Как да разпознаем емоционален манипулатор

  • Сподели:
Как да разпознаем емоционален манипулатор

Ще започна с това, че емоционалните манипулатори имат нужда от жертва в живота си. Някой, върху когото да упражняват контрол, когато имат нужда да докажат властта и значимостта си и да упражняват надмощие над някого, за да повдигнат собственото си его.

На вид това ще е един обран човек, който ще вдъхва респект. Около него ще има аура на мистерия. Ще говори малко. Бързо ще прецените дали ви иска в обсега си или не. Може да ви се стори твърде сериозен и дистанциран, докато не реши да поиска нещо от вас и не вкара чарът си в действие. В този момент вие сте на прицел.

Емоционалният манипулатор не е безобиден за никой, но на него му трябват хора, върху които може да доминира. За останалите ще бъде винаги внимателен, галантен и безкрайно тактичен. Но усети ли ви като емоционално деликатен и уязвим човек... със сигурност ще се закачи за вас и ще станете негова мишена в зависимост от нуждите му.

Той бяга от хора, които не може да прочете, а ако привлекат интереса му е безкрайно внимателен, докато не пробие стената. Тогава започва да натиска бутоните и да изпробва докъде ще стигне. Това са хора, които имат нужда да подхранват егото си по един от може би най-раняващите за другите начин - чрез манипулация и унижения.

В момент, в който няма какво да го валидира и да подхрани манията за величие, ще се обърне към вас, за да упражни силата си и да я затвърди. Това ще му даде сили да продължи уверено напред сякаш е инвестриал и получил енергия от поредното завоевание.

Ще го познаете по това, че той винаги е "жертвата". Когато нещо не му изнася, ще се отдръпне по най-бързия начин и няма да даде шанс на отсрещната страна за никаква реакция. В комуникацията винаги трябва да е подготвен и да знае какво да очаква, за да може да реагира. Ако случаят не е такъв, ще прехвърли вината на вас с изрази от типа: "Прекаляваш", "Няма да търпя това", "Ти бягаш от отговорност", когато всъщност говори за себе си.

Ако ви липса достатъчно увереност, ще останете с вкоренено чувство на вина и ще започнете да търсите причината в себе си, което още повече ще ви привлече към него. Ще прочете най-големите ви страхове и в момент на слабост ще ги изкара на повърхността, за да ви заболи и отново да ви държи в ръцете си без да има къде да избягате.

Понеже репутацията му е много важна и той никога не може да изглежда слаб или в лоша светлина, няма да е изненада да го хванете в дребни лъжи. Той ще отрича яростно и дори ще разиграе ролята на обиден и наранен от липсата на доверие в него, ако решите да го уличите.

Ще се отдръпва от вас, но периодично ще се връща, за да проверява дали все още сте под негово влияние и всеки път, когато се опитате да стоите настрана, отново ще ви бъде вменявано чувство на вина: "Пак ли бягаш?", "Вече няма да си говорим ли?", като периодично ще редува атаките с чаровно отношение, с което да ви примами отново.

Но той винаги ще спазва здравословна дистанция, за да не остави у вас впечатления за нещо твърде сериозно. За да не поема отговорност. Ще казва, че е искрен и не обещава нищо. Във ваше присъствие ще говори за други жени, връзки, минали, бъдещи, настоящи, така че да сте наясно, че от него нищо не може да се очаква.

Зад маската на този човек, всъщност стои някой, който много се страхува да изгуби контрола над живота, затова в една или друга степен има нужда винаги нещо в неговия обсег да зависи от него. Няма вяра в другите, дори и в себе си. Стархува се от предателство.

Неговите жертви са хора, на които липсват граници, себеуважение и дълбоко в себе си не вярват, че заслужават добро отношение. Такива, които винаги ще търсят вината в тях и колкото повече някой им внушава, че те "не стават", толкова повече ще се оплитат в мрежите му.

Лошото отношение става наркотик, дори малкото себеуважение на другия се стопява до краен предел и се получава мъчителната ситуация на господар-роб, от която излизането е много трудно.

Ако сте попадали на такива отношения, но вече са в миналото ви, това е добър знак. Но ако все още сте в такива и колкото и отчаяно да се опитвате да ги прекъснете, не се получава, знайте, че спасението няма да дойде отвън.

Колкото и хора да се включат в спасителната акция, ще чуете думите им, ще повярвате в тях, но точно до следващото съобщение или звънене по телефона, когато пак ще се почувствате абсолютно безпомощни. Блокиране и триене не винаги ще помогнат, защото във вас отново може да се събуди чувство на вина: "Правилно ли постъпих?".

Затова има само едно лекарство. Истински, ама истински да си кажете и да си повярвате, че вие не сте лоши, не сте провали и заслужавате ДОБРО отношение, а не постоянен емоционален тормоз. Да повярвате с всяка фибра на тялото си, че вие сте красиви, любящи, можещи, прекрасни и заслужавате някой, който да ви третира като принцеса, а не тиранин, който да ви обрича на мрачно съществувание.

Да се усмелите да защитите себе си с цената на всичко: да повишите тон, да треснете врата, да кажете "не", да покажете скритата сила в себе си и да се отстоите. В момента, в който го направите истински и повярвате в това, ще ви олекне. Дори ще се почувствате малко окрилени, защото ще видите нещата от друг ъгъл, ще усетите надеждата.

Гарантирам ви, че човекът няма да се задържи още дълго, ако усети, че губи контрола си над вас, а за вас това ще бъде най-смелата крачка и началото към вашето освобождение, а с това и началото на пътя на грижата и любовта към себе си.