Малките жестове ни правят големи хора

  • Сподели:
Малките жестове ни правят големи хора

В свят, в който преобладава злобата, завистта и всеки се стреми да направи живота си по-добър, дори и с цената на страданието на останалите – малките жестове ни променят, превръщат ни в същества с чувства и сърце. Когато помагаме ние даваме частица от времето си и частица от себе си, което всъщност може би е всичко, от което се нуждае човека срещу нас. 


''Бъди добър с хората, защото всеки, когото срещаш, води тежка битка.'' – (Платон)

Харесва ни другите да бъдат по-мили и загрижени към нас, но това няма как да се получи, ако не допринесем и ние с нещо - с малък, но за някой, незабравим жест. 


''Първо обикни хората, после задавай въпроси. И тогава ще видиш, че светлината, с която си огрял останалите се е върнала при теб стократно!'' – (Кент Нербърн)

Трудно е да завъртим глава и да видим проблемите на останалите в свят, който е изпълнен със страдания и ежедневна борба за оцеляване, но не трябва да забравяме, че светът е огромен, а ние сме една малка частица от него и всички малки частици, когато се съберат изграждат обществото, в което живеем. Нужно е да се стремим да бъдем по различни от останалите, да се опитаме да бъдем хора с душа, които не се притесняват да помагат на другите. 

''Някои трябва да отвърне с добро на злото, иначе то никога, не ще се превърне в добро.'' –
(Лао Дзъ)

Добротата ни дава сила, щастие и ни изпълва с положителни емоции – добрите хора са по щастливи и удовлетворени от живота – никога не го забравяйте! Трябва да сме изключително благодарни, че сме живи и здрави и да се стремим да правим добро, защото ако искаме да сме щастливи и да ни се случват хубави неща, трябва да поемем инициативата и да покажем на останалите колко лесно е всъщност да бъдем добри и да помагаме на хората в нужда. Доброто е в самите нас, просто трябва да го изкараме на показ. 

Малките жестове ни променят – усъвършенстват ни и ни пречистват от целия негативизъм, който ни заобикаля. Добрината ни превръща в големи хора и ни отличава от масата, която се стреми да живее ден за ден и която гледа предимно своето благо. Ние можем да бъдем нещо повече от останалите. Важно е да помагаме и подкрепяме всеки, който е изпаднал в нужда и който не може сам да се справи със затрудненията, защото най-лесно е да обърнем гръб и да се съсредоточаваме единствено и само върху нашите проблеми, но не забравяйте, че малките жестове ни правят големи хора.


''Пази добре в себе си това съкровище – добротата. Знай как да даваш без колебание, как да губиш без съжаление и как да придобиваш без подлост.'' – (Жорж Санд)

Бъдете добри и предайте доброто и на хората около вас!