Как да управляваме гнева като съзидателна сила

  • Сподели:
Как да управляваме гнева като съзидателна сила

1. Приемете гнева като част от себе си – той произхожда от нашето тяло и следователно е в наша власт. Наша отговорност е как го проявяваме и също за нас са последствията, ако решим да го потиснем надълбоко в себе си. Можете да удряте възглавница, да крещите (не на някого), да отидете на фитнес или просто да кажете "ядосан съм".

2. Бъдете осъзнати на кого и за какво се ядосвате. Обикновено ни дразнят хората, с характеристики, които ние притежаваме, но се опитваме да потиснем. Тъй като се опитваме да ги заключим в себе си, сме много чувствителни като ги видим в някой друг.

3. Гневът е индикатор, че в живота ни има нещо, което трябва да променим. Ако често сме гневни, това означава, че не разбираме посланието и не си учим уроците. Това е същото като привличането на неподходящи партньори – случва се дотогава, докато не отработим собствения си блокажи и липси и не излезем от омагьосания кръг.

4. Гневът е насочен навън, но е изява на вътрешно състояние. Следващият път като усетите, че сте на крачка да се разкрещите на някого или че главата ви започва да пулсира от напрежение, спрете. Вземете си минутка, за да обърнете фокуса навътре към себе си и да прецените коя ваша вътрешна потребност не е удовлетворена – признание ли ви липсва, уважение ли или подкрепа? Може би се чувствате предадени, не обгрижени, подценени?

След това си задайте въпроса, ако се чувствам не уважавана и неценена, аз самата уважавам ли се и ценя ли собствените си постижения? Ако другите не изпълняват ангажиментите си към мен, аз самата изпълнявам ли обещанията, които си давам? Започнах ли да си лягам навреме, както всяка сутрин си казвам, спрях ли сладкото от понеделник, отделих ли дори един следобед за мен самата, както отдавна си мечтая? Изводът отново опира до големия вселенски закон, че реакциите на другите спрямо нас са просто огледало на ставащото в душата ни.

5. Кажете на другия как се чувствате – понякога хората просто не са на същата вибрация като нашата, нямат същата сензитивност и не разбират, че ни нараняват. Често сме "изгубени в превода" дори когато ползваме един и същ език. Преди да се разярите до краен предел, кажете на отсрещната страна как сте възприели това, което е казала или направила. Нищо чудно вашата трактовка на ситуацията да изненада човека отсреща и много да се разминава с вложения от него смисъл.

6. Отворете се за промяна – на неудовлетворителните отношения понякога просто трябва да се сложи край, за да спре агонията. Приемете, че има случаи, в които хората просто се разминават в разбиранията и нагласите си и част от връзките, приятелствата и контактите са временни.

7. Бъдете благодарни на гнева си, защото той може да ви научи на много – той е ясен знак, че има нещо, което трябва да промените. В тази връзка той ви подкрепя в търсенето на вашия по-добър аз. Разбира се, ако се научите да четете посланията му и да преобразувате енергията му. Така можете да постигнете всичко, за което мечтаете дори, ако единственото ви гориво в началото е гневът. Замислете се какъв по-добър стимул от него за това да започнете да отстоявате собствените си граници и да се обграждате с хора, които ви подкрепят и имат какво да ви научат.