Кога е най-подходящият момент да вземете животно на своето дете

  • Сподели:
Кога е най-подходящият момент да вземете животно на своето дете

Както ветеринарите, така и продавачите в зоомагазините са на мнение, че детето не трябва да бъде много мъничко и да разбира правилно ситуацията, както и факта, че животното не е плюшена играчка, а живо същество с чувства и усещания, затова е по-добре родителите да изчакат известен период от време, преди да предприемат тази крачка, докато детето не стане достатъчно голямо и разбиращо.

Тънката разлика между живота и приказните същества, както и да може, освен да се грижи за тази невинна животинка, така и да не ѝ причинява болка. 
До даден етап от живота си малките деца, не осъзнават и не разбират, достатъчно добре своите действия и това, че когато стискат своя домашен любимец грубо и силно, те могат да му причинят, както болка така и различни счупвания и натъртвания.

Този момент може да бъде пагубен както за животното, така и за детето, защото след известно време, когато то осъзнае какво всъщност е причинило на тази животинка, може да получи психологическа травма.

Затова най-подходящият момент за взимане на домашен любимец е поне след 5-годишна възраст или според развитието и бързото осъзнаване на детето. 

Децата от 1 до 5-годишна възраст могат да се любуват на животинката, но единствено, когато са в компанията на някой възрастен. След 5-годишна възраст може спокойно да започнат да се грижат за своята животинка, както и да се научат, да поемат отговорност за нея. Но за всичко това е важно и отношението на родителите към животинката, както и разговорите, които задължително трябва да проведат със своя наследник.

Преди да предприемат стъпката да си вземат домашен любимец, е добре да обяснят на детето, че той всъщност не е плюшена играчка, нито пък герой от детските, който могат да мачкат, търкалят и яхват, а е живо същество, носещо чувства, което има нужда от внимание, отношение, грижи и разбира се, много любов.

На каква животинка може да се спрете, според характера на детето

По-спокойните и кротки деца, определено биха предпочели домашен любимец, наподобяващ техния характер, така те могат да го възприемат, като свой другар и приятел.

Подходящите животни за подобен тип деца, могат да бъдат – хамстер, костенурка, зайче, морско свинче или гущерче.

По-активните и палави дечица, едва ли биха харесали бавна животинка, с която трудно могат да потичат и да поиграят, именно затова най-подходящите животни за тях, биха били кучета и котки, които да могат да разхождат и да се научат да се грижат за нуждите им.

Така по-лесно и те самите биха израснали и преминали по-бързо този хиперактивен период, в който се намират.