Как да вкараме доза радост в сивото ежедневие

  • Сподели:
Как да вкараме доза радост в сивото ежедневие

Доказано е, че с възрастта носталгията по миналото се засилва и все по-често се връщаме към спомени - от детството, от младежките години, от първите любови, от тийнейджърските купони...

Спомените не само че не избледняват, но с всяка година стават по-плътни и по-наситени. Защо? Към кои моменти точно се връщаме? Към тези, които най-ярко асоциираме с безгрижие и с времето, когато сме били свободни и необременени.

Ясно е, че след определена възраст животът е напрегнат, стресиран, изпълнен с проблеми, задължения, трудности, битовизми. След 18-20 всички водим ежедневни битки за оцеляване, които ни уморяват и ни правят апатични. Водовъртежът на ежедневните дейности така ни всмуква, че започваме да живеем един скучен, безрадостен, праволинеен и… нещастен живот.

От нас зависи обаче дали ще позволим рутината да ни превърне в безцветни и безлични мрънкащи човеци или ще намерим своите неща, които дават цвят и нюанс на живота ни. Ето няколко начина как бихме могли да вкараме доза радост в сивото ежедневие, с важното уточнение, че всеки сам за себе си избира посоката:

Пътуване

Зареждащо и обогатяващо. Може да пътуваме наблизо, надалеч, в чужбина, до съседното село... Ако нямаме време и финансова възможност, може да преоткриваме места, на които вече сме били. Да, далечните пътувания със сигурност са свързани с пари. Но близките са въпрос на приоритети и отношение към света.

Хоби

Живот без хоби е непълноценен и скучен. Риболов, рисуване, плетене, колоездене, низане на мъниста, готвене... Тук можем да развихрим въображението си безкрайно. Няма човек без интереси, има такива, които си намират оправдания, че са ги потиснали, а после мрънкат, че животът им е скука. Всеки може да намери време. Ако има желание.

Срещи с приятели

Най-важното условие, за да се чувстваме щастливи. Бих направила обаче дребно уточнение. Откакто взех решение да селектирам хората в ежедневието си и да оставя само тези, с които имам пълноценна комуникация, се чувствам много по-добре. Общувайте предимно с хора, с които имате общи интереси, споделяте общи ценности и мироглед. Само това зарежда, другото е губене на време.

Изкуство

Книги, кино, театър, балет, концерти... Изкуството е единственият начин да дадем друг ракурс на живота си, да се докоснем до един по-висш смисъл, да разширим мирогледа си. Иначе си оставаме залостени в дребнотемието на ежедневието. Ако нямаме финансова възможност, тази потребност може да попълваме и чрез Интернет.

Отношение към дребните неща

Колкото и да звучи клиширано. Една вечеря вкъщи може да бъде поднесена по много начини. Дали просто ще се наядем в пластмасови купички или ще внесем уют с няколко свещи и живи цветя на масата, зависи изцяло от нас.

Шопинг

Шопинтъг не е само пазаруване на скъпи фирмени дрехи в мола. Може да си купим свещ с аромат на лавандула, гривна от мъниста, цвете в саксия, нов кулинарен продукт, с който да експериментираме. А за изкушенте от модата, магазините за секънд хенд са алтернатива. Там наистина могат да се намерят уникални неща, стига да преодолеем скрупулите си. Плюс това е и модерно. Дори някои от звездите го правят.

Спорт, разходки сред природата, йога, цветята на терасата, които сами отглеждаме, медитация, слушане на джаз…

Начините, по които можем да направим живота си пъстър и да избягаме от рутината и клишето са безкрайно много. Всеки сам ги търси и открива. Най-важното е да не губим любопитството си към света, защото само то дава цвят на живота ни. Това, което на английски се казва attitude.