Мълчание или споделеност? Всеки сам решава...

  • Сподели:
Мълчание или споделеност? Всеки сам решава...

Там, където думите не стигат, остава мълчанието. То е онова осезаемо чувство на присъственост. Усещане за неизказани неща. Нещо прошепнато в мислите, но не излязло наяве.

Има толкова много неказани думи от страх, от обида, от гордост или ярост. Толкова неща чакат да бъдат споделени, но хората доста често отказват да говорят за това, което ги вълнува.

Но нима някой, някого ще чуе, ако думите липсват? Нима ще разбереш какъв е отклика от това, което ще кажеш, ако те е страх да го кажеш? Със сигурност – не.

"Мълчанието е злато" казват старите хора. Да, но не винаги. Да, нужна е смелост. Нужни са думите, за да съумееш да изразиш Себе си. Да отстояваш мнението си. Да защитиш същността си. Да споделиш най-съкровените моменти с любимия човек. Без страх. Без несигурност. Без задръжки. Без границите, които понякога умът ни налага.

А просто така – свободно и красиво.

Светът ни е пълен с толкова много възможности, които не трябва да пропускаме заради мълчанието. Не трябва да се превръщаме в негови роби и да проваляме животът си, изпълнени със съмнения и ядосвайки се затова, което и би могло да стане, защото си мълчал.

Мълчанието е мъдрост. Така е. Но понякога, дори доста често и наш лош съветник. То е това, което затваря страници, понякога и завинаги. То е това, което отдалечава хората един от друг. То е това, което те кара да се чувстваш нежелан.

Кому е нужно тогава? Трябва ли да потискаме чувствата си? Не знам. Но всеки решава сам съдбата си.

Да, и аз понякога имам нужда от онова златно мълчание. Да се вглъбя в Себе си. Да чуя шепота на вътрешния си глас. И да пиша, мълчейки. Но със сигурност имам нужда да споделям. Да разговарям. Да казвам, каквото мисля – независимо от мнението на околните. И да бъда Себе си.

И със сигурност бих намерила точните думи към когото трябва и към тези, които са в моят свят.

Защото споделеността е приятелство. Споделеността е усещане и желание на сърцето да ни каже нещо. А думите – да го изразят.

Още от Darini - Д. Тодорова може да прочетете в darini-poezia.blogspot.com.

Снимка: ingeniatalent.com