Как да се справим с тревожността?

  • Сподели:
Как да се справим с тревожността?

Тревожността – съдейки по споделеното от стотиците жени, които идват на моите семинари, мога да обобщя, че именно тя е бичът на нашето време. Колкото по-информирани и наясно със случващото се в света сме, толкова по-тревожни ставаме.

Какъв е изходът? Отшелничеството едва ли ще помогне да се спасим от безпокойството, защото все по-малко са местата, където информационният поток не би могъл да ни настигне. Тук идва и малкият трик – въпросът не е да бягаш от него, а да го селектираш и подчиниш на своя ритъм. Как да се справим с тревожността?

Подбирай кога, как и дали те спохождат лошите новини от медиите

Убийства, палежи, земетресения, катастрофи, засилваща се криза – достатъчно е да пуснеш телевизора и страховитите информации те засипват. В журналистиката има максима, която гласи – "добрата новина не е новина" и въпреки отделните опити да се търси и показва добрата новина, това разбиране владее ефира.

Ти обаче имаш силата да избереш в какво ще инвестираш времето си. Когато станеш сутрин, вместо по навик да натиснеш копчето на телевизора и да позволиш на трагедиите и песимизма да нахлуят в дома и съзнанието ти, си пусни хубава музика или вдъхновяващо видео.

Притесняваш се, че няма да бъдеш информирана? Сама разбираш, че това е само извинение, за да продължиш да следваш навиците си. Един поглед в информационен сайт ти е достатъчен, за да си в течение.

Знай, че умните хора трупат истински знания и мъдрост, а не текуща информация. Понякога една притча може да ти донесе повече прозрения и опит, отколкото дни в следене на новинарските емисии.

Съсредоточи се върху случващото се в момента

Източник на тревожността най-често са страхове от бъдещето, притеснение и недоверие, че нещата биха могли да се подредят по добър начин, дори да не можеш да предвидиш как точно ще стане това. Създай си навик навсякъде, където отидеш, във всяка случка да виждаш поне по едно положително нещо.

Да, може би си изморена и не ти се пазарува, но в магазина са заредили пресни плодове от любимия ти вид. Чакаш на опашка – чудесно, тъкмо ще имаш време да си повториш няколко пъти наум: "Аз съм прекрасна и заслужавам чудеса" или друго утвърждение, което носи подкрепа за теб в момента. Куфарът ти тежи? Уместен повод да помолиш за помощ някой симпатичен мъж.

Наслади се на усещането за покой

Ако нямаш такова, си го създай. Нужно е само да спреш да правиш това, което правиш в момента, да затвориш очи и да вдишаш и издишаш дълбоко 5 пъти. Можеш да го направиш, като се концентрираш в това как въздухът влиза през гърдите ти, изпълва корема, а след това го издишаш два пъти по-бавно като проследиш как първо се изпразва коремчето, а след това и гърдите.

Друга техника е да си наложиш в продължение на 2 минути да стоиш с празна глава – без планове, притеснения и прескачане от тема в тема. Тези 2 минути на покой помагат на главата да се рестартира.

Използвайте техниката на чукчите

Вероятно сте чували много вицове за тях, но в случая можете да се възползвате от начина им да творят. Те просто са описвали всичко, което виждат. Методът, който ви предлагам, ще ви помогне да се дисоциирате от тревогата.

Съсредоточете се върху някакъв предмет и го описвайте в продължение на 5 минути. Може да е дървото, което се вижда от прозореца – короната, листата или собствената ви кухненска маса. Освен че ви отделя от мрачните мисли или тревоги, тази техника ви помага да се упражнявате да се съсредоточавате върху нещо конкретно. Това е ценно качество, което ще ви направи по-продуктивни във всяка сфера.

Остави се на течението – позволи на това, което правиш, да те погълне

Случвало ти се е предполагам да четеш интересна книга и да изгубиш представа за времето. По подобен начин може изцяло да потънеш в хобито или работата си. Това ще те изпълни със спокойствие и удовлетворение. Те са противоположното на съмненията и тревожността.

Приеми се такъв, какъвто си и спри да удовлетворяваш нечии чужди очаквания

Данъкът обществено мнение е тежък и несправедлив. Дали ще го плащаш зависи от теб.

Желая ти удовлетворение и спокойствие от цялото си сърце!