Клариса Уорд - запомнете това име

  • Сподели:
Клариса Уорд - запомнете това име

Клариса Уорд е главен международен кореспондент на CNN със седалище в Лондон.

Повече от 15 години Уорд докладва от фронтовите линии по целия свят от Сирия, Ирак, Афганистан и Йемен до Украйна до Грузия - по време на нашествието на Русия през 2008 г. и Иран.

Обявена за репортер/кореспондент на годината на 2019 г. от Gracies, тя е автор на „На всички фронтове: Образованието на журналист" (Penguin Press), мемоари, които описват нейната изключителна кариера като репортер на конфликти и как е документирала насилственото преправяне на света от близко разстояние.

Почти два месеца след военен преврат в Мианмар, Уорд и нейният екип бяха първите чуждестранни журналисти, на които беше разрешено да влязат в страната от Югоизточна Азия. Докато беше там, тя докладва за широко разпространените военни репресии и се изправи срещу военната хунта на Мианмар относно насилственото потушаване на протестите, които се провеждат в страната.

И тъй като Индия преживя смъртоносна втора вълна от коронавирус, Уорд пътува из цялата страна, за да покрие разгръщащата се криза. Докладвайки от отделение с недостиг на персонал Covid-19 в Утар Прадеш и препълнени крематориуми в Делхи и свещения град Варанаси, Уорд беше един от тримата кореспонденти на CNN в Индия, отразяващи широкото разпространение на смъртоносния вирус.

Уорд също беше част от отразяването на CNN за първото задгранично пътуване на Джо Байдън като президент, пътуващо до Женева за срещата на върха на президента Байдън с руския президент Владимир Путин и отразяваща срещата на върха на Г -7 в Англия, където интервюира британския премиер Борис Джонсън.

В края на 2020 г. Уорд разследва отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, разкривайки нови доказателства, идентифициращи руските служби за сигурност, които следват Навални за повече от 30 пътувания в продължение на три години. Като част от това съвместно разследване с Bellingcat, Уорд интервюира Навални на неразкрито място в Германия - дори му показва снимки на агентите, които го проследяват - и се сблъсква с предполагаем член на екипа на елитните токсини в дома му извън Москва.

Миналата година Уорд също разследва руски тролове, действащи в западноафриканските държави Гана и Нигерия, за да разпалят расовото напрежение и да разпалят социалните вълнения в САЩ. За това многомесечно разследване тя пътува до един от щаба на операцията в Гана, където интервюира един от троловете и проследява лицето, ръководещо операцията, ганец, който живее в Русия. Този доклад за „Руските кампании за тайно влияние" беше обявен за финалист на наградата за университет „Alfred I. duPont-Columbia" през 2021 г.

Тя също допринесе за излъчването на новини на CNN за пандемията Covid-19, кризата между САЩ и Иран в началото на 2020 г., проследявайки историята от САЩ, Ирак-включително мястото на иранска ракетна атака-и Украйна с всяко голямо развитие. Когато Турция започна военна операция, насочена към кюрдските партньори на Америка в Северна Сирия през 2019 г., Уорд беше на място в Сирия, покривайки хаоса на цивилни, напускащи домовете си на фона на военни удари. Нейният репортаж за нашествието на Турция помогна на мрежата да получи награда „Еми" за 2020 г. в категорията „Изключително актуални новини".

През 2019 г. Уорд разследва използването на Русия от наемници в поредица от две части за CNN, „Частната армия на Путин. „За това месечно разследване, наградено с награда„ Еми ", Уорд осигури първото интервю пред камерата с бивш боец за Вагнер-най-известния частен военен контрагент в Русия. Тя пътува до Централноафриканската република, за да разгледа нарастващата руска наемническа дейност на континента. След като посетиха диамантена мина с връзки с руски олигарх, Уорд и нейният екип бяха последвани и сплашени от кола, пълна с руснаци. След като техните доклади излязоха, те бяха насочени от пропагандна кампания на руски медии, опитваща се да дискредитира тяхното докладване.

Уорд получи безпрецедентен достъп до контролираната от талибаните територия в Афганистан за ексклузивен доклад „36 часа с талибаните". Уорд и продуцентът от СNN Салма Абделазиз прекараха време в местна медресе, където десетки деца-момчета и момичета-прекосяваха своите курани, и управлявана от талибаните клиника в село Пашма Кала.

