Любопитни факти за мозъка, които може би не знаете

  • Сподели:
Любопитни факти за мозъка, които може би не знаете

Съставен от милиарди неврони (или нервни клетки), които комуникират в трилиони връзки, наречени синапси, мозъкът ви е един от най-сложните и очарователни органи в тялото ви. Поддържането на мозъка ви здрав и активен е жизненоважно. Открийте колко е мощен с тези интересни факти, представени от Northwestern Medicine.

- 60% от човешкия мозък е направен от мазнини. Това не само го прави най-мазният орган в човешкото тяло, но тези мастни киселини са от решаващо значение за работата на мозъка ви. Уверете се, че го зареждате по подходящ начин със здравословни, стимулиращи мозъка хранителни вещества.

- Човешкият мозък тежи 3 килограма. Размерът обаче не винаги означава интелигентност. Мъжете са склонни да имат по-голям мозък от жените.

- Мозъкът ви не е напълно оформен докъм 25-годишна възраст. Развитието на мозъка започва от задната част на мозъка и продължава напред. Следователно, вашите фронтални лобове, които отговарят и контролират планирането и разсъжденията, са последните, които укрепват и структурират връзките.

- Капацитетът за съхранение на мозъка ви се счита за практически неограничен. Изследванията показват, че човешкият мозък се състои от около 86 милиарда неврони. Всеки неврон образува връзки с други неврони, които могат да добавят до 1 квадрилион (1000 трилиона) връзки. С течение на времето тези неврони могат да се комбинират, увеличавайки капацитета за съхранение. Въпреки това, при болестта на Алцхаймер, например, много неврони могат да се повредят и да спрат да работят, особено засягайки паметта.

- Информацията, която изпраща мозъкът, се движи с впечатляващите 268 мили в час. Когато невронът се стимулира, той генерира електрически импулс, който пътува от клетка до клетка. Прекъсването на този процес може да причини епилептичен припадък.

- Средно, гръбначният ви мозък спира да расте на 4-годишна възраст. Вашият гръбначен мозък, който се състои от сноп от нервна тъкан и поддържащи клетки, е отговорен за изпращането на съобщения от мозъка до цялото тяло.

- Гръбначният мозък е основният източник на комуникация между тялото и мозъка. ALS, или амиотрофната странична склероза, кара невроните в мозъка и гръбначния мозък да умрат, повлиявайки контролираното движение на мускулите. Друго заболяване, което засяга както мозъка, така и гръбначния мозък, е множествената склероза (МС). При МС имунната система атакува защитния слой, който покрива нервните влакна, причинявайки проблеми с комуникацията между мозъка и тялото.

- Човешкият мозък може да генерира около 23 вата мощност (достатъчно за захранване на крушка). Цялата тази сила изисква малко необходима почивка. Адекватният и достатъчен сън помага да се поддържат пътищата в мозъка ви. Освен това, лишаването от сън може да увеличи натрупването на протеин в мозъка ви, който е свързан с болестта на Алцхаймер.