Махатма Ганди: 10 съвета как да променим света

  • Сподели:
Махатма Ганди: 10 съвета как да променим света

1. Променете себе си

"Ако искаш светът да се промени – самият ти стани промяната."

Ако промените мислите си, ще се променят вашите постъпки и чувства. Благодарение на това светът наоколо ще се промени. Не само защото ще гледате на всичко около вас през призмата на новите мисли и чувства. Но и защото вътрешната промяна ще ви позволи да постъпвате така, както не бихте го правили по-рано, живеейки с предишното си мислене.

2. Овладейте контрола над себе си

"Без моето съгласие никой не може да ми навреди."

Това, което чувствате и как реагирате, винаги зависи единствено и само от вас. Може да има "типови" шаблони на поведение в различни ситуации, но в повечето случаи можете сами да избирате какво да мислите и чувствате по отношение на всичко.

Възможно е това да не стане изведнъж, защото навикът да мислите по старому ще се показва на повърхността. Но постепенно ще осъзнаете, че никой отвън не може да управлява чувствата ви и ще можете да използвате този метод на мислене в ежедневния си живот.

3. Простете и забравете

"Слабият никога не прощава. Прошката е признак на силния."

"Принципът "око за око" може да ослепи целия свят."

Невъзможно е да победиш злото със зло. Изборът как да откликнете на събитие е само ваш. Когато все по-често прибягвате до такъв мисловен метод, ще можете да реагирате на случващото се така, както е най-полезно за вас и за останалите. Ако не прощавате – позволявате на миналото и на другия човек да ви държат под контрол. Прощавайки се освобождавате и сте свободни да се съсредоточите върху нещо наистина ползотворно.

4. Чрез бездействие няма да стигнете до никъде

"Един грам от собствения опит струва по-скъпо от чуждите наставления." 

Почти нищо не би могло да бъде достигнато, без да се предприемат някакви действия. Можете да потърсите утешение в мъдрите мисли. Или пък да прочетете томове философска литература и да ви се струва, че се движите напред. Но няма да получите реални резултати.

За да разберете себе си и своя свят ви е необходима практика. Книгите ще ви дадат знания, но не и навици. Трябва да действате и да въплътявате знанията в резултати.

5. Живейте в настоящето

"Не искам да предвиждам бъдещето. Интересува ме настоящето. Бог не ми е дал възможността да управлявам бъдещето." 

Най-добрият начин да преодолеем вътрешното съпротивление, което често ни пречи да действаме, е да останем в настоящето. Защо ли? Когато живеете тук и сега, вие не се тревожите какво ще стане после. Та вие не можете да имате контрола над това "утре".

Ако сте тук и сега, нежеланието да направите нещо заради страх от бъдещите последствия или заради спомени за бивши неудачи, започва да губи силата си. Става ви по-леко да действате, да се съсредоточите върху текущия момент и да се изявите в най-добрата си светлина.

6. Ние сме само хора

"Заявявам, че аз съм просто човек – обикновен човек, комуто е присъщо да изпада в заблуди както всеки смъртен. Но аз имам достатъчно смирение, за да си призная грешките и да преразгледам позицията си."

"Не е твърде мъдро да си уверен в собствената си мъдрост. Трябва да помним, че и най-силният може да прояви слабост, а най-мъдрият да допусне грешка." 

Когато започнете да идеализирате отделни хора, дори те да са постигнали страхотни успехи, вие рискувате, като отделяте тях от себе си, като ги поставяте на пиедестал. Можете грешно да допуснете, че никога няма да достигнете техните резултати, защото те са твърде различни от вас. Всеки от нас е обикновен човек, независимо кой е той в живота. Всеки прави грешки.

7. Бъдете упорити

"Отначало не ви забелязват, после ви се подиграват, след това се борят с вас и накрая вие побеждавате."

Бъдете настойчиви. С времето неприемането около вас ще отслабне и постепенно ще изчезне. Ще отслабне вътрешното ви съпротивление и склонността към саморазрушение, които ви теглят назад и надолу, и ви пречат да се променяте. Изяснете си какво точно обичате да правите.

Така ще намерите вътрешна мотивация отново и отново да вървите напред. Една от причините Ганди и съмишлениците му да популяризират метода си за ненасилствена комуникация е, че те са били невероятно упорити. Те просто не знаели думата „да се предам".

Хората често не достигат мечтаните цели просто защото много бързо се предават. Обикновено, за да достигнат набелязаното, им трябва доста повече време, отколкото те са очаквали. И те се отказват.

8. Търсете в хората доброто и им помагайте

"Аз разчитам само на доброто в хората. Не съм безгрешен и затова не смятам, че имам право да обръщам внимание на грешките на останалите."

"Някога, за да ръководиш са били необходими мускули, но сега това означава да се разбираш с хората."

Във всеки човек има и добри, и лоши страни. Но вие можете да изберете на коя от тях да обърнете внимание. Ако искате да достигнете до положителни промени у себе си – съсредоточете се върху добрите страни. Това ще опрости живота ви, защото контактите ви ще станат позитивни и приятни.

9. Бъдете в хармония, бъдете искрени и бъдете себе си

"Щастие е това, което мислите, говорите и правите, да се намира в хармония."

Бъдете искрени и честни със себе си и с останалите. Когато мислите, думите и действията ви са в хармония, вие ще изпитате огромна вътрешна наслада. Ще почувствате прилив на сили и удовлетворение. Ако се безмилостно честни, хората ще чуват каквото им говорите.

10. Продължавайте да израствате и да се развивате

"Постоянното развитие е закон на живота. И човек, който се опитва винаги да се придържа към установени възгледи, само за да не губи постоянството си, се вкарва в неправилно позиция."

Винаги може да работите върху недостатъците си, да подобрите навиците си, или да преразгледате оценката си. Можете да достигнете по-дълбоко осъзнаване и разбиране на вашата природа и на света около вас.

Отначало ще ви е трудно, защото досега са ви учили да поддържате мнението си до край. Но ако то е грешно? Вие израствате, придобивате все повече познания и светогледът ви се променя. Закостенелите хора ще видят тази промяна като непостоянство. Но ако вие не се развивате, се поставяте в позицията на губещи. Ще се вкопчвате в старите си възгледи, за да изглеждате постоянни, докато не разберете, че се случва нещо неправилно.

Източник: spisanie8.bg

Махатма Ганди: 10 съвета как да променим света

"За да разберете себе си и своя свят ви е необходима практика. Книгите ще ви дадат знания, но не и навици."

Мохандас Карамчанд Ганди, познат като Махатма Ганди, е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. 

Снимка:  Dimitris Vetsikas / Pixabay.com