Кога станахме толкова мнителни и подозрителни

  • Сподели:
Кога станахме толкова мнителни и подозрителни

Не ви ли се струва, че хората станахме твърде мнителни, предпазливи, подозрителни и боязливи спрямо околните, както и спрямо различни ситуации, в които ни поставя ежедневно животът?
Илюстрирам с пример какво имам предвид.
Домофонът звъни в необичаен час на деня - 9:20. Не очаквам никого. Във входа, като чужд субект, влиза единствено инкасаторката за водомерите, но вече добре я познаваме, тъй като на нашия адрес идва една и съща жена от години.
Вдигам слушалката и неуверен мъжки глас казва следното: "Здравейте! Аз съм от EVN, за да видя един електромер!"
Без да се замислям директно щляпнах слушалката на домофона.
Неминуемо нахлуват въпроси: Какво означава "аз съм от EVN"?? Аз пък съм Скарлет Йохансон! Здрасти!
Човекът от другата страна не ви познава кой сте и за какви са целите ви. Представете се най-малкото с име и фамилия, легитимирайте се по някакъв начин, още повече, когато зад гърба ви стои компания с мащабите на EVN.
На следващо място "за да видя един електромер" - не казвам, че трябва да ми се дават редица обяснения за това изненадващо посещение. Не искам да знам номера на обувките му, нито дали предпочита червен цвят или се облича в черно. Но, Бога ми, кооперацията е малка и не знам да имаме проблеми с електромерите. Все някой щеше да се оплаче или изреве, а аз подобно нещо не знам.
Излязох на терасата, за да видя паркираната пред входа или поне в близост кола, бронирана отгоре до долу с надпис "ЕVN", но такава не открих. Това допълнително внесе смут и съмнение в ситуацията, че представител на EVN идва на крака.
Съжалявам, просто не успях да повярвам.

Понеже опитвам всячески да бъда обективен човек разгледах и другата страна на монетата, а именно.
Да, това е човек, който в действителност е дошъл да погледне даден електромер.
Няма политика да си казват имената.
И да си беше казал името, може и да е измислено.
Автомобилът е бил паркиран две преки по-надолу, тъй като е нямало свободно паркомясто в близост до нашия блок.
Съсед от блока го е повикал, за да се отстрани проблем или да се установи дали съществува такъв. И аз, в случая, съм причината това да не се осъществи и проблемът да остане да виси.

Разбира се, всичко това, което изброих са различни хипотези, от които има една вярна и много съчинени от въображението ми.
Но с това чисто и просто илюстрирах колко сме станали подозрителни.
Тези и още други ситуации са само следствието, но не са изходната точка.
В същото време се сещам как супер нормални хора влизат в магазин за хранителни продукти, виждат кутия за дарения, за дете болно от рядък вид рак, и решават, че ще откраднат кутията със събраните средства вътре без да им мигне окото без особена мисъл за последиците. Сещам се и за купищата фалшиви профили в социалните мрежи и хората, които добронамерено се представят за едни, а всъщност са съвсем други.
Не е лошо да си здравословно подозрителен. Нали схванахте? Не ви казвам да бъдете параноици и да търсите под вола теле, а по-скоро да имате правилна преценка и трезва мисъл.

А ако в действителност има някакъв проблем с електромерите - "аз съм EVN" ще се върне пак.