Кое прави еднополовите връзки успешни или неуспешни?

  • Сподели:
Кое прави еднополовите връзки успешни или неуспешни?

Днес бихме искали да насочим вниманието ви към еднополовите връзки.

Д-р Джон Готман и д-р Джули Шварц Готман са наблюдавали силата и устойчивостта на еднополовите двойки, дори в разгара на културния и социален стрес, на който те са подложени. Заедно семейство Готман поеха ангажимент да гарантират, че хомосексуалните двойки имат достатъчно голям достъп, колкото и всички останали двойки, до ресурси за укрепване и поддържане на техните взаимоотношения.

Използвайки най-съвременни методи за изследване на 21 гей и 21 лесбийски двойки, д-р Джон Готман и д-р Робърт Левенсън успяха да научат какво прави еднополовите връзки успешни или неуспешни в своето продължило 12 години проучване.

Една ключова констатация: Удовлетвореността и качеството на връзката са приблизително еднакви за видовете двойки (хетеро, гей и лесбийки), които д-р Готман е изследвал. Този резултат подкрепя предишни изследвания, които откриват, че еднополовите връзки са сравними с хетеро връзките в много отношения.

Според д-р Готман, „гей и лесбийските двойки, подобно на хетеро двойките, се справят с ежедневните възходи и падения на близките взаимоотношения. Знаем, че тези перипетии могат да възникнат в социален контекст на изолация от семейството, предразсъдъците на работното място и други социални бариери, които са извънредни за гей и лесбийските двойки." Въпреки това, неговото изследване разкрива различия, които предполагат, че семинарите, пригодени за еднополовите двойки, могат да имат силно влияние върху взаимоотношенията.

Еднополовите двойки са по-оптимистични пред конфликтните ситуации. В сравнение с хетеро двойките, хомосексуалните двойки използват повече привързаност и чувство за хумор, когато повдигат разногласия, и партньорите често го приемат по-положително. Еднополовите двойки са по-склонни да останат позитивни след разногласия.

"Когато става дума за емоции, смятаме, че тези двойки могат да работят с много различни принципи от хетеро двойките."

Еднополовите двойки също използват по-малко контролиращи, враждебни емоционални тактики. Д-р Готман и Левенсън също така откриха, че хомосексуалните партньори проявяват по-малко войнственост, властност и страх в конфликта, отколкото хетеро двойките. 

"Разликата в тези свързани с "контрол" емоции предполага, че справедливостта и споделянето на властта между партньорите са по-важни и по-често срещани в гей и лесбийските връзки."

В разразил се конфликт, хомосексуалните двойки приемат по-малко лично обидите. При хетеро двойки е по-лесно да нараните партньор с отрицателен коментар, отколкото да накарате партньора да се почувства добре с положителен коментар. 
Положителните коментари на партньорите от един и същи пол имат по-голямо влияние върху усещането за добро, докато негативните им коментари са по-малко вероятно да предизвикат наранени чувства. 
"Тази тенденция предполага, че хомосексуалните партньори имат склонност да възприемат известна степен на негативизъм, без да го приемат лично", отбелязва д-р Готман.

Нещастните хомосексуални двойки са склонни да показват ниски нива на "физиологична възбуда". Това е точно обратното за хетеро двойките. Продължаващото възбудено състояние – включително повишен сърдечен ритъм, потни длани и напрежение – означава, че партньорите имат проблеми да се успокоят в лицето на конфликта. По-ниското ниво на възбуда позволява на партньорите от същия пол да се успокояват един друг.

В конфликт лесбийките показват повече гняв, хумор, вълнение и интерес от конфликтните гей мъже. Това предполага, че лесбийките са по-емоционално изразителни – положително и негативно – от гей мъжете. Това може да е резултат от социализирането в култура, където изразителността е по-приемлива за жените, отколкото за мъжете.

Гей мъжете трябва да бъдат особено внимателни, за да избегнат негативизма в конфликта. Когато става въпрос за ремонт на жилището, гей двойките се различават от хетеро и лесбийските двойки. Ако инициаторът на конфликта в гей връзката стане твърде негативен, партньорът му не е в състояние да се поправи толкова ефективно, колкото лесбийките или хетеро партньорите. 
"Това предполага, че гей мъжете може да се нуждаят от допълнителна помощ, за да компенсират въздействието на негативните емоции, които неизбежно идват, когато двойките се карат", обяснява Готман.

А какво да кажем спрямо секса?

В известното си проучване от 70-те години на миналия век Мастърс и Джонсън откриват, че хомосексуалните двойки правят секс много по-различно от хетеросексуалните. Обвързаните хомосексуални двойки бяха единствените хора, развълнувани от партньора си, докато останалите бяха фокусирани върху постигането на оргазъм.

Гей двойките се обърнаха към партньорите си за емоционална връзка по време на секс. Те се наслаждаваха се на екстаза от правенето на любов. Вместо да бъдат ограничавани от целенасочено съсредоточаване върху крайната „цел", те сякаш се наслаждаваха на самата стимулация и чувственост.