Кувейт – перлата на Персийския залив

  • Сподели:
Кувейт – перлата на Персийския залив

Кувейт е разположен в Персийския залив и името му на местния език означава "Крепост, построена до водата". На националния му герб е изобразен кораб, който е символ на отминалото време, когато хората там са се прехранвали единствено от морето. Днес Кувейт има 10.8% от световните залежи на петрол и е в топ класацията по богатство на глава от населението.

На трона на емиратство Кувейт е възкачен четвъртият син на шейх Ахмад-ал Джабер ал-Сабах, негово Височество шейх Сабах IV ал-Ахмед ал-Джабер ал-Сабах. Кувейт е конституционна монархия и с парламентарна система на управление. Между 50-те депутата в Парламента им, който е единствен из между страните в Персийския залив, засега няма нито една жена депутат, както и в Съвета на министрите, но има надежди, защото тук жените имат избирателни права и са образовани. Наричат Парламента „Най-голямата забележителност“ на Кувейт, защото си позволява дори да отхвърля декрети на емира.

Негово Височество шейх Сабах IV ал-Ахмед ал-Джабер ал-Сабах е бил министър 40 години, преди да стане емир на страната си през 2006 г. и на тази си длъжност, той е най-дълго изпълнявалия я държавен администратор в света. Глава е на управляващата фамилия Ал-Сабах и председател на Националния комитет, командващ въоръжените сили.

Ето и няколко интересни факта за Кувейт:

- Законодателството в Кувейт е светско, с елементи на Ширията. Ислямските традиции и религиозни правила доминират над личните, обществените и деловите отношения.

- Емирът е разпоредил в държавата да не се плащат данъци и телефоните да са безплатни, при плащане на еднократна такса от 100 щатски долара.

- Пътищата в Кувейт предизвикват благородна завист с широките си ленти и лъскавите и скъпи коли по тях. Бензинът е по-евтин от минералната вода.

- В Кувейт правенето на бизнес изисква изграждане на голямо доверие и градивно развитие на личните отношения между партньорите. За да се стигне до търговски взаимоотношения е нужно да се установи атмосфера на доверие и приятелство.

- В Кувейт времето не е злато, защото си имат черно такова. Тук решенията се достигат бавно и преговорите изискват търпение. Едно от най-обидните неща за вършене по време на бизнес е припряността и бързането.

- Срещите с цел търговия трябва обезателно да са уговорени предварително. Ако се работи с държавни институции, то това следва да става преди обяд, тъй като държавните служители работят само шест часа.

- Ръкуването при запознаване е задължително, но само с мъже. С дясната ръка, защото лявата се счита за нечиста. Жените не се докосват по никакъв повод. Облеклото на жените е в съответствие с местните представи за приличие. Коренните кувейчанки, произлизащи от семейства с консервативно възпитание, ходят облечени изцяло в черни абайа. По-модерните си шият по поръчка бели абайа и бяла чадъра към нея. Има и такива, които ходят облечени по европейски стил. Мъжете ходят както с делови костюми, така и с дълги роби, които покриват тялото и пазят главата от силното слънце, наречени джелаби и бурнуси. Ако са облечени в делови костюми, кувейтците не носят вратовръзки.

- Жените участват в бизнеса.

- Визитните картички се раздават задължително на всяка среща и на всеки партньор. Прието е да се подават с дясната ръка. Изготвят се двустранно, на арабски и английски езици.

- Поздравите между мюсюлмани се извършват с израза "Ал салям алейкум", което означава "Мир вам". Немюсюлнами поздравяват само с "Мархабан" или "Здравей".

- Недопустими са прояви на близост на обществени места между половете.

- Не се позволява целуване на обществено място, но целуването между мъже при среща е нещо обичайно.

- Към жените не е позволено да се отправят открити погледи или комплименти, както да се интересувате за здравето на дамите от семейството на бизнес партньорите си.

- Не се употребява алкохол, но от няколко години вече има традиция да се предлага бира, безалкохолна разбира се.

- Не се допускат дискусии по религиозни теми, както и теми, които могат да обидят домакините.

- По време на свещения месец Рамадан, когато мюсюлманите спазват пълен пост през светлата част на деня, не трябва да се допуска консумиране на храна и напитки и да не се пуши на открито и пред кувейчани. Това би могло да донесе негативи, включително и оплаквания до властите и санкции.

