Кога гневът е проблем?

  • Сподели:
Кога гневът е проблем?

В малки дози, гневът е нещо полезно. Чрез него можеш да заявиш себе си, да кажеш твърдо "Не", "Не може", "Не искам"... Гневът е една от често срещаните емоции. В големи дози той се превръща в емоционален проблем.

Една добра практика за освобождаване от гнева е боят на възглавници. Така изкарваш гнева си навън, извън теб, като се изпотиш, като се развихриш, като покрещиш. Целта - освобождаване на вътрешното напрежение, е изпълнена много бързо, в рамките на 10-20 минути. Подобна практика е описана в "Група за тревожни разстройства".

Друг начин за управление на гнева е чрез промяната на мисленето. Влез в самата тема на гнева ти. За какво се гневиш? Каква конкретна случка (ситуация) е предизвикала твоя гняв? Има ли основание твоят гняв?

Обърни внимание как реагираш, когато си гневен. Атакуваш ли човека, който те е разгневил или си го таиш вътре в теб? А може би изливаш гнева си върху невинни хора? Отмъщаваш ли си? Или се затваряш в себе си в емоция на тъга и обида?

Физически как ти се отразява гнева? Стискаш ли челюсти или може би юмруци? Засилва ли ти се сърцебиенето, вдигаш ли кръвното? Или може би трепериш или се разгорещяваш?

Гневът идва най-често светкавично бързо. Но колкото и бързо да дойде, би могъл да предусетиш предварителните му предупредителни знаци и да побързаш да го прекъснеш, като по този начин си помогнеш да не влизаш в това негативно състояние.

Една добра практика е да осъдиш поведението или изречените думи на човека, който те е разгневил, а не самия човек. Бъди по-малко краен (крайна) в осъждането си на дадено поведение и така би могъл (могла) да си помогнеш с по-малко крайни емоции като гнева. Гневът в големи дози всички знаем, че е разрушителен.

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".

Една добра практика е Хипноза

Хипноза и НЛП 12: Моето ново Аз.

Хипноза "Отговор на въпрос"