Кой е наркотикът на мултимилиардерите?

  • Сподели:
Кой е наркотикът на мултимилиардерите?

Знаете ли кое е общото между Бил Гейтс, Мадона, Опра Уинфри, Хю Джакман, Тайгър Уудс и още един куп от най-успешните хора по целия свят? Естествено, че е наркотик. Никой не би помислил и друго. Но не какъвто и да е. А медитацията.

Знаете ли колко струва в днешния модерен технологичен свят да бъдеш буквално off, без телефон, лаптоп, достъп до социалните мрежи, телевизия, без дори да обсъждаш таргетите за следващото тримесечие на работа? За ден, два или дори цяла седмица? Да, струва един куп нови иновативни идеи и милиарди долари лична възвръщаемост.

Представете си, наркотикът на най-богатите хора в света е лесно достъпен, безплатен и не се налага и дори да се местиш от дома или офиса си, за да си го набавиш. И още повече - не само не е забранен, а дори е силно препоръчителен. Какво чакаш тогава, за да започнеш да го употребяваш.

Всъщност еквивалент на думичката медитация в българския език е съзерцание. Медитацията е процес на дълбоко наблюдение навътре в себе си. Изследване на вътрешния свят. Медитацията е обратно на концентрацията.

Много хора казват, че не могат да медитират, защото постоянно им се появяват нови и различни мисли в главата и не успяват да се концентрират. Всъщност е точно обратното - не е необходимо да гониш мислите, остави ги сами да се гонят.

Остави мозъка ти на бомбардировка от различни теми, които нямат връзка помежду си. Критерият за добра медитация е когато в ума ти преминават различни мисли, но съзнанието не се вкопчва в нито една от тях, за да започне да създава история от нея.

Ако все още се чудиш как да завършиш поредния годишен to-do-list, в който все нещо липсва и не достига, просто си добави една последна точка:

1. Започвам да практикувам медитация.

Не от утре, не от понеделник. А сега, днес. Защото грижата за собственото ти тяло и ум не търпи отлагане. В най-добрия случай ти коства по 20 минути един или два пъти дневно, но пък те се равняват на 2 часа ободрителен сън. Защо да не използваш останалите 1 час и 40 минути да правиш пари?

Няма лимит за човешкото съзнание. Всяко нещо може да бъде постигнато. Единствената пречка, която може да застане на пътя на човек към целта му, е липсата на ентусиазъм. А медитацията е неизчерпаем източник на ентусиазъм и вяра.

Снимка: sanctuaryyogaaustin.com