Линда Гудман: Жената Везни

  • Сподели:
Линда Гудман: Жената Везни

Едно дете веднъж ме попита защо жените носят панталони, а мъжете използват силен одеколон. Доста труден въпрос, нали? Тогава побързах да отговоря в типичен за Овена стил, за да предотвратя друг подобен.

- Защото у всеки мъж има нещо женствено и у всяка жена – нещо мъжко. А сега дай да поиграем шах.

И досега този спомен ме кара да се гордея със своята Марсова мъдрост и пъргав ум. Ако твърдението ми е вярно до известни граници за всички слънчеви знаци, за Везните то е съвсем вярно. Защото и у най-силния и мъжествен представител на тази зодия ще откриете черти, характерни за другия пол. В същото време Венера си прави подобни шеги и с жените Везни.

Тези жени може да са нежни и деликатни, изтънчени и крехки. Може да ухаят на скъп парфюм и да се обличат в коприна и дантели. Но въпреки цялата си женственост и грациозност родената под този знак носи често панталони и те много й отиват. Разсъжденията й не отстъпват на мъжката логичност, напротив – могат да се мерят и да се окажат дори по-добри във всяка дискусия.

При това жената Везни крие твърде изкусно женското си начало и няма да ви остави лесно да го разгадаете. По време на медения месец тя ще ви щади и ще внимава да не ви победи на шах, но съвсем няма да крие острия си ум. И няма да закъснее да ви докаже в крайна сметка на какво е способен той.

Повечето родени под знака на Везните жени демонстрират остроумието си винаги, когато имат възможност да спорят. Независимо за какво е спорът – дали за това как трябва да носите ризата си или защо не се издигате в службата. (Според нея вината за последното е поравно на вас и на шефа ви).

Ако не се хванете на въдицата, тя е в състояние да спори със себе си. Може да започне сама спора, да го води сама и да го завърши победоносно пак сама. Нужно й е единствено отвреме-навреме да подхвърляте "Не мисля така" или "А защо?", след което да я оставите да произнесе блестящия си монолог. Той може да продължи и цял час. През всичкото време ще я гледате прехласнат и ще се опивате от чара й.

А когато ви дари с прелестната си усмивка, ще бъдете свършен и ще промените намеренията си както тя иска. Най-интересното е, че обикновено жената Везни е права и решенията й са поточни от присъдите на върховния съд. Един политически сезон например й дава безброй възможности да шлифова своя полемичен и риторичен талант. Накрая, решила все пак на коя страна да застане и кого да подкрепи, тя се превръща в истински политик.

За да разберете по-добре жената Везни, ще ви демонстрирам набързо нещо. Представете си, че сте в една стая с дванайсет жени и обсъждате, да речем, темата за визитните картички. Нека преминем набързо по Зодиака и да видим как ще протече разговорът.

Овен: Нямам нужда от тях. Телефонът ми върши по-добра работа.
Телец: Аз рядко посещавам някого. По-често на мен ми идват гости.
Близнаци: Визитни картички ли? Че кой има време за това?
Рак: Визитните картички са много безлични. Аз бих оставила бележка.
Лъв: Ако са наистина безумни и върховни…
Дева: Трябва да направя справка с Емили Пост и да видя какво точно казва тя.
Везни: Зависи. Ако държите на традициите и протокола, трябва да имате визитни картички.
Скорпион: Не ги ли заваря вкъщи, няма да ме видят повече. Те ще съжаляват за това, не аз.
Стрелец: Господи! Да не би да искате да кажете, че хората все още си губят времето с тези глупости?
Козирог: Обичаят е много благопристоен. Има ли смисъл обаче да обсъждаме дизайна? Ако не е гравирана, това не е никаква визитна.
Водолей: Стори ми се, че чух гръмотевица. Дали не заваля?
Риби: Усещам подсъзнателно кога хората не са си вкъщи или кога искат да ме видят и отивам само във втория случай.

От друга страна, съвременната жена е твърде заета, че да се занимава с подобни неща. Хубаво е да се съобразявате с обичая, но има хора, които финансово не могат да си го позволят. И все пак визитките може би си заслужават парите, защото внасят красота и изящество в нашия живот, а тъкмо това липсва на днешното забързано време.

