Любовта не е лесна

  • Сподели:
Любовта не е лесна

Връзките започват красиво и забавно, но с течение на времето стават проблематични. Защо се получава така?

Интересното е, че повечето неща в живота стават по-лесни с времето. Например танците, плуването или просто нашата работа. Но с връзките не е така и причината е страхът.

Страхът е нормална човешка емоция. Когато се страхуваме, не можем да чувстваме нищо друго, а когато не се страхуваме, чувстваме всичко друго. Страхът ни прави предпазливи и внимателни. Той адекватно отговаря на заплашителни ситуации като увеличава чувството ни за самосъхранение и енергията ни, с която евентуално да влезем в битка.

За съжаление романтичните отношения почти винаги стават страшни за нас, основно защото хората не са толкова последователни и благонадеждни, колкото бихме искали да бъдат. Например партньорът ви отива на бизнес пътуване и казва, че ще се обади преди да си легне, но не го прави. Или пък той/ тя се прибира от работа в лошо настроение всяка вечер през последната седмица и вие започвате да си мислите, че това не е от работата, а заради вас. Нещата се променят и това винаги поражда съмнения и несигурност в човешката душа.

Друга причина страхът да играе голяма роля в романтичните отношения е, че смятаме, че партньорът ни е толкова прекрасен, че често се страхуваме, че не сме достатъчно добри за него/нея. Страхуваме се от болката, която ни очаква, ако той/тя ни изостави или хареса някой друг повече.

Влизаме във връзка, очаквайки тя да сложи край на нашата самота и да ни даде удоволствие и любов. И това се случва, но страхът от загубата на партньора или тези чувства също я съпътства. Начинът да се справим със страха е да осъзнаем, че той е неизменна част от любовните отношения. Трябва да го приемем заедно с хубавите страни на връзката, като така ще дадем шанс на любовта да процъфти въпреки несигурността и непостоянството ни.