Ключе за самопроверка на взаимоотношения между мъжа и жената

  • Сподели:
Ключе за самопроверка на взаимоотношения между мъжа и жената

Има различни видове и нива на взаимоотношения. В какви сте вие сега?

Кармични отношения:

Под това понятие разбирам отношения между хора, които са се познавали в предишни животи и са изпитали силни емоции един към друг. Признак на кармичните отношения е, че партньорите носят вътре в себе си неразрешени емоции, такива като вина, страх, зависимост, ревност, гняв и други подобни.

Благодарение на неизразходвания емоционален "заряд", се привличат един към друг и в новото въплъщение. Целта на новата среща е да си предоставят възможност да решат назрелия проблем. Това се случва чрез повторение на проблема за кратък период от време.

Срещайки се първия път, кармичните "играчи" изпитват настоятелна потребност да се сближат и след известно време започват да повтарят своите стари емоционални роли. Сцената е изградена така, че отново да се сблъскате със стария проблем, и ако е възможно, да го решите по по-просветлен начин. Духовната цел от повторната среща е да се направят други избори, различни от тези в миналия живот.

Давам пример. Представете си жена, която в миналия живот е била с мъж, собственик и командир. След известно време отношенията й омръзват и тя ги прекъсва. Мъжът се самоубива. Жената изпитва угризения. Тя вярва, че има вина. Навярно е трябвало да му даде още един шанс? Тя носи чувството за вина през целия си останал живот.

В следващ живот се срещат отново. Между тях се усеща странно привличане. В началото мъжът е необикновено очарователен и тя е център на вниманието му. Той я обожава. Завързват отношения. От този момент той става невероятно ревнив собственик. Той я подозира в измяна.

В нея бушува вътрешна борба. Тя е ядосана и разстроена, че напразно е обвинявана, но също така изпитва и странното задължение да му прости и да му даде втори шанс. Тя си мисли, че той е наранен, че не може да се справи със страха си да не бъде изоставен.

Възможно е да му се помогне в това отношение. По този начин тя оправдава своето поведение, но реално позволява да бъдат нарушени личните й граници. Отношенията влияят отрицателно на самооценката й.

Най-освобождаващият избор за жената е да прекъсне отношенията и да продължи пътя си без да изпитва вина. Болката и страхът на мъжа не са нейна отговорност.

Неговата болка и нейната вина водят до деструктивни отношения. Тези отношения вече са били емоционално заразени в предишното въплъщение. Значението на новата среща е жената да се научи да се освобождава от чувството за вина, а мъжът да се научи да стои емоционално самостоятелно на краката си.

И така, единствената реалност е прекъсването на отношенията. Решаването на кармичния проблем за жената е да се освободи от чувството за вина. "Грешката" допусната от нея в миналия живот не е в това, че е изоставила мъжа си, а в поемането на отговорност за неговото самоубийство.

Скъсването на отношенията в този живот, отново ще остави мъжа насаме с неговите болка и страх, което ще му даде възможност отново да се срещне с тях, а не да ги избягва.

Кармичната среща можете да разпознаете по факта, че другия човек ви се струва странно познат. Доста често е налице взаимно привличане, нещо привлекателно витае "във въздуха", което ви кара да бъдете заедно и да се опознавате.

Ако се представи възможност, силното привличане може да прерасне в любовни отношения или в тежък "крах". Изпитваните от вас емоции могат да ви препълват и да си мислите, че сте срещнали родствената си душа.

Обаче обикновено не е така както изглежда. В такива отношения винаги има проблеми, които рано или късно изплуват на повърхността. Често партньорите се оказват въвлечени в психологически конфликт, главните съставки на който са: властта, контрола, зависимостта.

С това се повтаря трагедията, която носят подсъзнателно от миналото си въплъщение. В миналия живот може да са били влюбени, родител и дете, началник и подчинен или някакви други отношения. Но са докоснали един в друг дълбоката вътрешна болка с неверието си, със злоупотребата със сила или напротив, с прекалено голямата привързаност.

Силните емоционални отношения между тях са станали причина за дълбоки белези и емоционални травми. Точно по тази причина силното притегляне, а също и отблъскване, могат да бъдат толкова жестоки, когато отново ги срещнете в новото въплъщение.