Една творческа личност например е добре да си направи визитки със собствен дизайн. Може и да са гравирани. В същото време обаче, ако са съвсем оригинални и самобитни, могат да останат неразбрани от някои хора. На Рокфелер например подобни картички биха му се сторили премного претенциозни.

Но като си помисли човек, кой всъщност ходи на гости на Рокфелер? На вашите приятели ще им хареса индивидуалността ви, но може би за предпочитане е върху визитката да има нещо по-простичко. Поне това е моето мнение. От друга страна…

Тя вече е изчерпала всички (или кой знае дали всички) аргументи и се мъчи да подреди собствените си доводи, за да извлече от многото едно единствено становище.

Жената Везни иска да бъде преди всичко справедлива. Е, може и да ви отегчи със своето вживяване в един нищо и никакъв проблем. Но поне прави усилия да се съобразява с аргументите и на двете страни. Докато другите жени си казват направо мнението и хич не ги е грижа какво мислите вие.

Идва ми на ум едно сравнение. Жената Везни прилича на птичка, която се нуждае от много красиви пера за луксозното си гнездо. Ето защо тя работи и преди, и след като се омъжи. Защото й трябват пари за всички онези красиви неща като дрехи, скъпи парфюми, класическа музика. Но има и друга причина. Нейният мъж. Ако има нещо, което цени най-много, това е мъжът, когото е избрала да обича, да уважава и да държи във властта си.

Тя не обича да работи и особено да живее сама. Предпочита съдружието и в бизнеса, и в любовта. Когато посещава астролог, непременно задава един от двата въпроса: "Кога ще намеря подходящ човек за съвместна работа?" или "Кога ще срещна някого, когото наистина да обичам?"

За нея бракът е съвместно предприятие, в което важат строгите правила на всяка корпорация. Вас като президент ще ви почита и уважава, а тя като председател на управителния съвет.

Ще ви пази от грешки и ще ви покровителства по женски. Ще се старае да ви отменя и да участва в колкото се може повече ваши ангажименти и дейности. Готова е да забавлява гостите и бизнеспартньорите вместо съпруга си, да го последва, когато той отиде в друг град или смени кариерата си. Ще бъде винаги до него, за да проправя пътя му и да го предпази от прибързани или необмислени решения.

Трябва да й вярвате и да се оставите в ръцете й. Тя просто иска да махне всички камъни от пътя ви. При това го прави много внимателно и не се налага (освен ако няма асцендент в Овен). Положението става по-сериозно, ако вашата жена Везни има кардинален асцендент.

Обикновено представителката на тази зодия е много интелигентна. Нейните анализаторски способности й помагат неимоверно много в бизнеса. Тя ще ви даде по-добър съвет, отколкото вашия банкер. Чувствата не й пречат да вземе трезво решение. С чар и обаяние ще ви поднесе перлите на мъдростта си.

Желязната й ръка в мека кадифена ръкавица ви направлява толкова нежно и внимателно, че до края на живота си ще се кълнете, че всичко сте постигнали сам. Мъжете Овен Скорпион, Лъв или Телец боготворят жената Везни. Тя им отвръща със същото. Отстрани изглежда, че това са Адам и Ева, преди да се е появила змията, за да отрови всичко. (Ако и двамата съпрузи са Везни, те са или две нежно гукащи си гълъбчета, или настръхнали един срещу друг противници. При това се мятат от едната в другата крайност почти през ден).

С жена, родена под знака на Венера, ще бъдете щастлив в много отношения. Тя никога няма да отваря писмата ви. Няма да издаде служебните ви тайни, нито ще ви злепостави пред вашия началник. По-скоро ще го покори със същата грация и усмивка, с които някога преди години ви е пленила.

В редки случаи, и то само ако има ранен Марс, вашата половинка ще бъде склонна към преяждане, препиване и прекалени емоции. Но рано или късно сама ще си възвърне естественото състояние на божествена хармония. Понякога ще се чудите дали е ангел или дявол, но без съмнение ангелите са по-често на нейна страна.

Твърде емоционална, тя няма да ви даде повод да се оплаквате от липса на физически доказателства за любовта й. Мили погледи, уж случайни докосвания, топли прегръдки и чести целувки ще ви доказват нейната преданост. Е, понякога всичко това може да бъде ефикасна димна завеса за мъжкото, което крие у себе си.

