Как да се справим с лошото настроение?

  • Сподели:
Как да се справим с лошото настроение?

Всеки има дни, в които просто се събужда в лошо настроение. Светът му е крив, заяжда се и си търси жертви, на които също да скапе настроението с отношението си. Така нещата само се влошават.

Ето какво да направите, за да туширате негативната енергия и да излезете от това неприятно състояние по-бързо.

1. Слушайте музика

Любимата песен винаги помага. Според редица научни изследвания само 10 минути класическа музика на ден намалява лошото настроение. Затова просто намерете парчето, което ще ви накара да се усмихнете – може би стара песен, която ще ви припомни хубави моменти, или някоя нова, която да стимулира нуждата на ума ви от нещо нечувано досега.

2. Направете нещо мило за някого

Добрите дела винаги ни карат да се чувстваме по-добре. Независимо дали ще е малък подарък или малък жест на внимание, просто накарайте някой ваш близък (или пък не) да се почувства специален и ще видите позитивния ефект и върху себе си.

3. Фокусирайте се върху работата си

Работата отвлича вниманието и помага да излезете от лошото настроение, разбира се, освен, когато тя е причината за него. Като цяло обаче съсредоточаването върху съзидателния труд и решаването на задачи в него винаги носи чувство на удовлетворение. Те бързо ще ви отърват от негативните мисли.

4. Хапнете

Научно е доказано, че гладните хора са по-изнервени и раздразнителни. Дори и да не потуши напълно неприятното чувство във вас, храната все пак ще ви даде сили и едно чувство на поне физическа задоволеност.

А защо не пробвате сами да приготвите ястието си? Съсредоточаването върху технологията на приготвянето, особено ако обичате да готвите, ще ви пренесе в един друг свят на сетивата и като нищо ще нулира лошото ви настроение.

5. Спортувайте

Здрав дух в здраво тяло, но в деня на лошото настроение започнете от тялото, особено ако обичате да спортувате. Не гледайте на спорта като отдушник на неприятните чувства, а като храна за тялото, следователно и за ума. Съсредоточете се върху движението, не мислете за друго.

Кратка разходка сред природата, особено под слънчевите лъчи също ще ви разведри. Порадвайте се на малките неща в нея.

6. Обсъдете с приятел

Да се чуеш или видиш с приятел винаги е позитивно преживяване, особено приятел, който ще ви подкрепи и окрили в подобна ситуация. Поговорете си, излейте мъката, намерете решение и преминете на друга вълна. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

7. Атакувайте директно лошото настроение

В повечето случаи има конкретна причина за вашата негативност. Опитайте се да я туширате като сами намерите или начини за решението и, или друга, позитивна гледна точка на проблема. Българската поговорка “Всяко зло за добро“ винаги помага в такива ситуации.

Бъдете сигурни, че това е временно състояние и се опитайте да мислите за нещо позитивно, което ви очаква скоро. Въодушевлението от предстоящото вълнуващо събитие със сигурност ще помогне да преобразувате негативното си в позитивно настроение.