Духовната покана към всички души, енергийно ангажирани по подобен начин, е да се освободят един друг и да станат същества „сами по себе си”, свободни и независими. Споменатите тук кармични отношения, почти никога не са дълготрайни, стабилни, любящи отношения.

Често основната цел на тези отношения е освобождаването един от друг. Това е нещото, което не сте успели да направите в един или няколко предишни животи, но сега имате възможност да се разделите с мир и любов.

Ако сте се оказали в отношения, които се характеризират с наситени емоции, които предизвикват много болка и гняв, но които не можете да прекъснете, моля ви, разберете, нищо не ви задължава да останете с този човек.

Разберете, често силните емоции се предизвикат от дълбока болка, а не от силна любов. Енергията на любовта е извънредно спокойна и мирна, радостна и вдъхновяваща. Тя не е тежка, изтощителна и трагична.

Ако в отношенията се наблюдават такива усещания, настанало е време за раздяла, за "да не ги отработвате" още веднъж.

Понякога се убеждавате, че трябва да останете заедно, защото имате "обща карма" и сте задължени да я „отработите заедно”. Хващате се за "природата на кармата" като аргумент за да продължите отношенията си, макар да страдате силно.

В този случай, може би изкривявате понятието "карма". Вие не отработвате кармата заедно: кармата е индивидуална. Кармата в споменатите по-горе отношения, често изисква напълно освобождаване, отказване от такива отношения, разбиране, че сте цели сами по себе си.

Повтарям отново: разрешаването на кармата е във вашия собствен избор. Другият човек може да се докосне до нещо вътре във вас, което да предизвика многочислени драми. Но вашата единствена задача и предизвикателство е да се справите с вътрешната си болка, а не с “проблемите на другия” човек. Носите отговорност само за себе си.

Това е важно да се осъзнае, защото е един от многото капани в отношенията. Вие не носите отговорност за партньора си, и той/тя не носи отговорност за вас. Решението на собствения ви проблем не се намира в поведението на другия човек.

Понякога така сте обвързани с вътрешното дете на партньора си, с емоционално уязвената част от него/нея, че имате усещането, че сте единственият, който може да го „спаси”. Или партньорът ви изпитва същото по отношение на вас. Но това не върши работа.

Само ще засилвате усещането за безсилие и жертва в другия човек, докато може да е много по-полезно да ударите чертата и да се погрижите за себе си. Това е вашето предназначение да се чувствате цялостни и пълни, сами по себе си. Това е най-важното условие за наистина удовлетворяващите отношения.

Лечебни отношения:

Съществуват лечебни и разрушаващи отношения. Отличителната черта на лечебните отношения е, че партньорите се уважават такива, каквито са, без да се опитват да се променят един друг.

Изпитват огромно удоволствие да са един с друг, но не изпитват безпокойство, отчаяние или самота, когато другия човек не е до тях. В такива отношения предлагате разбиране, подкрепа и одобрение за любимия/та без да се опитвате да решавате проблемите му.

Отношенията са изпълнени със свобода и мир. Разбира се, от време на време има неразбиране, но предизвиканите емоции са краткосрочни. И двамата са готови да прощават. Между тях съществува сърдечна връзка, благодарение на която не приемат емоциите или грешките на партньора на лично ниво.

Тъй като това не предизвиква дълбока болка, те не му придават голямо значение. И двамата партньори са независими емоционално. И двамата не черпят своята сила и благосъстояние от одобрението или присъствието на своя съпруг/а. Той/тя не запълва празнина в живота си, а допълва нещо ново, жизнено.

В лечителните отношения партньорите също могат да се познават от едно или няколко предишни въплъщения. Но в този случай е малко вероятно да съществуват описаните по-горе емоционални кармични връзки.

Две души могат да се познават от предишен живот по невероятно ободряващ и подкрепящ начин. Да, не без сътресения, защото се оглеждат един в друг, но в дълбокото усещане помежду им цари спокойствие. Като приятели, интимни партньори или родител и дете, се разпознават като родствени души. Това поражда здрава връзка в продължение на няколко живота.

Ще приведа друг пример. Младеж израства в бедно семейство някъде в Средните векове. Той е мек и чувствителен, различава се много от обкръжението си. Семейството му се състои от трудолюбиви, но доста груби хора, които не се интересуват от неговата мечтателна, "непрактична" природа. Вече голям отива в манастир.

