Как да си сготвим решение?

  • Сподели:
Как да си сготвим решение?

Забелязала съм, че хората обичат конкретните предписания или както казва един познат "инстантните неща - изсипете съдържанието на опаковката във вряла и подсолена вода и разбърквайте, докато се разтвори."

Но дали за сложните душевни състояния има прости готварски рецепти? Защо за Бога на някой му бе нужно да издава толкова много томове с "Пилешка супа за душата"? Къде останаха основното и десерта? Ами, ако съм в настроение за салата? Ами, ако спешно ми е нужно да си сготвя решение, а не знам как?

По мои наблюдения хората не обичат да готвят много за вътрешният си свят. Предпочитат да си го вземат наготово от външния. Някой друг да им го приготви или да си го поръчат онлайн. Така според тях става по-бързо. Може да не е чак толкова вкусно, но пък вкусните неща са и калорични.

… и калориите на "homemade" приготвените решения се избягват. А има и такива хора, които като цяло избягват консумацията на решения. Имат погрешното вярване, че организмът им няма да може да го понесе.

Истината обаче е друга: Вредни за организма са само решенията, сготвени в обществените кухни. Тези, които си приготвяте у дома със собствените ръце и собствените продукти са полезни за вас и вашето здраве.

Но това не е ли твърде сложно? – всъщност не. Изисква се само малко време и следване на последователността на някой основни стъпки. Ето ги и тях:

1. С какви продукти разполагаме? – преди да започнем да готвим каквото и да било (включително и решение) е важно да проверим наличностите. С каква информация разполагаме по въпроса, по който предстои да вземем решение?

2. Време за пазар. Почти винаги се оказва, че някой продукт липсва и се налага да напазаруваме, преди да запретнем ръкави и да се захванем с кулинарстване. Каква информация ви е необходима още, за да можете да вземете това решение?

3. "И с желание може да се направи мармалад, но трябва да се прибавят плодове и захар" – Не се осланяйте само на емоционални доводи при вземането на решение. Комбинирайте ги с рационални.

4. Стъпки на приготвяне. Имате желание, имате необходимите продукти и е време да започнете. Но преди това, за да не настане хаос в кухнята си направете малък план на последователността на действията, които ще извършите. Когато една сложна ситуация е разделена на малки части, по-лесно се намира решение за всяка една от тях.

5. Започнете с малки количества и след това постепенно увеличавайте дозите. Започнете от вземането на решения за по-простички неща и постепенно се насочвайте към по-сложните.

6. Опитвайте на вкус и коригирайте съставките, ако е необходимо. Бъдете гъвкави в своите решения. Изпробвайте ги в реалността и ако е необходимо нанесете корекции и изпробвайте пак.

7. Създайте своя собствена рецепта. Когато решението, което сте взели доведе до успешна развръзка, запомнете принципа, по който сте се справили. Би могъл да ви е успешен и в други ситуации.

Като с всяко друго нещо и с готвенето на решения най-трудно е просто да започнеш. След това става лесно, а след това даже интересно и забавно. За това ви насърчавам да се научите да си приготвяте сами решения и да научите на това своите деца.

Bon Apetit

Как да си сготвим решение?

Снимка: thecommissioningelf.net