Каква е тази привързаност към нещастието?

  • Сподели:
Каква е тази привързаност към нещастието?

Има причини. Просто погледни в нещастието си, наблюдавай го и ще можеш да откриеш кои са те. Тогава се вгледай в тези моменти, когато понякога си позволяваш щастието да си щастлив, и виж разликите между тях. Ще бъдат тези малки неща…

Когато си нещастен си конформист. Обществото го обича, хората те уважават, "радваш" се на голямо уважение, може дори да станеш светец, тъй като всичките ви светци са нещастни. Нещастието е изписана на лицата им, вижда се в очите им.

Тъй като са нещастни, те са срещу всяко щастие. Определят всяко щастие за хедонизъм, осъждат го, определят всяка възможност за радост като грях. Те са нещастни и искат да видят целия свят нещастен. Всъщност само в един нещастен свят могат да бъдат смятани за светци. В щастлив свят биха били хоспитализирани, ментално лекувани. Те са патологични.

Вгледай се в нещастието си и ще откриеш някои определени фундаментални неща. Дава ти уважение. Хората се чувстват по-приятелски настроени спрямо теб, по-съчувстващи. Ще имаш повече приятели, ако си нещастен.

Това е един много странен свят, има нещо фундаментално сбъркано в него. Не трябва да е така; щастливият човек би трябвало да има повече приятели. Но когато станеш щастлив, хората ти завиждат, не са вече приятелски настроени. Чувстват се измамени; имаш нещо, което не е достъпно за тях. Защо си толкова щастлив?

Така през годините сме се научили на прост механизъм: да потискаме щастието и да изразяваме нещастието. Превърнало се е в наша втора природа. Необходимо е да се научиш да бъдеш щастлив, да уважаваш щастливите хора и да обръщаш повече внимание на щастливите хора. Това е голяма заслуга за човечеството.

Не съчувствай прекалено много на нещастни хора.

Ако някой е нещастен му помогни, но не му съчувствай. Не му давай представата, че нещастието е нещо, което си струва. Дай му да разбере идеално добре, че му помагаш, но на принципа "Това не е от уважение, това е просто защото си нещастен." И това, което правиш, е да му помогнеш да излезе от нещастието си, защото нещастието е грозно. Остави го да почувства, че нещастието е грозно, че да бъдеш нещастен, не е добродетелно.

Бъди щастлив, уважавай щастието и помагай на хората да осъзнаят, че щастието е целта на живота.

Източните мистици са казали, че божественото има три проявления. То е сат: истина, живот. То е чит: съзнание. И накрая, неговата върхова точка е ананд: блаженство, безоблачно щастие.

Когато видиш блажен човек, уважавай го, той е свят. И където усетиш събиране, което е блажено, мисли за него като за свещено място.

Необходимо е да се научим на един тотално нов език, само тогава може това изгнило общество да се промени. Необходимо е да се научим на здраве, цялост, щастие.

Ще бъде трудно, защото инвестициите ни са огромни. Затова е толкова трудно да си щастлив и толкова лесно да си нещастен.

Ошо

Снимка: blog.fulfillinghappiness.com