Какво е любов и какво не е?

  • Сподели:
Какво е любов и какво не е?

Любовта е природна сила. Колкото и да искаме, не можем да я контролираме, както не можем да контролираме вятъра или пък звездите. Е, можем да ѝ повлияем малко, но резултатът рядко е положителен и по-често оставаме с разбити мечти.

Любовта е по-голяма от нас. Можеш да покажеш любов и да я започнеш, но не можеш да контролираш как се изразява. Можеш да избереш да се предадеш на любовта или да не се, но в крайна сметка любовта удря неочаквано като мълния.

Възможно е да заобичаш хора, които изобщо не харесваш. Любовта не идва с инструкции за употреба, договор и условия. Тя обикаля свободно около нас и не се съобразява с желанията и страховете ни.

Любовта е безплатна. Не може да бъде купена, продадена или разменена. Не можеш да накараш някого да те обича и не можеш да го спреш – колкото и да му платиш.

Любовта не може да бъде вкарана в затвор или подчинена на закон. Любовта не е ресурс или субстанция. Любовта не познава територии или граници.

Както знаем, обаче, браковете може и да имат малко или никаква любов. Човек може да си купи лоялност, компания, внимание и даже съчувствие, но не може да си купи любов.

Може да си купи оргазъм, но не и любов. Любовта идва когато си иска, без да се съобразява с човешките планове.

Любовта не може да бъде извъртяна като награда. Не може да бъде спряна като форма на наказание. Само фалшивата любов може да бъде използвана като примамка, но истинската се излива свободно от сърцето и не може да бъде спряна.

Това не означава, че любовта оправдава унищожителното поведение. Любовта се застъпва за справедливостта, когато някой вреди. Любовта знае какви са последствията от това да нараниш някого.

Тя позволява на гнева и мъката да бъдат изразени. Любовта няма нужда да се изкарва директно.

Любовта я е грижа какво се случва с теб, защото знае, че всичко е свързано. Любовта е безнадеждно емпатична и състрадателна. Любовта знае, че всеки човек е част от другите и нищо не съществува напълно отделено и самостоятелно.

Това е истинската природа на любовта, която не може да бъде манипулирана. Любовта играе по свои собствени правила.

Източник: lifetime.bg