Каква е вашата любов?

  • Сподели:
Каква е вашата любов?

Според древните гърци има осем типа любов, които човек изпитва в един или друг момент от своя живот. Ако можем да ги различим, ще можем да осъзнаем дълбочината на връзката със себе си и с хората около нас.

А каква любов изпитвате вие самите в момента и как тя се отразява на вашия живот?

1. Еротична любов (eros)

Кръстена на гръцкия бог на плодородието и любовта, тази любов е опасна като него самия. Той често губел контрол заради първичния си импулс да създава потомство. Това е страстна любов, изпълнена с романтика и сексуалност, която може да се сравни със силен огън, който изгаря бързо. Тя може да доведе до разбити сърца, ако не бъде съчетана с някои от следващите видове любов. Еротичната любов е себична и концентрирана около страстното увлечение и физическото удоволствие. Нейн катализатор е физическото тяло.

2. Привързаността като вид любов (philia)

Philia означава приятелство и древните гърци ценели този вид любов много повече, отколкото еротичната. Тя е любов между равни, между приятели, които са преживели несгоди заедно. В нея няма страст и сексуално привличане, но има лоялност и жертвоготовност. Нейн катализатор е умът.

3. Позната любов (storge)

Това е любовта между децата и родителите, също така между роднините. Тя наподобява привързаността като любов по това че също не е сексуална и е еднакво силна. Може да се появи и при добри приятели от детството, които като възрастни продължават да са близки. Превръща се в пречка, когато нашите приятели или семейство не одобряват духовния път, по който сме избрали да тръгнем. Катализатор на този вид любов са спомените. 

4. Игрива любов (ludus)

Тази любов наподобява еротичната, но е по-силна от нея. Пример за нея може да бъде привързаността между млади любовници. Това е съвкупността от чувства, които изпитваме, когато се влюбваме: еуфорията, дразненето, флиртът, пеперудите в стомаха. За съжаление игривата любов често изчезва при по-дългите връзки, но ако успеете някак да запазите детската игривост и невиност във вашите отношения, то любовта ви може да продължи да бъде все така интересна и вълнуваща като в началото. Катализаторът на игривата любов е емоцията.

5. Обсебваща любов (mania)

Това е любовта, която ни води до лудост и обсебване. Появява се, когато има дисбаланс между еротичната и игрива любов. Човекът, който я изпитва иска да бъде обичан и да обича, за да намери смисъл в живота си. Той става зависим и ревнив патньор със силно чувство за собственост, който отчаяно се нуждае от половинката си. По този начин могат да възникват много проблеми, ако тя не отговори по същия начин. Катализатор на обсебващата любов е инстинктът за самосъхранение.

6. Трайна любов (pragma)

Тя е една уникална хармония между партньорите, която се е формирала с течение на времето. Това е една отлежала и зряла любов. Типични примери за нея са дългогодишните женени двойки или старите приятелства. Това е рядък вид любов, защото обикновено прекарваме повече време в търсенето на любов, отколкото в това да се учим как да я задържим и поддържаме. Трайната любов се среща между двама души, които с времето са се научили да правят компромиси и да са толератни и търпеливи един към друг. Нейн катализатор е подсъзнанието.

7. Любов към себе си (philautia)

За да ни е грижа към другите, първо трябва да ни е грижа за нас самите. Не бъркайте тази любов със суета, себичност или нарцисизъм, защото тя е здравословната любов към себе си. Само когато се научим да обичаме себе си, ще можем да обичаме другите. Не можем да споделим това, което нямаме. Катализатор на тази любов е душата.

8. Безкористна любов (agape)

Нейн катализатор е духът и според гърците, това е най-възвишеният вид любов. Тя е безусловна и сантиментална. Понякога я наричат духовна любов, защото е пряко свързана с емпатията и състраданието. Това е най-чистият вид любов, защото в нея няма очаквания и копнежи - тя съществува въпреки недостатъците на другите. Тя приема, прощава и вярва заради идеята за общото благо.