В действителност той не е щастлив там, защото живота му е строго регламентиран и сред живеещите има малко топлина и приятелство. Обаче там има и доста различен човек. Това е свещеник с доста висок ранг, непокварен от властта, който искрено му симпатизира.

Ден след ден се интересува как се чувства, дава му приятна градинарска работа. Всеки път, когато се видят, между тях възникват усещане на признание, на единомислие. Мълчалива сърдечна връзка. И макар да не се срещат или разговарят често, свещеникът е надежда и подкрепа за младежа.

В следващия живот този мъж е жена. И отново тя е с нежна, мечтателна натура. Има трудности с утвърждаването си. Като пораства се обвързва с авторитарен, обичащ да командва мъж. Отначало попада под неговата явна и силна харизма, но по-късно осъзнава, че неговото влияние я ограничава и потиска. Но независимо от това й е трудно да го изостави.

На работата си понякога разговаря за това с колега, който е доста по-възрастен от нея. Той я насърчава да отстоява твърдо себе си, да остане вярна на своите интереси. Всеки път, когато разговаря с него, тя усеща интуитивно, че той е прав. По-късно, след продължителен вътрешен конфликт, се развежда с мъжа си.

Сега отношенията с колегата се променят. Тя изпитва симпатия към него. Оказва се, че е самотен. Тя се усеща толкова свободно с него, все едно се познават от дълги години. Започват нежни, отпускащи, подкрепящи и двамата, отношения. Симпатията възникнала в тях през миналия живот, сега преминава в удовлетворяващи отношения на мъж и жена.

Това са лечебни отношения. Жената е взела важното решение да напусне съпруга си и да избира сама. С това е потвърдила емоционалната си независимост. Това от своя страна е създало основа за любящи, добре балансирани отношения със сродна душа.

Отношения на души-близнаци (две цялости в хармонично единение)

Сега искам да ви разкажа за душите-близнаци, вероятно познато ви понятие. Мисълта за душите-близнаци може да е привлекателна, обаче, потенциално е доста опасна, защото може да се интерпретира по такъв начин, че да усили рождената болка и емоционалната зависимост един от друг, вместо да ви избави от тях.

Това се случва в тези случаи, когато идеализирате понятието души-близнаци като човек, който е напълно подходящ за вас, който ви прави "цялостни". Това е разбирането за душата-близнак като вашата "втора половинка".

Тогава си внушавате, че единството и безопасността, които толкова дълбоко ви липсват, може да бъдат открити в някой друг, който да ви съответства съвършено. В съответствие с това "незряло" разбиране за душите-близнаци, душите се разглеждат като две половинки, които заедно създават едно цяло.

Обикновено двете половинки са мъжка и женска. Такова разбиране не само предполага, че сами по себе си сте непълноценни, но и обезателно трябва да бъдат "мъжка" и "женска".

Вероятно забелязвате, че такова разбиране от духовна гледна точка е нездраво и безполезно. Това ви прави зависими от някой външен. Отрича вашия божествен произход, от който се подразбира, че сте същност на ВСИЧКО, и мъжко, и женско, че сами по себе си сте цялостни и завършени. Поражда всички видове илюзии, които ви отдалечават от Дома. Под "Дом" разбирам собственото ви аз Съм, божествената ви част.

Не е естествено нито една душа да бъде нечия половинка. В действителност, душите-близнаци съществуват – буквално са това, което означава думата – близнаци. 

Това са души с еднакъв "чувствителен тон" или вибрация, или може да се каже, че са родени едновременно, както биологическите близнаци. Едновременното раждане е уникален момент във времето и пространството, което създава уникално заредени с вътрешна чувствителност души. Но те по никакъв начин не са зависими една от друга. Не са нито от мъжки, нито от женски пол. Но определено са настроени една към друга и са родствени души.

Каква е причината за появата на душите-близнаци? Защо съществуват? Ех, често си мислите, че причината за съществуването на нещо е учебен процес, на който (съществуването) влияе. Но не е така с душите-близнаци.

Целта е просто радостта и творчеството. Душите-близнаци нямат функции в дуалността. Съществуването им не налага научаването на нещо. Ще срещнете своята душа-близнак, когато напуснете (дори за миг) дуалността, когато отново се идентифицирате с вътрешния Бог, когато сте цели, неразделни, способни да приемете произволна форма или вид. Душите-близнаци се срещат отново на обратния път към Дома.

