Какво да правим с гнева, преди той да ни е съсипал?

  • Сподели:
Какво да правим с гнева, преди той да ни е съсипал?

Гневът е силно лекарство. Може да бъде полезно, ако го използваме за постигане на нашите цели. Всяко положение, което лекуваме с него, бързо се променя. Обърни внимание на следните компоненти, съдържащи се в това лекарство:

1. Гневът ти има ли почва? Имаш ли основание за него?

Ако отговорът е Да, за няколко минути го анализирай. Не бързай да го насочваш навън, задръж го! Не е лесно, но нека те води мисълта, че ако го стовариш върху другите, ще постигнеш още по-негативно преживяване. Не бъди човек, който използва гнева с извинение, че "изпуска парата".

2. Разграничи случката от човека.

Мисли за гнева си като нещо, което се случва сега, идва от някаква конкретна случка и ако тя е свързана с друг човек, разграничи случката от човека. Анализирай конкретния проблем между теб и човека, а не нападай самия човек. Това е мъдро и осъзнато - не смачквай човека в желанието си да му върнеш, да го унищожиш, а говори само за проблема като нещо отделно от човека. Когато се гневиш на друг, другият е в по-силна позиция - не го забравяй.

3. Осъзнай гнева.

Гневът дали е породен от конкретен проблем или някой е натиснал някой твой "бутон", някое твое слабо място и сега се случва "взрив". Кажи какво точно те ядосва, как се чувстваш, без да драматизираш. А след това настрой ума си за важни действия. Превърни гнева си в здрава мотивация за себезаявяване и действай. Гневът, преобразуван, може да се превърне в един ресурс по справяне с всичко, което идва. Като задвижена мощна енергия за живот.

Едно упражнение за освобождаване от гнева, преди той да ви е видял сметката, е хубавото изпотяване. Най-доброто от всички физически упражнения е боксирането с възглавници. Скоро след това гневът се из-па-ря-ва.

Една добра практика е и Антистрес терапия

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".