Как да се освободим от тревожността и паниката

  • Сподели:
Как да се освободим от тревожността и паниката

В своето видео "Как да се освободим от екзистенциалната паника" водещият на Brain Games Джейсън Силва споделя:

"Мисля, че едно от нещата, които най-много обичаме, е да изгубим себе си в дадено преживяване. Да попаднем в ситуация, в която гравитацията на момента и силата на настоящето са толкова силни, че успяваме да отидем отвъд несигурния ни Аз. Ставаме това, което наблюдаваме, и се сливаме със света.

Тогава нашият невротичен критик, вътрешният глас на негативизма, който ни тормози и залива с притеснения за бъдещето, тъга за миналото или паника в настоящето, притихва. Плътността на мига, с цялата си красота, прекъсва паниката и енергията на тревожността се превръща в жизненост.

Това е трансформационно преживяване.

Мисля, че като се случи такъв момент или попадна на такова място и успея да изкарам себе си извън себе си съм способен да вдигна завесата на тревожността. Така достигам отвъд ограниченията си и се свързвам с нещо по-голямо от мен самия. Това е нещо, с което всеки може да се асоциира, защото е нещо, което търси съзнателно или случайно му се е случвало.

По време на тези моменти настъпва нещо повече от лечение и моментно отърсване. То е като екзистенциална медицина. Адресираме паниката и страха от живота и я премахваме от себе си. Смъртта от иманентна тревога става абстракция. Премахвайки възприятието за отделеност, мислите, генериращи тревога, изчезват и може да се докоснем до вечното настояще и безсмъртността на сегашния миг.

Това преживяване може да се случи докато сме на концерт, гледаме вдъхновяващ филм, четем хубава книга, докато се разхождаме сред природата или разговаряме с любим човек.

Няма значение къде точно, важното е, че този контекст става мост за трансформационни преживявания. При тях дракона на страха се превръща в източник на сила и ние продължаваме пречистени."

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог