Как влияят парите на мъжката изневяра

  • Сподели:
Как влияят парите на мъжката изневяра

Изследване на американски учени доказва, че парите са една от най-значимите причини за измяна в семейството. Колкото по-зависим е съпругът от жена си във финансово отношение, толкова по-висока е вероятността той да изневери. 

Социологът Кристин Мунш изучава резултатите от 2750 американски хетеросексуални двойки в САЩ. Тези данни се събирани в периода 2001 – 2011 г., като по време на изследването съпрузите са били от 18 до 32 годишна възраст. Резултатите от проучването показват, че финансово зависимите от своите жени мъже изневеряват в 15% от случаите.

Каква е причината? Оказва се, че сексът извън брака позволява на мъжете да покажат самочувствието си. Тъй като не са основен източник на доходи, те имат нужда да заявят мъжествеността си, съблазнявайки други жени. Според Мунш има още по-цинични мотиви за изневяра - например, че по този начин те наказват съпругите си за техния успех.

При жените пък фактите са точно обратните. Когато работещият в семейството е мъжът, по-малко вероятно е тя да склони към изневяра.

По-малко изневеряват тези мъже, които печелят малко повече от жените си, или по-скоро тяхната заплата е 70 на сто от доходите на семейството. Но пък мъжете, които напълно издържат семейството, също са склонни към изневяра. Те вярват, че жената е напълно зависима от тях и няма да ги изостави. Според тях, те имат пълното право да имат любовници...

Точно този тип изневяра "вирее" сред знаменитостите, за които все по-често четем в медиите.

Снимка: couplescounselingchicago.net