Какво подтиква един човек да рискува?

  • Сподели:
Какво подтиква един човек да рискува?

Какво подтиква един човек да рискува? Пари, идеали, цели, които само той преследва или такива, които ще обслужват интересите на маса от хора. Кои хора са склонни да рискуват? Рискът глупост ли е? Страхът от безразсъдство и провал ли те държат на здравата повърхност на сигурността, за да не поемеш риск?

Платформата на сигурността е място на спокойствие, но често пъти и невъзможността да разкриеш себе си, да видиш до къде могат да стигнат възможностите ти, на какво си способен и ще издържиш ли на ветровете. Ветровете могат да те отнесат и в друго измерение, много по-привлекателно, но и много по-мрачно, ако не успееш да устоиш на изкушенията по пътя.

Спомняте ли си Радо Пешев (Велко Кънев) в "Да обичаш на инат"? Радо не се примиряваше с нищо и беше харектер, беше пич, тук на преден план е това, няма да анализирам филма, а само този отделен фрагмент. "Като си прав - ще се биеш докрай!", това са едни от думите на Радо Пешев. Идеалите са красиво нещо, колкото повече ги разкриваш, толкова по-достъпни изглеждат. Радо рискува, за да може накрая да спечели. Не пари, а нещо много повече!

За тридесет годишнината на логото "Just do it", "Найк" излязоха с нов, много силен слоган, който гласи: "Вярвай в нещо! Дори и това да означава да пожертваш всичко!" Лице на слогана е куотърбекът Колин Каперник. Той не играе в NFL (Национална футболна лига) от сезон 2016 г., точно тогава и започва да коленичи по време на националния химн, за да повиши осведомеността за полицейската бруталност срещу афро-американците и други расови несправедливости в САЩ. Десетки други играчи също започнаха да се присъединят към Каперник и той се превърна в символ на разделителните линии в Америка.

През 2017 г. той подаде оплакване срещу NFL, като твърди, че лигата е заговорничила да го задържат заради протестите му. Обществената подкрепа на "Найк" за Каперник също рискува да привлече гнева на президента Доналд Тръмп. В момента има разделени хора в социалните мрежи, които заявяват, че повече няма да купят никакъв продукт с логото на "Найк", заради този нов слоган и заради едно от лицата на кампанията - Каперник. В "Туитър" дори се появили хаштагове BoycottNike и JustBurnIt. Намират нещо лошо в това, представяте ли си?

Но има и мощна вълна от подкрепа, която разбира идеалите на Колин, неговата саможертва за правата на цветнокожите и защо той прави всичко това. Далеч не става дума за пари, защото никой не иска да подписва с него. За идеали иде реч!

Колин казва, цитирам: "Няма да остана прав и да показвам уважение към страна, която потиска чернокожите и всички с различен цвят на кожата. За мен това е нещо много по-голямо от футбола и ще бъде егоистично да го подминем. Постоянно виждаме тела по улиците, хора умират!".

Компанията "Найк" се е изградила около звездните велики спортисти, много от които са афро-американци. Леброн Джеймс и Серена Уилямс публично подкрепиха Каперник и правото му да протестира. "Найк" имат дългогодишна връзка с NFL и работят широко с лигата във всички кампании, които използват настоящи NFL играчи.

Изявлението на "Найк", че подкрепят Каперник, постави началото на ожесточени дебати по социалните медии. Известни певци, медийни лица и спортни журналисти се обявяват против кампанията на "Найк" и действията на Каперник. Кънтри изпълнителят Джон Рич е публикувал снимка, на която показва изрязаното лого, символ на "Найк", и казва, че това ще бъде само началото и на други хора да се откажат от компанията.

Има и такива журналисти, които казват, че "Найк" са доста последователни в действията си и не случайно ще подкрепят бунта на Каперник, защото световноизвестната компания е такава сила именно заради риска и заради вярванията си в бунта! Спортната журналистка Джамел Хил казва: "Найк" направиха Майкъл Джордан лицето на компанията във време, когато чернокожите бяха смятани за огромен риск като мъже на терена. "Найк" не са нови в това."

Да поемат рискове е възможност само на големите, но и отговорност за последиците, които ги очакват. Тук дори става въпрос за последователна защита във вярванията и убежденията, както на Колин, така и на "Найк"!

"Найк" много добре знаят от къде и с кой са тръгнали и зад какви каузи застават. Като си прав - ще се биеш докрай!