Как да съхраним отношенията си с любимия човек

  • Сподели:
Как да съхраним отношенията си с любимия човек

Във всички дългогодишни връзки има хубави моменти и такива, в които чувстваме задух, напрежение и сякаш, не сме способни да разберем правилно човека до нас. Във всяка връзка партньорите достигат до момента, в който се изправят пред кръстопът, дали да съхранят отношенията си с любимия и да направят компромис или да зачеркнат дългогодишните си отношения със сродната душа. Хубаво е да знаем, че в изблик на емоции и когато сме огорчени от човека до нас, сме способни да направим огромни грешки, за които можем на по-късен етап да съжаляваме. Важно е да можем във всеки един момент да притеглим правилно позитивите и негативите на нашия партньор и да сме способни да запазим нервите си и да изслушваме човека до нас, защото това е разковничето за запазване на връзката ни с този човек. Ако успеем да спазим няколко лесни стъпки в общуването си с любимия човек, ще можем да съхраним романтичните и приятелски чувства и в двамата партньори. Трябва първо да си представим всички прекрасни моменти, които сме изживели с човека до себе си, да се запитаме до каква степен е важен за нас и дали можем да си представим бъдещето без него. И когато го направим, ще знаем дали обичта ни е истинска и има ли смисъл да полагаме сили и да правим компромиси за тази връзка.

 

1. Не се стремете да побеждавате в споровете

Когато попаднем в конфликтна ситуация с партньора си, просто трябва да се опитаме да бъдем по-търпеливи и да изслушам внимателно какво иска да ни каже – това е единият вариант, с който можем да потушим спора още в самото му начало. Важно е любимият ни човек да знае, че до него стои някой, който го разбира, някой с когото може да сподели всичко без притеснения. Не трябва да се борим на всяка цена да бъдем победители в този спор, защото в конфликтите между двойките никога няма победител и победен, най-често и двамата стават жертви на обидни думи и реплики, които спомагат връзката да тръгне към разруха. И запомнете, че за всичко това са виновни и двамата партньори. Запомнете, че в изблик на гняв сме способни да изречем толкова обидни и жестоки реплики, от които е трудно после да се отречем – затова е важно да дишаме спокойно, да седнем като приятели и да обсъдим с търпение и разбиране проблемите, които имаме да решаваме. Не е нужно да има победител и победен в нашите спорове, а да се опитаме да бъдем опора един за друг, именно в това се състои смисълът на една връзка. Важно е да запазим добрия тон и самообладание когато възникне спор и да се опитаме правилно да анализираме ситуацията преди да сме казали нещо, което не трябва или по-лошото - да сме направили неща, които не трябва. Винаги изслушвайте човека срещу вас, защото точно там се крие ключът за разрешаването на конфликта.

 

2. Оценявайте постиженията на любимия и се постарайте да не го критикувате непрекъснато

Критиката е определено нещо, което с лекота може да развали отношенията ви с любимия особено, ако е непрекъсната. Не е нужно постоянно да сме с рогата напред и да виждаме само негативните страни на човека до нас. Ако искаме да съхраним едни топли отношения е важно да се научим на първо място да уважаваме себе си, партньора си и връзката, в която сме. Важно е да оценяваме постиженията на любимия и да можем искрено да го похвалим.

 

3. Отделете време само за вас двамата

Независимо дали ще е вкъщи пред дивана или на вечеря в ресторант, постарайте се да отделяте достатъчно време на връзката си и най-вече на човека до вас, защото това е най-важното правило за всяка здрава връзка. Намерете допирни точки и направете нещо, което ще е забавно и за двамата – гледайте филм, играйте на игри, разходете се, отидете на почивка, карайте ски, отидете на езда, намерете хоби, което ще ви откъсне от ежедневието. Стремете се да отделяте по един час на ден, за да поговорите с любимия или просто да се прегърнете и целунете. Близостта е важна за връзката, точно заради това се стремете да си открадвате достатъчно време, за да бъдете с любимия човек.

 

4. Обичайте партньора си такъв, какъвто е

Не се стремете да го променяте, според вашите критерии, просто обичайте човека до вас такъв, какъвто е. Ако не го приемате с неговите качества и недостатъци, то няма смисъл да бъдете с този човек във връзка. Постарайте се да му показвате чувствата си и колкото по-често го правите, толкова по-здрава и стабилна ще е връзката ви.