Когато си в Тулуза…

  • Сподели:
Когато си в Тулуза…

Тулуза е космополитен град, съчетал едновременно вкуса на отминалите векове и авантюризма на бъдещето. Град с характерен културен чар, доказани качества в гастрономията, изкуството, архитектурата и градския дизайн.

Тулуза не е от популярните дестинации за ваканции, но ще останете изненадани от възможностите, които предлага града, за да прекарате няколко чудесни дни в живописния Миди-Пиренеи регион на Югозападна Франция. Забележителните барокови сгради на Розовия град, меката топлина на залязващото лятно слънце, възможността да се отпуснеш в уютен малък ресторант и да се насладиш на обилна и вкусна храна са все неустоими предложения за ненаситния авантюристичен дух на туриста. Тулуза е приятен град за разходка и обиколка както на местни лъскави бутици, така и на сгушени малки кокетни магазинчета, които могат да те изненадат с интересни и примамливи стоки от всякакъв тип.

Достатъчно е да сте въоръжени с добра карта и да сте наясно кои забележителности, места или атракции искате да посетите и сами може да се възнаградите с добра туристическа обиколка. Когато усетите умората в краката си, градът предлага добре конструирана и удобна мрежа на градското метро, както и други транспортни средства. Градът играе главна роля в космическата индустрия на Европа и предлага възможност да посетите местния завод на Airbus, както и Космическия град (City of Space).

Тулуза е пълна и с множество исторически, архитектурни и религиозни съкровища. Базиликата Св. Сернин е една от най-забележителните църкви от времето на Рим във Франция. Изграждането на църквата започва около 1070 г. Строителни работи продължават до 1117 г., когато църквата добива статут на абатство. Западната част на църквата обаче така и не бива завършена. През вековете са добавяни различни елементи от готиката и барока към архитектурата на сградата, но като цяло остава в първоначалния си римски стил на построяване. Базиликата в Тулуза е горд притежател на 20 исторически органа, повече от всяка друга във Франция. Намира се в северната част на града, в близост до метростанция „Жана Д’Арк”. След като се наслади окото на величествената архитектура и прегърнеш смирението, лъхащо от вътрешността на базиликата, Rue du Taur (улицата с кулата) ще ви отведе до Площада на Капитолия.

Капитолия – една от най-важните спирки в туристическата обиколка и една от емблемите на града. Капитолия изпълнява много повече от ролята на административна сграда на Кметството. Под един покрив се помещават Народният театър, операта и симфоничният оркестър, както и уникални произведения на изкуството в the Salle des Illustres (Залата на славата). Таваните на Капитолия са зашеметяващо изрисувани, а стените са декорирани богато с картини на местни художници от 19 и 20 век. Оригиналната сграда, завършена през 1190 г. не оцелява дълго и бива построена отново през 1700 г., което се забелязва и от преобладаващия бароков стил в архитектурата, запазен и до днес. Посетителите могат да разгледат Капитолия безплатно от понеделник до събота, между 9:00 и 17:00 ч., с изключение на дните, в които има представления или концерти.

Площадът на Капитолия може да се каже, че е сърцето на Тулуза и е притегателно място за срещи на местни жители и туристи, място за градски прояви, базари и разходки. Заобикалящата го архитектура е в типичния за Тулуза стил и „розов” цвят, дължащ се на тухлите, от които се строят сградите. Посетителите на града няма как да пропуснат да обърнат специално внимание на кръста, вграден в настилката на площадаКръстът на Тулуза. Той е използван като основа за различните варианти на гербовете на графовете от региона.

На срещуположната страна на площада на Капитолия се намира редица от приятни заведения, които са перфектно място да поседнеш и споделиш вкусна храна и разхлаждащи напитки с приятели или да изпиеш едно ароматно кафе. А вечер може дори да потанцуваш под звуците на южни ритми в, до или около заведенията, като дори не е задължително да си техен клиент.

Площадът на Капитолия може да бъде както спирка, така и ваша отправна точка за обиколката на Тулуза, като се има предвид и удобната локация на метростанцията „Capitole” до самия площад и заобикалящите го хотели –  the Grand Hotel de l'Opera, the Hotel Le Grand Balcon, and the Crowne Plaza Toulouse.

Когато сте в Тулуза, може да посетите също и Hotel du Grand Balcon, който е бил базата на въздушната поща в края на 20-те години на миналия век. Една от стаите (№ 32) е била домът на многообичания френски автор и летец Антоан дьо Сент-Екзюпери (1900 - 1944), създателят на Малкия принц (Le Petit Prince). В хотела е разположена постоянна изложба на снимки и някой от неговите творби. Антоан дьо Сент-Екзюпери е един от пионерите в международните пощенски полети, в дни когато въздушните сили не се са разполагали с много инструменти. Работел е във въздушната поща по маршрута между Тулуза и Дакар. Последната му задача била да събере информация за движението на германските войски. Вечерта на 31 юли 1944 г. той отлита от въздушната база в Корсика, но така и не се връща. Едва през 2000 г., близо до Марсилия, водолаз открива останките на самолет Р-38 Lightning, с какъвто е летял Екзюпери. През 2004 г., френският отдел за подводни археологични изследвания потвърждава, че това наистина е неговият самолет.

Няма как да не направи впечатление, че в Тулуза не липсват и красиви архитектурни постижения в конструкцията и дизайна на мостове, които се простират над плавателната р. Гарона.

Новият мост (Pont Neuf) е името на един от известните и емблематични мостове на Тулуза, строен в продължение на няколко десетилетия. Работата по него започва през 1544 г. и завършва през 1632 г. Характерното за моста е поредицата от арки, които впечатляват с архитектурното си изпълнение, като и седемте арки на моста не са симетрично разположени. Гарниран с арт-осветление през нощта, Pont Neuf е една от задължителните забележителности, които местните жители препоръчват на туристите за разходка и посещение. Гледката от самия мост, привечер, когато все още се виждат последните розови отблясъци на залязващото слънце, е меко казано красива и романтична.

В Тулуза още може да направите и разходка по Canal du Midi почти целогодишно. Освен че свързва Тулуза със Средиземно море, този канал е и в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство от 1996 г. насам.

Градът може да предложи през цялата година множество музеи, исторически забележителности, спортни съоръжения. Тулуза е и арена на редица културни международни и национални фестивали.

А когато си тръгваш от Тулуза, пленен от южната топлина и очарование, отнасяш със себе си и спомена за сърдечните и усмихнати хора, винаги готови да ти помогнат.

Снимки: Георги Нешков. Есклузивно за HighViewArt.

Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…
Когато си в Тулуза…