Как психичните състояния влияят върху биологията на организма

  • Сподели:
Как психичните състояния влияят върху биологията на организма

Изследванията на професор Георги Лозанов върху феномена "множествена личност" показват как промените във физическите и мисловните дейности водят до разнообразни промени в цялата личност, в това число във функциите на тялото и мозъка.

Например дадена емоция или мисъл автоматично променя сърдечния ритъм, кръвното налягане, ритъма на дишане, метаболизма и много други функции на тялото. Освен това променя и динамиката на мозъчната дейност.

Според своите мисли, действия и различните ситуации в ежедневието си, човек преминава от една личност в друга. На всяка от тези личностни отговаря различно психофизиологично състояние. За да може човек да стимулира разгръщането на своите възможности, той може да предизвика появата на личността с най-подходящото психофизиологично състояние за конкретната ситуация, в която се намира.

Докъде могат да стигнат психофизиологичните разлики между личностните се наблюдава у хора, при които "множествената личност" е в крайна форма и придобива патологични измерения на личностно разстройство. Учените изследват тяхната физиология, за да видят какви промени се случват и как могат да повлияят на биологията на организма различните психологични състояния. Подобни изследвания дават уникална перспектива за степента, в която тялото и съзнанието си взаимодействат.

При хора с "множествена личност" има силно психологическо разделение между всяка субличност - всяка има свои собствени име, възраст, спомени и способности. Например личностите може да се различават по почерк, артисцизъм, познание за чужди езици и др.

Също така повече от век клиницистите докладват за случаи на големи биологични промени в хора с "множествена личност", когато преминават от една в друга. Те включват рязка поява или изчезване на обриви, белези и други нарушения на тъканта; промяна в състояния като епилепсия, алергии, цветова слепота, появяваща се само когато определена личност контролира тялото, също така и припадъци, разстройства на храненето, различни неврологични и сетивни профили, оптични различия.

Психиатърът д-р Бенет Браун споделя, че се откриват много силни демонстрации за силата на мозъка да влияе на тялото. Според него драстичните физически промени, случващи се на хора с "множествена личност", когато преминават от една в друга личност, са нещо, което и обикновените хора могат да се научат да правят под хипноза, а Лозанов показва, че дори и в нормално будно състояние.

Днес, продължавайки изследванията, учените откриват нови данни за тези процеси и търсят механизмите, провокиращи различните физиологични различия във всяка личност.

Тези ефекти са пример за силата на психичните състояния да регулират биологията на организма. Чрез тяхното изследване, учените се надяват да открият насоки за връзката между съзнанието и тялото, които да помогнат на хората по-лесно и ефективно да управляват състоянията си и да се справят с различни проблеми.

В нас има много и различни личности или Азове. Всеки от тях има собствен репертоар на емоционални състояния и биологични показатели. Ако в ежедневието ни преобладава личност с неполезни и неприятни за нас състояния и проявления, е време да потърсим някоя друга, по подходяща. Първата крачка е да разберем, че ако в момента страдаме от даден проблем, в нас има и личност, която има подходящото решение.

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Илюстрация: Стивън Уилсън (Steven Wilson)