През 2018 г. тя докладва подробно за убийството на журналиста на Washington Post Джамал Хашоги, като дори получава ексклузивни кадри, които показват саудитски оперативен представител като Хашоги в опит да прикрие убийството. Този доклад за Хашоги беше признат със Златна нимфа от телевизионния фестивал в Монте Карло през 2019 г., а цялостното отразяване на CNN за убийството на Хашоги беше признато с престижната награда Alfred I. duPont-Columbia за 2020 г.

Уорд също участва в „Shadow Over Europe", разследване на CNN за разрастването на антисемитизма в Европа през 2018 г., пътувайки до Полша, Германия и Франция, за да види как тези страни се справят с този ръст на антисемитски инциденти и стереотипи. „Shadow Over Europe" беше признат с награда „Едуард Р. Мъроу" за 2019 г. в категорията „Новини за телевизионни мрежи".

Тя е носител на множество награди за репортажите си: две награди на Джордж Фостър Пийбоди; две награди Alfred I. duPont-Columbia; седем награди Еми; две награди „Едуард Р. Мъроу" за отлична журналистика; отличия от Асоциацията на кореспондентите по радио и телевизия; и наградата „Дейвид Каплан" за 2017 г. от отвъд морския пресклуб.

Тази година тя ще получи наградата Тед Соренсен от Network 20/20 като признание за „умело изработване на първия проект на историята и предоставяне на оригинална представа за хората и събитията на нашето време".

През 2016 г. тя получи престижната награда за отлични постижения в международната репортаж от Международния център за журналисти (ICFJ) за изключителните си военни репортажи в горещи точки като Ирак и Сирия.

В началото на 2016 г. Уорд пътува под прикритие до контролираните от бунтовници райони в Сирия-където почти никакви западни журналисти не са посещавали повече от година-за да докладва какъв е бил животът там при бомбардировките от Русия и режима. По -малко от 24 часа след пристигането си, Уорд стана свидетел на въздушен удар на плодов пазар, в резултат на който загинаха 11 души. Цялата поредица от „Под прикритие в Сирия" от изключителни, награждавани репортажи зад бунтовническите линии можете да намерите тук . Към днешна дата „Под прикритие в Сирия" е признат с награда Peabody, награда Edward R. Murrow за „News Series" и наградата David Kaplan на Overseas Press Club.

Като един от последните западни репортери, които посетиха контролираното от бунтовници Алепо, Уорд беше помолен да се обърне към заседание на Съвета за сигурност на ООН за борещия се в Сирия град през август 2016 г., като заяви, че „в Алепо няма победители".

Уорд се присъедини към CNN през 2015 г. от CBS News, където служи като чуждестранен кореспондент в продължение на четири години и допринася редовно за „60 минути".

На задача под прикритие в Сирия през 2014 г. тя интервюира двама западни бойци за това защо са се присъединили към джихада там. Един от джихадистите е млад сомалийски американец от Средния Запад, което прави Уорд единственият западен журналист, който е интервюирал американски боец-джихадист в Сирия от началото на гражданската война.

Докато в CBS Ward интервюираха световни лидери като държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън през 2012 г. и руския външен министър Сергей Лавров през 2013 г., оспорвайки ги и двамата относно бруталната репресия на сирийския президент Башар Асад в Сирия.

Преди да се присъедини към CBS Ward прекара две години в Москва и две години в Пекин за ABC News. Тя отразява земетресението и цунамито през 2011 г. в Япония и световната хранителна криза през 2008 г., където нейното отразяване получава награда „Еми" за бизнес и финансово отчитане.

Преди ABC News Уорд беше базиран в Близкия изток за Fox News Channel, обхващащ екзекуцията на Саддам Хюсеин и други ключови истории в регионите, в допълнение към интервюиране на известни личности като генерал Дейвид Петреус и ливанския президент Емил Лахуд.

Кариерата на Уорд в журналистиката започва през 2002 г. като стажант в московското бюро на CNN. Оттогава тя е базирана в Багдад, Пекин, Бейрут, Москва, Ню Йорк и Лондон.

Уорд говори свободно френски и италиански, разговорен руски, арабски и испански и основен мандарин. Завършва с отличие Йейлския университет, а през 2013 г. получава почетен доктор по писма от колежа Мидълбъри във Върмонт.