Как да приемаме, без да съдим?

  • Сподели:
Как да приемаме, без да съдим?

Изпробвайте някои от начините, изброени по-долу. С времето и с упражняването на умението за приемане е добре да изпробвате всички начини, за да видите колко полезен е всеки.

1. Наблюдавайте мислите и емоциите си, без да съдите за тях, без да критикувате или да се опитвате да ги променяте... Просто ги наблюдавайте как изникват в ума ви. Бъдете любопитни. Опитайте се това упражнение да правите по няколко минути на ден в продължение на една седмица. Това не е никак лесно! Забележете кога изпитвате затруднение като да се разсейвате, обърквате, отегчавате или кога започвате да съдите. Развивайте самонаблюдение.

2. Мислете в по-общ контекст. Какви са ползите от това да приемете ситуацията, вместо да изпитвате неудовлетвореност от нея? Фокусирате ли се единствено върху негативните аспекти на вашите преживявания, пренебрегвайки другите им измерения? Има ли в ситуацията аспекти, които да компенсират негативните й страни?

3. Не отделяйте прекалено много внимание върху неудовлетвореността. Това пречи да постигнете целите си и да живеете в хармония с ценностите, които са най-важни за вас.

Приемането често е най-доброто, ако проблемът не може да бъде решен, ако преживяваме трудности, през които трябва да преминем по един или друг начин, или искаме да поставим проблемите си в перспектива така, че да напреднем по посока на онова, което ценим най-много.

Целта: постигане на нов начин на възприемане на ситуацията и добиване на увереност, че можем да контролираме външните обстоятелства и емоциите, които ни носят тревога.

Поръчайте КНИГА "Как да управляваме емоциите си", Светла Трифонова