Как да разпознаеш мисията си?

  • Сподели:
Как да разпознаеш мисията си?

Обичаш ли работата си? Събуждаш ли се щастлив от това, че след малко ще си в офиса? Гориш ли от нетърпение да споделиш новите си идеи и проекти? Ако тези въпроси ти се струват безумни, то тогава ти си сред онези 21% от хората в България, които не харесват работата си.

Ако си готов да им отговориш с "да", попадаш сред тези 12%, които се чувстват истински щастливи на работното си място и са отдадени на това, което правят. В случай, че темата изобщо не те засяга, вероятно спадаш към онези 68%, които са неангажирани от трудовия процес – т.е. работят нещо, защото им е нужна заплата, но дори не се замислят дали това, което вършат им доставя удоволствие или го мразят.

Цифрите са от проучване на Gallup отпреди малко повече от година. Изводът е плашещ, защото показва, че едва един на всеки осем души е щастлив на работното си място и следователно има мотивацията да даде най-доброто от себе си. Огромното множество от хора по-вероятно са посредствени при изпълнение на служебните си задължения, а всеки четвърти е направо нещастен от това, което върши.

Като се има предвид тенденцията през годините работният ден все повече да нараства, статистиката става все по-плашеща, защото предизвестява, че ако не променят положението си, все повече хора ще бъдат нещастни.

Причината човек да не се чувства добре на работа и да не успява да разгърне потенциала си, обикновено е в това, че не е намерил истинското си призвание, мисията си в живота. Раждаме се уникални и различни и всеки от нас има своите дарове, които да сподели със света.

Някъде по пътя обаче се губим. Може би си имал талант за пианист, но твоите родители вместо на уроци по пиано, са те записали на школа по математика. Може би ти е дадено да си страхотен готвач, но вместо да радваш небцето на хората и да им доставяш наслада, ти си адвокат.

Възможностите са много. Това, което със сигурност знам обаче е, че човек може да преживее пълна метаморфоза, когато открие своята мисия в живота и започне да реализира своето предназначение. Виждала съм го десетки пъти при хора, които посещават моите семинари, както и при тези, които тотално сменят посоката и откриват себе си след Академиите за треньори и за личностно развитие, които реализираме заедно с моя екип.

Има разлика между това да обичаш да правиш нещо и това то да е твоя мисия в живота. Мисията е свързана с намирането и изразяването на най-доброто вътре в нас. Тя се случва, когато следваме вътрешния си глас и вложим цялата си страст в това, което вършим и го правим с цялата любов и отдаденост, на която сме способни. Както казва Вадим Зеланд – откриваш мисията си, когато тялото и душата работят в синхрон.

Представете си какво би било да работите това, за което сте родени? С каква мисъл бихте се събуждали сутрин? Как щяхте да се чувствате? Каква е би била най-голямата ви цел? Вие имате всички отговори за това коя е вашата мисия и да я формулирате е процес на самопознание, на разкриване на истинската ви същност и възможности. Ако сте в своята мисия, вероятно имате усещането за предопределеност, за призвание. Има ясни признаци, които показват дали изпълнявате своята житейска мисия. Ето някои от тях:

  • Нещата ти се случват с лекота – когато си на собствения ти път, Вселената ти осигурява попътен вятър и ти предоставя възможности да реализираш намеренията си. Дали около теб ще се появяват хора, които да ти подадат ръка в начинанието, дали ще спечелиш финансиране или ще срещнеш подходящия Учител – всичко това са знаци. Остава да имаш очи, за да ги видиш.
  • Обзет си от ентусиазъм – усещаш тръпка, възбуда само като си мислиш за своята работа и за нещата, които би могъл да постигнеш. Идеята така те пали, че си готов да преместиш планини. Ако ти не гориш да реализираш това, което можеш да дадеш на света по най-добрия и бърз начин, значи само си фантазираш, че живееш в своята мисия.
  • Имаш бързи резултати – не е задължително те непременно да имат финансови измерения. Може да са благодарности от хората, които си докоснал с мисията си, или пък светналите очи на някой, с когото споделяш мечтата си. Хората, които са в своята мисия увличат поддръжници и последователи.

  • Хората с удоволствие ти плащат за твоята услуга, продукт, произведение на изкуството и т.н. Когато си вложил в "нещото" искрицата, която носиш, тя запалва и останалите и те искат да я придобият, да са близо до нея.

Ако си тръгнал по пътя, но не си сигурен дали точно това е твоята мисия, чуй, виж и почувствай обратната връзка на Вселената и разчети знаците ѝ – те никога не лъжат.
Пожелавам ви вдъхновение да реализирате мисията си!

Снимка: skilledup.com