"Макиавелизъм" – изкуството да манипулираш

  • Сподели:
"Макиавелизъм" – изкуството да манипулираш

Ако сте получили имейл от нигерийски банкер, бизнес магнат или правителствен служител, който търси помощта ви за прехвърляне на голяма сума пари към вашата банкова сметка, вероятно ще сте скептични. Но може би само вие, защото както се казва "За всеки влак си има пътници".

За да може тази измама да проработи, жертвата трябва да е наивна и алчна. Наивността прави човека податлив на неприятности, а алчността го кара да се държи незряло и глупаво в ситуации, включващи очевиден финансов риск.

Един пример за изпечени "откриватели" на наивни и алчни хора е така наречената "Измама 419". Това са нигерийски измамници, които пращат имейли на случаен принцип, като в съдържанието се говори за милиони долари, които трябва да бъдат прехвълени в европейска, американска или австралийска банка, за да могат после да бъдат изтеглени и естествено харчени на воля.

Ако вие сте здравимислещи хора, а наивността и алчността не вземат превес във вашата личност, то ако получите подобен имейл, веднага ще го изтриете и ще продължите да си живеете живота. НО, ще има и наивни и алчни до глупост хора, които ще захапят стръвта, опиянени от мисълта за лесни пари и бохемски живот.

Изпечените манипулатори разбират, че грешният подход няма да ви мотивира да играете по тяхната свирка и дори може да изложи тяхната схема на риск. Затова такива мастъри в измамата се нуждаят от тактика, целяща да държи подозренията ви дълбоко заспали, като в същото време дадете на драго сърце доверието си. Случи ли се това, то вие сте под контрола на изпечения измамник и веднага ще приемете неговата оферта.

Такъв тип хора, психолозите наричат "Макиавелисти", за да опишат склонността на човек да мами и манипулира други хора за лична изгода. При макиавелистите характерното е, че използват силните страни на човека, защото по този начин се достига най-бързо до целта, към която се стремят. Ето един пример, една история, за която има изписани стотици статии, книги и дори е направен филм "The Wizard of Lies" на Бари Левинсън:

Бърнард Мадоф, роден на 29 април 1938 г. в Куинс, Ню Йорк, САЩ е американски бизнесмен и създател на най-голямата финансова пирамида в света, която се сгромолясва с гръм и трясък за точно един месец през ноември - декември 2008 г., когато световната финаносва криза е в разгара си. Негови жертви са банки и личности от световна величина като Кралската банка на Шотландия, Стивън Спилбърг, Университета Yeshiva, сенаторът Франк Лаутенберг, Royal Dutch Shell, "Сумитомо" – животозастрахователна компания, Международния олимпийски комитет, Бард колеж, HSBC, Кевин Бейкън, Лари Кинг и Нюйоркския университет.

Схемата "Понци" е изплетена от макиавелистки нишки по възможно най-изтънчения и манипулаторски начин. Мадоф открива слабите им страни, а после подчертава силните им такива, за да получи тяхното доверие и одобрение. Преди да започне да ухажва жертвите си, той първо е трябвало да си изгради непоклатимо реноме из финансовите среди.

Колкото и разнообразен да е бил списъкът на жертвите му, той е проявявал еднаквост в един ключов аспект: тези институции и физически лица, които е измамил до една са били финансови експерти или финансово ориентирани (знаели са, че имат нужда от най-добрите финансисти, които да им изготвят финансовата част; обичали са да инвестират).

Освен това са били доста заможни, което веднага води до заключението, че за да имат изрядна финансова документация и печеливши инвестиции се нуждаят от най-добрите финансови експерти. Точно такъв се явявал Бърнард Мадоф за всяка една от тях.

Как бихме могли да не се доверим на Мадоф при наличието на такова перфектно реноме? Ако вие имате десетки или пък стотици милиони долари, които най-добрият инвестиционен посредник ви съветва да инвестирате в растяща компания с презумпцията да се удвоят след няколко години, няма ли да го сторите?

Вероятно ще потърсите история на фирмата му. От кога съществува, какви са активите й и така нататък. Но и тук всичко било изрядно – фирмата на Мадоф съществувала вече от 28 години! Доста устойчива във времето, биха си казали някои. Това говорело и за изрядна финансова стратегия и управление и в същото време една от най-добрите маркет мейкъри на "Уол Стрийт".

Фирмата му спомогнала за развитието на електронната платформа за трейдинг търговия, която в крайна сметка се превръща във водеща платформа за Автоматизирани котировки на Националната асоциация на дилърите по ценни книжа. Самият Мадоф служи в борда на управителите на Националната асоциация на дилърите на ценни книжа и за известно време заема пост като председател на съвета. Доброволно участва в политически кампании, радвайки се на достъп до водещи политици в Ню Йорк.

Дружеството било разследвано десетки пъти от Комисията по ценните книжа и фондовите борси, без да се приемат никакви мерки за принудително изпълнение. Всичко се случвало гладко и спокойно. Именно впечатлителната история на Мадоф поддържала добре скритата измама и в същото време служила като магнит за жертвите му, привличайки все по-богати инвеститори. Богаташите чували от Мадоф това, от което имат нужда - че компанията е солидна и че е една от най-добрите на "Уол Стрийт". Предадени от собствената си реална преценка и критичност, едни от най-заможните компании по това време блеснали със своята наивност и алчност.

Всеки опит за използване на силните ви страни означава, че човекът насреща се опитва да достигне до вас по начин, по който няма да събуди подозрение. Това е стратегия, целяща да приветствате предложението и да окажете съдействие. Горната стратегия обаче НЕ РАБОТИ, ако ДОВЕРИЕТО на жертвата не е спечелено! Това разбира се не бива да ни прави параноични, подозрителни или цинични, но винаги съществува риск някой да спечели доверието ни и да се злоупотреби с него.

Как можем да предотвратим подобна злоупотреба?

В случая с Мадоф инвестициите (парите) на жертвите не били застраховани! Някои от тях оставят цялото си богатство под контрола на фирмата му, вместо да се диверсифицират сред останалите инвеститори и да обменят опит и впечатления. Очевидно нито един от тях не е искал да "гледа зъбите на харизания кон" при положение, че месечните отчети били повече от прекрасни, а сметките им набъбващи.

На 29 юни 2009 г. Бърнард Мейдоф получава от федералния съдия Дени Чин присъда от 150 години лишаване от свобода за финансова измама.

Критичното мислене и обективността могат да ви предпазят от макиавелисти, а наивността и алчността заключете в най-съкровеното и дълбоко кътче и бъдете алчни само за личностно израстване, за любов и за радост. Наивността запазете за общуването ви с децата, защото именно чрез нея можем отново да се превръщаме в деца. Трябва само да погледнете към небето и да видите облака дракон над вас!

Хората са склонни да те допуснат до себе си, ако им кажеш в какво са най-добри. Мадоф им е казал, че са добри в това, което правят и че могат да станат още по-добри, ако инвестират на правилното място при правилните хора.

По материал от psychologytoday.com

"Макиавелизъм" – изкуството да манипулираш

Бърнард Мадоф на корицата на New York Magazine. Снимка: nortedigital.mx