Любопитни факти за котките

  • Сподели:
Любопитни факти за котките

Котките са любимци на хората по целия свят. Спорът дали човекът е опитомил котката или котката е опитомила човека продължава. Макар че разчита на грижа и защита от стопаните си, котката може да оцелее сама и не се е отказала напълно от дивата си природа.

Във всяка разглезена домашна котка се крие умел ловец. Дори ако мухите са единственият възможен улов. Ако и вие сте от хората, които обичат котки, ще ви бъде интересно да научите някои любопитни факти за тях:

Снимки: birgl / Pixabay.com

Любопитни факти за котките

Котките са много грижовни майки със силно развит майчин инстинкт. Женските котки също се бият, за да защитават територията или малките си; дори и кастрираните котки защитават яростно малката си територия

Бременността продължава два месеца. Котетата се раждат глухи и слепи. Само след седмица обаче започват да се движат. Малките се кърмят около два месеца след раждането.

Любопитни факти за котките

Когато липсва достатъчно светлина за да виждат, те използват мустаците си за навигация и възприемане на средата, в която се намират.

Мустаците им могат да долавят много леки струи въздух и разместване на въздушните пластове, което им позволява да се ориентират за близките препятствия.

Любопитни факти за котките

Котките издебват жертвите си и бързо се справят с тях, използвайки тактика, сходна с тази на по-големите роднини – тигрите и леопардите – нахвърлят се от засада и захапват жертвата за врата, като по този начин дългите им кучешки зъби нанасят поражения върху гръбначния стълб или предизвикват задушаване чрез прекъсване на трахеята.

За разлика от повечето месоядни, котките рядко ядат растителна храна. Докато кучетата и мечките обикновено разнообразяват диетата си с плодове, корени и мед (когато успяват да си ги набавят), котките се хранят изключително с месо, обикновено прясно.

 

Любопитни факти за котките

Най-ранните писмени записки за опитите да се опитомят котки датират от Древен Египет около 4000 г. пр.н.е, когато са били използвани за опазване на хамбарите от мишки и плъхове.

Древните египтяни са почитали котките, защото са ги смятали за въплъщения на богинята Бастет. Наказанието за убийство на котка било смърт, а често при смърт на котка тялото било мумифицирано по същия начин, както при хората.

Любопитни факти за котките

Зъбите на котката са 30 (16 на горната и 14 на долната) и са приспособени за убийство и разкъсване на месо.

Захапвайки жертвата, котката пречупва гръбначния стълб, като прерязва гръбначния ѝ мозък. Така предизвиква парализа и последваща смърт.

Любопитни факти за котките

През средните векове котките са били смятани за сподвижници на вещиците и понякога по време на празници били изгаряни живи или хвърляни от високи сгради. Стигнало се до там папата официално да обяви, че котките имат съюз с Дявола. Вследствие на този акт много котки в Европа били убити.

Днес някои хора продължават да смятат, че черните котки носят нещастие, други пък са на противоположното мнение – смятат, че черните котки носят късмет.

Котките и до днешни дни се свързват с вещерството. Черните котки в частност са свързани с празниците около Хелоуин. Практикуващите неопаганизъм вярват, че те са животни с добра природа, свързани са със света на духовете и могат да усещат злите сили.

Любопитни факти за котките

Рекордът за най-голяма котка, вписана в книгата на рекордите на Гинес, е на животно с дължина 121,9 см. Обикновено домашните котки са дълги около 30-40 см.

Регистрирани са рекорди на котки с тегло до 20 кг, а най-тежкият котарак е бил с тегло от 21,3 кг. Тези рекордни стойности обаче се дължат на кастрация и последващо затлъстяване на домашния любимец. Обикновено котките са с тегло между 3 и 6 кг.

Любопитни факти за котките

В домашни условия котките живеят около 13 – 20 години, въпреки че най-възрастната котка, живяла някога, е достигнала преклонната възраст от 38 – 39 години. Домашните котки живеят по-дълго, когато се кастрират, или не им се предоставя достъп към външния свят.

