Как по-ефективно да управлявате парите си

  • Сподели:
Как по-ефективно да управлявате парите си

Предимството да имаш пари се заключва в това да можеш да се възползваш от тях.” – (Бенджамин Франклин)

Ако опитите ви да контролирате разходите си се оказват неуспешни и не знаете как правилно да инвестирате финансите си, сега ще ви разкрием няколко полезни съвета, с които по-лесно ще можете да управлявате  парите си.

Всички преуспели хора по-целия свят в детайли следят и се грижат за парите си още от самия момент, в който започнат да ги печелят. И никога не спират да го правят, дори когато са натрупали достатъчно милиони в банковите си сметки.

Ще ви кажа, каква е тайната за забогатяване на Уол Стрийт. Стараеш се да бъдеш алчен, когато другите се страхуват. Страхуваш се, когато другите са алчни” –  (Уорън Бъфет)

Ако все още сте в самото начало на натрупване на капитал ще ви бъде малко по-трудно, но е важно да го направите, ако се стремите към по-добър живот. Ето и някои важни правила:

1. Без значение какъв е месечният ви доход не трябва да позволявате той да отлита със скоростта на светлината. Ние не сме финансисти, но дори и финансовите експерти знаят, че на първо място и най-важно е умението правилно да управляваш парите си, защото това стои в основата на натрупването на богатство.

2. Ако искате да увеличите парите си, трябва да придобиете отрано добри финансови навици и непрекъснато да следите движението на парите си.

3. Ако искате да живеете по-добре и се стремите изцяло върху това е важно да знаете къде отива всяка ваша стотинка.

4. За да ги контролирате, трябва да сте наясно с всеки месечен разход – данъци и такси.

5. Има основни ежедневни правили, които трябва да следваме, ако искаме да имаме контрол над парите си. И те са:

  • Първото е да пресметнете и разберете къде точно отиват парите ви. Ще ви е от голяма полза при финансовото планиране да започнете да следите и отбелязвате разходите си, това може да се случи като месечно отбелязвате в списък разходите си.
  • В списъка е важно да отбелязвате дори и наймалките разходи, например, транспортните – гориво или билет за транспорта, с който се придвижвате ежедневно.
  • Важна стъпка е и определянето на месечен бюджет, така полесно ще разберете от какво бихте могли да се лишите и не е чак толкова важно. Неща като битови сметки, данъци и такси, трябва да включим като първи в списъка си и да ги погасим. Изборът ще е от останалите неща ще се съсредоточим върху нещо, което не е жизнено важно за нас и от което можем да спестим средства.
  • След като напишем в списъка си месечната сума, която взимаме, а отстрани нещата, за които я влагаме, можем да сравним парите, които взимаме с тези, които харчим на месец. Ако се окаже, че графата ни с разходи е поголяма от парите, които получаваме като месечно възнаграждение, то имаме сериозен проблем и трябва да направим избор за нещата, от които можем да се откажем.
  • Ако искаме да намалим разходите си, можем да положим и малко усилия в тази област като например:

* да намалим сметката си за телефона – това ще е нещо постижимо и не чак толкова сложно за нас.

* да се опитаме да намалим и сметката си за ток – като изключваме осветлението, когато не сме в това помещение или да изключваме уредите, които не използваме в момента.

* да спестим от вечерите в ресторант – това също значително би намалило разходите ни и би ни позволило да спестим нужните средства.

 

„Богатите имат малки телевизори и големи библиотеки а бедните имат малки библиотеки и големи телевизори“ – (Зиг Зиглар)

6. Къде отива голяма част от нашите финанси. Около 35 % от парите ни отиват в изплащането на наем за апартамент, особено ако ни се налага да работим в друг град и не разполагаме със собствен имот.

7. Важно е да се научите да планирате нещата, които искате да постигнете. И ако те са развитие, стабилна кариера и по-добър начин на живот, трябва да се научите да контролирате правилно парите, с които разполагате.

Ако искате, да се почувствате финансово стабилни и да разполагате със заделени пари, финансовите експерти препоръчват да отделяте 10% от чистата си печалба, за да го постигнете.

Неприятни са ми хората, които презират парите. Това са или лицемери или глупаци. Парите са шесто чувство – без него, не можете да използвате останалите пет”  – (Съмърсет Моъм)