- Ислямът е много важен в ежедневието на Кувейт. Местните жители стриктно спазват религиозните си задължения, като се молят по пет пъти на ден, в строго определено време. Често заради молитвата се прекъсват официални срещи и празници.

- В Кувейт става приятно вечер, когато слънцето залезе и тогава хората стават активни. Ако бъдете поканени на вечеря в дома на партньора си в 20 часа, то очаквайте вечерята да бъде сервирана не по-рано от два, три часа след това. Това се прави, за да се отпуснете и социализирате. Някои арабски семейства се хранят по традиционния начин, на земята, седнали върху възглавници. При такова ядене е задължително да се ползват пръстите само на дясната ръка, защото лявата не е на почит.

- В Кувейт официалният език е модерен стандартен арабски, но повечето хора знаят и употребяват местен разговорен кувейтски арабски диалект. Английският език е широко разпространен.

- Не се демонстрира обидно поведение на обществени места, агресия или арогантност. Очаква се от гостите на страната да имат приятелско и любезно отношение към кувейтчани.

- Кувейтците имат много добро отношение към България, заради приятелската ни подкрепа, показана по време на агресията на Садам Хюсейн спрямо тях през 1991 г. В Кувейт работят наши лекари и медицински сестри и техните знания и експертност много се ценят от населението.

- С решение на министър-председателя на Кувейт, шейх Насър ал-Махамад ал-Ахмад ал-Сабах от 2009 г. българските граждани получават визи на летището при влизане в страната, а не кандидатстват и чакат за тяхното полагане предварително.

- В Кувейт е строго забранено да се внасят от чужденци литература с провокативно съдържание, наркотични вещества, алкохолни напитки, месо и производни от свиня, опасни и взривни вещества. Кувейтците са добри и честни хора, за които мирът, работата и просперитета са важни предпоставки за един полезен начин на живот, за просперитет за себе си и за емиратството.

Снимки: личен архив на автора.

Вижте още:

Тел Авив - шлифованият диамант на Средиземно море

Мистичното Мъртво море

Кувейт – перлата на Персийския залив
Mюсюлмански храм. Историята на Кувейт датира от 1613 година. Племена от Централна Арабия се заселили в Кувейт през 17-ти век след масивна суша в родната си земя. Това племе било основателят на Кувейт. Кувейт е бил известен още от дълго време като основен център за търговия на подправки между Индия и Европа. До края на 18-ти век, повечето от местните хора, си изкарвали прехраната чрез продажба на бисери
Кувейт – перлата на Персийския залив
Нощен Кувейт. Кувейт е малка държава в Югозападна Азия, разположена на брега на Персийския залив. Граничи със Саудитска Арабия на юг и с Ирак на север
Кувейт – перлата на Персийския залив
Местно кафене. Кувейт има население от 3,1 млн. души и е с площ от 17 818 квадратни километра
Кувейт – перлата на Персийския залив
Скъпи яхти на рейд. Кувейт притежава петия по големина в света петролен запас и е една от най-богатите страни в света на глава от населението
Кувейт – перлата на Персийския залив
Въжета - интериор на кораб. Нефтени находища в Кувейт са открити и експортирани през 1930 г. Нефт и нефтени продукти заемат около 95% от експортните приходи и 80% от държавните приходи
Кувейт – перлата на Персийския залив
Квейтски граждани на раздумка. Гъстота на населението е 131 жители на кв. км. Естествен прираст - 33. Средна продължителност на живота: мъже - 75 г., жени - 79 г.
Кувейт – перлата на Персийския залив
Скъпите коли са нещо естествено в Кувейт. И още нещо интересно: питейната вода в Кувейт се добива основно чрез обезсоляване на морска вода
Кувейт – перлата на Персийския залив
Кораб, на който се намира местен клуб само за дами. Популярно място, на което е идвала често и принцеса Даяна
Кувейт – перлата на Персийския залив
Кувейтските кули е комплекс от три кули в град Кувейт, столицата на Кувейт. Комплексът включва две водни кули с височина 187 и 147 метра, като над водния резервоар на втората е разположен ресторант, а на по-високо ниво и въртящ се етаж с кафене. Третата кула е по-ниска и се използва за ефектно осветление на съоръжението. Кулите са построени през 1971-1976 година по проект на датската архитектка Малене Бьорн
Кувейт – перлата на Персийския залив
Снимка, показваща как са ходили на тоалетна извън кораба