Криза на средната възраст

  • Сподели:
Криза на средната възраст
Щом чуете фразата „криза на средната възраст" и в главата ви изниква клишето за мъж в края на 40-те или началото на 50-те години, който си купува лъскава червена спортна кола, за да докаже на някого, обикновено на самия себе си, че е все още млад, готин и има хляб в него. 
Това се дължи най-вече на наслагваните клишета, които битуват в обществото и медийните изображения от филми, клипове и други. 
Като психологически феномен, „кризата на средната възраст" стана популярен термин, след като книгата от 1984 г. на журналиста Гейл Ший, наречена „Пасажи: предсказуеми кризи на живота на възрастните", я определи като "тревога около идеята за смъртността".
Книгата на Ший твърди, че мъжете и жените неизбежно преживят този период на криза, известно време между 37 и 42 години.

С течение на времето дефиницията се разширява, еволюира и се променя доста съществено, включително възникването на холивудската версия „човек си купува спортна кола, следователно има афера". 
В днешно време има някои дебати за това колко често срещана или полезна е дори идеята за криза на средната възраст. 
Терминът толкова много се е променил в нашата култура, че е загубил голяма част от своето значение. Това отчасти се дължи на факта, че живеем много по-дълго.
Сюзан Краус Уитбърн, почетен професор в Университета на Масачузетс в Амхърст, твърди, че по-точната фраза на термина може да бъде „почтеност на егото". "Това се отнася до конфронтация със смъртността, чувството ви за смисъл в живота, чувството ви за цел, връзката ви с другите и загрижеността за вашето благосъстояние", казва Уитбърн и може да възникне на всяка възраст.
 
Причината за кризата на средната възраст обикновено е физическото стареене.

Стереотипно при жените кризата на средната възраст се стимулира, като се видят първите големи физически признаци на стареене в тялото, включително побеляла коса, бръчки по лицето и най-вече настъпването на менопаузата.
Кризата на средната възраст може да бъде причинена и от някакъв екзистенциален проблем: например да се чудите каква е вашата цел/какво ви прави или не ви прави щастливи.

Обикновено това състояние настъпва и когато децата ни са пораснали и вече напуснали общия дом. Ние като родители вече не полагаме физически грижи за тях, усещаме, че все по-малко децата ни се нуждаят от нас и това само по себе си означава, че сме си свършили добре работата, но от друга страна говори и за една празнота, която иска с нещо да бъде запълнена. Времето трябва да бъде запълнено.
Дошъл е момент, в който трябва да се погрижим за себе си и за собственото си щастие, но ние не сме се научили какво е то, не го познаваме. Противоестествено ни е да мислим само за себе си и да знаем, че вече разполагаме с много време. Време, в което нямаме представата какво да правим.
Кризата на средната възраст често съвпада и с менопаузата.
Менопаузата би могла да дойде с голяма емоционална реакция и дори да приеме формата на криза на средната възраст.

Ключовият признак за криза на средната възраст е в драстичните действия.

Тук видовете ефекти, прояви и симптоми зависят изцяло от всеки отделен индивид. Отговорът може да се крие в битка или в бягство. При някои жени следва обръщане към естетическата хирургия и заиграване с външността.
При други това е промяна в стила на обличане към такъв, който е по-предизвикателен, по-свободен, но често и по-нелеп, защото всяка крайност не е правилна. Друга опция е наемането на личен треньор, с помощта на когото жената да влезе във форма, или да изпробва нов, по-различен цвят на косата. 
Сами разбирате, че всички тези варианти са обвързани с подхранване на самочувствието или с неговото съживяване.
Допустима е обаче и другата гледна точка на този случай - метаморфозите свързани с визията да са по-скоро като отричане, че физическите промени са дошли и са факт. Ние остаряваме. Точка. Това е процес.
Не са изключени и реакции като оттегляне от социални дейности, липса на желание за срещи с  приятели и дори симптоми на депресия.

Криза на средната възраст срещу депресия.
 
Някои хора могат да изпитат депресия по време на средната възраст и да наричат депресивното си състояние криза на средната възраст. Жените на възраст между 40 и 59 години в Съединените щати имат най-висок процент на депресия (12,3%) от всяка група въз основа на възраст и пол, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.
 
Срив на щастието.

Много изследвания показват, че щастието е U-образно. Постепенният спад в щастието започва в края на тийнейджърските години и продължава до 40-те години. Щастието започва да нараства отново на 50-те години.
Данните за половин милион американци и европейци установиха, че тази тенденция е вярна. Хората на 60 години съобщават, че никога не са били по-щастливи, но хората на 40 г. се чувстват като на най-ниското си ниво.

Тази U-образна крива обаче не изглежда универсална. Тя е по-разпространена в нациите с високи доходи. Постепенният спад на щастието може да обясни защо някои хора сякаш попадат в криза на средната възраст - те се намират в криза на щастието.
Въпреки че данните сочат, че хората отново стават по-щастливи в по-късен епат в живота си, има широко разпространено убеждение, че щастието продължава да намалява с напредването на възрастта. Така че някои хора в средата на 40-те години могат да мислят, че животът само ще се влоши, което може да предизвика криза на средната възраст.