Kаква е разликата между стрес, хроничен стрес и burnout

  • Сподели:
Kаква е разликата между стрес, хроничен стрес и burnout

 

Стресът в малки дози е здравословен, защото ни мобилизира и ни помага да сме по-устойчиви спрямо въздействието на външната среда. Високите и продължителни нива на стрес могат сериозно да увредят  психическо и физическото ни здраве и да доведат до хроничен стрес или до така наречения „burnout”.  

 

СТРЕС

Кортизолът, нашият първичен хормон на стреса, се произвежда от надбъбречните жлези и се регулира от взаимодействието между надбъбречните ни жлези, хипоталамуса и хипофизната жлеза в мозъка ни. Когато преживеем стресово събитие, било то физическо или емоционално, нашите надбъбречни жлези увеличават производвото на кортизол. Повишеният кортизол покачва нивата на глюкоза в кръвта и стимулира реакцията „борба или бягство“. По време на битка или бягство тялото изключва функции, които не са необходими в непосредствената ситуация на живот или смърт – храносмилане, имунна реакция, възпроизвеждане и растеж. Когато стресовото събитие е приключило, оста надбъбречни жлези – хипоталамус - хипофиза работи за възстановяване на хомеостазата.

 

ХРОНИЧЕН СТРЕС

Ефектите от стреса са кумулативни и когато изпитваме хроничен (дългосрочен) стрес, ние изграждаме устойчивост спрямо колебанията на кортизола, което затруднява работата на оста надбъбречни жлези – хипоталамус - хипофиза да върне тялото към нормалните нива. Нарушени са съществени телесни функции. Имунната система работи с по-нисък капацитет, оставяйки ни уязвими към болести и възпаления. Храносмилането може да се забави, което ще доведе до свръхрастеж на бактерии, подуване на корема, хранителен дисбаланс, пропускливост на червата, хранителна чувствителност и други проблеми с храносмилането. При жените плодовитостта може да бъде засегната и симптомите на ПМС могат да бъдат засилени.

Хроничният стрес се проявява по различен начин при различните хора. Симптомите включват обща умора, тревожност, проблеми със съня, ниско либидо, наддаване или загуба на тегло, безплодие и кожни проблеми, като акне и екзема. С течение на времето могат да се развият и по-сериозни усложнения.

 

ВURNOUT

Продължителният стрес, съчетан с липсата на мерки за справяне с него, може да доведе до BURNOUT /прегаряне/: състояние на психическо, физическо и емоционално изтощение, което може да повлияе на нашето настроение, сън, имунна система и хормонален баланс. Много от нашите навици всъщност са признаци на прегаряне: усещането, че сутрин имаме нужда от кафе или захар и рафинирани въглехидрати, за да поддържат енергията ни през целия ден и от чаша вино или коктейл, за да се отпуснем вечер. Въпреки нашето изтощение, тревожността може да ни държи будни и през нощта, оставяйки ни сутрин уморени  и търсещи поредната доза кофеин, за да започнем деня. Други признаци на BURNOUT включват липса на мотивация или енергия, силно желание за сладки и солени храни, мозъчна мъгла или загуба на памет.