Нека за миг да се върнем към началото на пътешествието. Тогава, когато напускате състоянието на единство и ставате индивиди, когато навлизате в дуалността. Изведнъж се появява тъмнината и светлината, малкото и голямото, болното и здравото и т.н.

Реалността е надробена. Повече нямате критерии за това кои сте в действителност. Отначало се идентифицирате като „част от цялото”. А вече сте отделна част от цялото. Но без да го осъзнавате, някой ви съпровожда, някой, който е равен с вас, приличащ на вас, повече от всички други.

Вие сте били "в едно пространство", под покривалото на единството сте били толкова близо един до друг, че дори не сте знаели, че сте двама, докато не се родите. Това, което ви свързва е отвъд пределите на дуалността, нещо, което я предшества. Трудно е да бъде описано с думи, доколкото противоречи на обичайното усещане за идентичност, в което или сте сам, или сте двама, но не може да бъдете едновременно и двете. Да, едновременно И ДВЕТЕ.

И така, ако го поискате, и двамата се отправяте на пътешествие, на дълго пътешествие с много преживявания. И двамата сте изпитали крайностите на дуалността, за да се убедите постепенно, че същността ви не е в дуалността, а отвъд нея, в нещо, което е в основата й.

Щом започнете да осъзнавате лежащото в основата единство, започвате обратния път. Бавно и по-малко губите привързаността си към външните неща, такива като власт, слава, пари или престиж. Все повече разбирате, че ключа не е какво преживявате, а как го преживявате. Сами създавате своето щастие или нещастие чрез състоянието на осъзнатост. Изследвате силата на собственото си съзнание.

След като преминете през всички излитания и падения в дуалността и благодарение на натрупания опит, ще настъпи момент, когато се срещате с душата си близнак. В енергиите и вида на душата-близнак ще разпознаете (ако и когато сте готови) дълбока част от себе си, своята същност извън дуалността и благодарение на това разпознаване, ще започнете да се разбирате много по-добре кой сте в действителност.

Вашият близнак е критерий за вас, който ви извежда отвъд ограничените вярвания, отгледани от вас и приети през този и предишните животи. Освобождавате се, когато видите отражението си в близнака; това може да е плашещо и странно усещане; но това е като напомняне и няма нищо общо с емоционалната зависимост.

Тази среща помага на всеки от вас да стане силен, самоосъзнат индивид, изразяващ своето творчество и любов на Земята. Както и да изглежда, през каквото и да минете в ежедневния човешки свят, в който имате планове, модели и държите нещата под контрол и тези програми се изсипват и помежду ви.

Тази среща ускорява пътешествието ви обратно, тъй като ви позволява да стъпите на по-високо ниво на единство, при това запазвайки напълно своята индивидуалност и своята уникалност.

В края на краищата всички сме едно. Поддържа ни енергия, която е универсална за нас. Но в същото време във всеки от нас има индивидуалност. Душата-близнак е свързващото звено между индивидуалността и единството. Тя наподобява стъпало по пътя към единството.

Ако се съедините с душата си близнак съзнателно и материално, ще внесете нещо ново: ражда се трета енергия от съвместното действие. Тази енергия винаги помага да се увеличи осъзнаването на единството в много по-голям мащаб, отколкото само при двамата.

Благодарение на това, че се намират на пътя за Дома, душите-близнаци се стремят да закотвят енергиите на любовта и единството в Земята и го правят по уникален за талантите и уменията им начин. По този начин любовта на душите-близнаци изгражда стъпало по пътя между "да си един" и "да си Единен".

Между душите-близнаци съществува дълбока вътрешна връзка, но тя не променя факта, че сами по себе си са завършени единици. Тяхното свързване предизвиква любов и радост, тяхната среща усилва творчеството и самореализацията. Те се подкрепят едни други, без да е нужно да изпадат в капана на емоционалната зависимост или привързаност.

Любовта между тях не е предназначена да се направят един друг цели, а да сътворят нещо ново: вместо двама да станат едно, двама да станат три и отвъд.

Понякога процесите вървят смесено и взаимоотношенията се преплитат, но с узряването си и честността пред себе си, се научаваме да разпознаваме в какви отношения сме с даден човек. Да разпознаваме кой кой е в нашия свят, за нас самите.

Автор: Памела Крибе (Pamela Kribbe) / Източник: Jeshua.net / Снимка: Deviantart.com