Домът ви ще е като снимка от списание за вътрешно обзавеждане. Цветове и мебели – всичко ще бъде подбрано с вкус. На масата ще има цветя, фин порцелан, свещи, вино и приятна музика. Ако съчетаете това с яркия ум и интелект, няма за какво повече да мечтаете. Да бъде жена до мозъка на костите си за нея е призвание за цял живот.

Тя е едновременно и твърда, и мека. Обича да говори, но е и прекрасен слушател, когато имате нужда от това. Мъжкото у нея рядко ще ви притеснява, освен ако не сте един от онези невъзможни мъже като Хенри VIII, които все крещят и очакват от жените си да бъдат послушни съпруги, треперещи да не загубят главите си, ако изтърват нещо друго освен "да" или "не".

Бъдете сигурни, че вашата съпруга Везни ще казва много повече от това. И съвсем няма да е слаба и беззащитна, както може да ви се стори на пръв поглед, особено ако се подведете от милото й женствено държание. Напротив, тя съдържа в себе си деветдесет процента стомана. Не бива да оставате цял живот сляп за това, само защото не сте разбрали навремето как ви е заблудила с онези първи игри на шах, оставяйки се да я победите.

Отворете широко очи и честно си признайте кой задържа лодката във вашето семейство да не се клати. От това мъжествеността ви няма да пострада. Сам ще разберете колко много се нуждаете от протегнатата й за помощ ръка, когато вятърът смени посоката си и вие трудно удържате кормилото. Тя никога няма да се похвали с това и да ви отнеме нещо друго освен по-голяма част от отговорността. Бъдете благодарен на съдбата, че имате до себе си толкова надежден човек.

А иначе наистина е симпатична, когато се обуе в панталони, за да работи в градината или да отиде до супермаркета. Всички жени изглеждат чудесно в панталони, стига да имат достатъчно разум да носят муселин, когато отиват на гости или на прием, и коприна когато си лягат. А жената Везни има разум. Най-ценното й качество е умението да крие дълбокия си остър ум под женствеността си.

Децата във вашето семейство ще бъдат обградени с грижи и обичани от своята майка Везни, но винаги ще бъдат на второ място в сърцето й след вас. По начало основната причина да иска да има деца е не заради тях самите, а за да дари вас с повече щастие като родител. Едно от първите неща, които ще им внуши, е да казват в молитвите си: "Господи, благослови татко!"

Няма да допусне малките да не уважават баща си. Ако играта им смущава почивката ви, тя може да бъде невероятно строга. Ще се ядоса много повече, ако не слушат вас, отколкото ако не слушат нея. Децата на една майка Везни като малки винаги са спретнати и спокойни, защото тя е грижлива и любвеобилна към тях.

Но когато е нужно, може да бъде твърда и взискателна, така че като младежи те ще израстат възпитани и изискани. Ако вие ги глезите, тя ще съумява да им дърпа юздите. Ако сте прекалено строг с тях, ще им ушие мека възглавничка за сълзите, но никога няма да ви направи забележка за възпитанието им. Все едно, те са младши партньори, а вие сте президентът на фирмата и това не бива да се забравя.

В определени моменти жената Везни се опитва да се налага. В други може да ви проглуши ушите с приказките си. Понякога прекалява със сладкишите и започва да дебелее. Друг път се налива с вино или не излиза от дискотеката. Всичко това означава, че емоционалните й везни са временно дебалансирани.

Но те непременно ще се уравновесят. Стига някой да не е поставил тежкия си крак върху едно от блюдата. Ако то е паднало твърде ниско, добавете малко обич и ще се вдигне. Ако другото е натежало от скръб, проявете повече разбиране и божествената хармония ще се възстанови.

Жената Везни може да изглежда като принцеса на бала, а след него да си обуе маратонки, да облече червеното си карирано яке и да ви помогне да нацепите дърва за камината. Защото е достатъчно грациозна, благовъзпитана и изтънчена за първото и предостатъчно силна и волева за второто. Ще сгрее сърцето ви така, че непрекъснато ще си тананикате името й и накрая ще напишете песен, посветена на вашата жена Везни.