Какво прави 80-годишният ми баща, за да остава здрав?

  • Сподели:
Какво прави 80-годишният ми баща, за да остава здрав?

Представяме ви откъс от статия на Дейвид А. Синклер, автор на "Защо стареем и защо това не се налага", издателство "Бард".

Баща ми няма търпение да спори с онези, които твърдят, че годините, през които ти е дадено да си здрав, са предопределени. На 80 той няма проблеми с паметта, не го боли нищо, не го "човърка" нищо, не изпада в депресия. Чувства се все едно е на 30 или на 40.

Но как?

Нека се изясним: това не е клиничен тест и отговорът НЕ е една молекула. Да, баща ми взема NMN (никотинамид мононуклеотид), метформин и малко ресвератрол, но продължава да не е ясно какъв ефект имат върху него тези медикаменти и хранителни добавки.

Нужни са клинични доказателства с двойно слепи тестове с плацебо върху десетки и стотици хора от всички възрастови групи и с различни демографски профили.
И дори да му помагат тези молекули, които той приема, ще бъде неуважително да не отбележим огромния труд, който баща ми влага, за да остане здрав.

Та, в какво се състои този труд? Ето го, по думите на баща ми, неговият режим:

Физическа активност

"Обикновено тренирам два пъти в седмицата по 70–90 минути. Започвам със разгряване на гребния тренажор за 15 минути, изминавам на него към 2500 метра, после продължавам със стречинг и тежести".

Той прави 3 серии по 10 повторения със следните тежести:
Бенч преси: 40 кг
Лег преси: 130 кг
Коремни преси: 50 кг
Пек дек: 40 кг
Мъртва тяга: 50 кг
Изтласкване с крака: 50 кг

"Освен това правя каквото ми се иска да правя – казва той. – Понякога само си бърборя с приятели."

Прави и пилатес по час ежеседмично, за да запази гъвкавостта си и извървява по 5–7 км през повечето дни.

"Понякога ходя на "стълбата" - допълва той. - Последният ми рекорд е 40 етажа за под 15 минути. Едва не ме довърши, но го направих."

Пулсът му в покой е под 60 в минута. "Качването" го вдигнало на 155/мин. (Максималният му пулс трябва да бъде 220 минус възрастта му, което е само 140/мин – много по-ниско от онова, на което е способен!)

"Проверих при лекарката си – обяснява той. – Тя казва да го правя, ако мога да го правя. И го направих!"

Храната

Разбира се, само тренировки не могат да направят никого здрав, още по-малко човек на 80 години, така че баща ми внимава какво яде. Никаква нездравословна храна. Само домашно сготвени или приготвени в добри ресторанти ястия.

Много зеленчуци, малко пиле или морски дарове, и съвсем рядко – говеждо. Закуската му е малко овесени ядки, често пропуска обедите, защото е много ангажиран да боядисва къщата или нещо подобно.

Пие, но съвсем умерено. Няколко пъти седмично, без излишества. Хапва понякога сладко, но и с това не прекалява. Никакви подсладени безалкохолни.

"Освен това ям много плодове, но не пия достатъчно вода, макар да се старая да пия повече вода", продължава той.

Хранителни добавки

Има, разбира се, хранителни добавки и медикаменти:

Metformin, известен и като глюкофаг (2 x 500 мг/д за висока захар на границата);

Exforge за понижаване на кръвното налягане (комбо на angiotensin II receptor antagonist и calcium channel blocker);

Lipitor, статин за понижаване на холестерола (20 мг/д);

NAD-бустер, наречен NMN (500 мг/д) и "щипка" ресвератрол със закуската;

Витамин D "когато се сетя за него", казва той.

Друго?

"Много късмет", призна ми той веднъж.

Нека сме наясно, никой от по-близките му във времето предци не са живели живот като неговия. На неговата възраст те са били приковани в домовете си... Онези от тях, които изобщо са били живи.

Татко има щедростта да сподели с нас какво прави всеки ден. Но нека съм ясен: към подхода му се отнасят всички стандартни уговорки. Това НЕ Е рецепта за здравословен живот.

Това е само нещо, което един човек прави. То обаче изглежда работи при него и не мога да ви опиша колко щастлив ме прави това. Искам баща ми да е край нас още дълго – все така здрав и щастлив, какъвто е сега.

Вървим към свят, в който ще е съвсем нормално за 80-годишните да се катерят по планини с внуците си и да започват нови кариери. Още не сме стигнали дотам, а и мнозина вървят в грешна посока. Но колкото повече хора, които схващат истината, споделят наученото с други, толкова по-лесно ще бъде за всички нас да вървим по един и същ път.

И точно заради това, освен многото други неща, се гордея с баща ми.