Любопитни факти за котките

Напълно възможно е малките от едно котило да бъдат от различни бащи. Това може да се случи когато котката има контакт с няколко мъжки последователно.

Мъжките котки са много агресивни и ако успеят да открият малките незащитени от майката, ги убиват. Когато обаче мъжката и женската котка живеят заедно и бащата на малките е един, той пази своето поколение и участва в отглеждането.

Любопитни факти за котките

Котките имат отлично зрение както през деня, така и през нощта. Способни са да виждат в три цвята. Специален орган способства за силното им зрение при оскъдна светлина, заради него се появяват и цветните отблясъци в очите на котките при фотографии със светкавица.

Любопитни факти за котките

За прародител на домашната котка се смята дивата котка. Предполага се, че тя е еволюирала в пустинен климат. Котките обожават топлината и слънчевата светлина, често спят през деня на най-топли места.

Като родственици на пустинни животни, котките могат да издържат на студен или горещ климат, но не за дълго време. Те имат ниска устойчивост срещу мъгла, дъжд и сняг, въпреки че някои породи са развили по-голяма устойчивост от други.

Повечето породи не понасят допир с вода, защото влагата ги затруднява да поддържат телесната си температура от 39 °C.

Любопитни факти за котките

Котките пестят сили, като спят по-продължително време от повечето животни: от 12 до 16 часа, но най-често 13 – 14 часа на денонощие. Някои котки могат да спят дори по 20 часа в денонощието.

Любопитни факти за котките

В домашни условия котките не могат да бъдат адаптирани към вегетарианска диета, защото не могат да синтезират необходимите си аминокиселини само от растителен материал.

Въпреки че котките лесно се адаптират, те са неспособни да издържат на много ниски или много високи температури, а при специфичното изискване на организма им към високопротеинова храна, малко от тях успяват да намерят препитание сами, ако живеят в града.

Любопитни факти за котките

В Азия котката е едно от животните в 12-годишния цикъл на Виетнамския зодиак. Тя обаче не присъства в Китайския зодиак. Легендите разказват, че плъхът, който канел животните в Нефритения императорски дворец, за да бъдат избрани за зодиака, забравил да покани котката, и затова тя го обявила за свой смъртен враг.

Любопитни факти за котките

Котките са изключително чисти животни. Поддържат чистотата си като ближат козината си. Слюнката им съдържа силно почистващо вещество, което може да причини алергични реакции у някои хора.

Любопитни факти за котките

Поверие обяснява издръжливостта на котката с това, че тя има няколко живота, като броят им варира при различните народи. Арабите и турците вярват че са 6, гърци и германци – 7, а ние сме възприели английския вариант, споменат от Шекспир – 9 живота.

Любопитни факти за котките

Котките живеят в близост до хората от хилядолетия, но не са изцяло опитомени като кучетата.
Предполага се, че опитомяването на котките е започнало преди близо 10 000 години.

В Кипър са открити скелети на котки в гробница, датираща от 7500 г. пр.н.е. Тези скелети са по-близки до прародителите на дивите котки, отколкото до днешната домашна котка, но все пак са доказателство, че котки са живели с хората.

Любопитни факти за котките

Въпреки репутацията си на единаци, домашните котки са достатъчно социални, за да формират колонии, но не ловуват в групи като лъвовете.

Всяка котка си има собствена територия, като сексуално активните мъжкари имат обширни територии, а кастрираните – малки територии; съществуват и "неутрални" територии, в които котките общуват една с друга, без териториални конфликти или агресия.

Любопитни факти за котките

Котките могат да бъдат силно привързани към стопаните си, особено ако са заедно с тях от ранна възраст и са третирани с нужното внимание. Въпреки това те са по-самостоятелни и независими, отколкото останалите домашни животни.

Любопитни факти за котките

Исторически погледнато котките са голяма заплаха за екосистеми, които не са им родни и които нямат време да се адаптират към нахлуването им. В някои случаи котките са причинили или са допринесли за изчезването на животински видове.

Домашната котка е в състояние да убие или изяде представители на няколко хиляди други животински вида. За сравнение повечето от големите котки се хранят с не повече от сто други вида.