Мария Реса и Дмитрий Муратов с Нобелова награда за мир

  • Сподели:
Мария Реса и Дмитрий Муратов с Нобелова награда за мир

Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2021 г. на Мария Реса и Дмитрий Муратов за усилията им да защитят свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрацията и траен мир. 
Двамата получават наградата за мир за смелата им борба за свободата на изразяване във Филипините и Русия. В същото време те са представители на всички журналисти, които отстояват този идеал в свят, в който демокрацията и свободата на пресата са изправени пред все по-неблагоприятни условия.

Мария Реса използва свободата на изразяване, за да разкрие злоупотреба с власт, използване на насилие и нарастващ авторитаризъм в родната си страна, Филипините. През 2012 г. тя е съосновател на "Rappler", компания за дигитални медии за разследваща журналистика, която все още оглавява. Като журналист и главен изпълнителен директор на "Rappler", Реса се показа като безстрашен защитник на свободата на изразяване. Раплер е насочил критично внимание към противоречивата, убийствена кампания на режима на Дутерте срещу наркотиците. Броят на смъртните случаи е толкова голям, че кампанията прилича на война, водена срещу собственото население на страната. Мария Реса Ressa и "Rappler" също са документирали как социалните медии се използват за разпространение на фалшиви новини, тормоз на опоненти и манипулиране на публичния дискурс.

Дмитрий Андреевич Муратов от десетилетия защитава свободата на словото в Русия при все по-предизвикателни условия. През 1993 г. е един от основателите на независимия вестник „Новая газета". От 1995 г. той е главен редактор на вестника общо 24 години. „Новая газета" е най-независимият вестник в Русия днес, с фундаментално критично отношение към властта. Базираната на факти журналистика и професионалната почтеност на вестника го превърнаха във важен източник на информация за цензурираните аспекти на руското общество, рядко споменавани от други медии. От създаването си през 1993 г. „Новая газета" публикува критични статии по теми, вариращи от корупция, полицейско насилие, незаконни арести, изборни измами и „фабрики за тролове" до използването на руски военни сили в и извън Русия.

Противниците на „Новая газета" реагираха с тормоз, заплахи, насилие и убийства. От началото на вестника, шест от неговите журналисти са убити, включително Анна Политковская, която пише разкривателни статии за войната в Чечения. Въпреки убийствата и заплахите, главният редактор Муратов не се отказа от независимата политика на вестника. Той последователно защитава правото на журналистите да пишат за каквото искат, стига да отговарят на професионалните и етичните стандарти на журналистиката.

Свободната, независима и базирана на факти журналистика служи за защита от злоупотреба с власт, лъжи и военна пропаганда. 
Норвежкият Нобелов комитет е убеден, че свободата на изразяване и свободата на информация помагат за осигуряване на информирана общественост. Тези права са решаващи предпоставки за демокрацията и защитават от война и конфликти. Носителството на Нобелова награда за мир на Мария Реса и Дмитрий Муратов има за цел да подчертае важността на защитата на тези основни права.

Без свобода на изразяване и свобода на печата ще бъде трудно успешно да се насърчи братството между нациите, разоръжаването и по-добрият световен ред, който да успее в наше време. Следователно тази година Нобеловата награда за мир е здраво закрепена в разпоредбите на завещанието на Алфред Нобел.