Как ни влияе Любовта

  • Сподели:
Как ни влияе Любовта

Декември е месец на споделените усмивки и топлите прегръдки. Мисълта за приближаващите празници ни отвежда в спомени, в които сме били с широко отворено сърце, готови да приемем и да дадем, чувстващи връзката между нас и хората.

Това са моментите на свързаност, описани от позитивния психолог Барбара Фредриксън като резонанс на позитивност. В своята книга "Любов 2.0." тя разглежда любовта точно като тези моменти на свързаност.

Според нея "любовта разцъфва във всеки миг, когато двама души се свързват чрез положителна емоция, независимо от нейната сила." Изследователската ѝ дейност е изключително интересна и разглежда влиянието на положителните емоции върху хората.

Ето част от нейните открития по отношение на любовта:

Любовта повишава когнитивните ни способности и ни прави по-мъдри

Способностите ни да мислим логично, да взимаме правилните решения, да мислим креативно и цялостно се подобряват. Буквално интелектът ни се повишава и можем по-лесно да улавяме фините нюанси на различните ситуации.

Придобиваме способността да разглеждаме случващото се от различни гледни точки и да поддържаме гъвкаво отношение. Това разширение на мисловните способности и нагласи ни прави и по-отворени към другите. Ставаме по-съсредоточени и внимателни във взаимодействието си с тях.

Любовта ни прави по-здрави и ни повлиява на биологично ниво

Изследванията показват, че моментите на резонанс на позитивност повишават вагусовия ни тонус - способността на организма да регулира важни физиологични процеси. Той е важен показател за здравето на парасимпатиковата нервна система, помага за забавянето на ускорения пулс и отразява силата на нашия имунитет, най-вече по отношение на хроничните възпаления.

Експериментите показват, че като се научим да обичаме по-често, намалява риска от по-голямата част от най-тежките здравословни проблеми.

Любовта повишава психологическата ни устойчивост

Тя не е нещо, което ни е дадено веднъж завинаги, а е умение и способност, които могат да се развиват. Честото преживяване на моменти на позитивен резонанс ни прави по-приспособими и готови за справяне с трудностите. Учим се да разглеждаме ситуациите по-цялостно, да използваме хумор и да сме проактивни, когато обстоятелствата го изискват.

Също така е по-трудно да изпаднем в самосъжаление и крайно негативни емоционални състояния. Изследванията показват, че устойчивостта ни прави емоционално гъвкави.

Любовта подхранва тялото, също както правилният баланс от слънчевата светлина, богатата почва и водата подхранва растенията и им позволява да разцъфват

Колкото повече любов има във вашия живот, толкова повече се отваряте и израствате, толкова по-мъдри и хармонични, издръжливи и ефективни, щастливи и здрави ставате. Развивате се и духовно: започвате по-добре да виждате, чувствате и цените дълбоките взаимовръзки, които необяснимо ви свързват с другите и ви вплитат във великолепната тъкан на живота.

Нека търсим и култивираме моментите на позитивен резонанс. Ежедневно преживяваме хиляди мигове, които с малко желание и внимание могат да се превърнат в мигове на любов. А тя наистина ни преобразява.

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Снимка: hadafdownload.com