Мащабната скулптура на Луи Шевроле

  • Сподели:
Мащабната скулптура на Луи Шевроле

Преди броени дни в швейцарския град Ла Шо дьо Фон бе открита мащабна скулптурна пластика от метал, посветена на Луи Шевроле - един от пионерите в автомобилната област и съосновател на компанията Chevrolet. Избран е именно Ла Шо дьо Фон, тъй като това е родният град на Шевроле. Идеята за създаването на абстрактната художествена творба е по повод 100-годишния юбилей на американската марка, който бе отбелязан през месец ноември 2011 г.

Монументът на Луи Шевроле е изпълнен от неръждаема стомана с огледално полирана повърхност и е дело на женевския скулптор Кристиан Гонценбах. В продължение на дванайсет месеца отделните части на творбата са отлети и последователно заварени помежду си във специализираната в тази област леярна в тайванската столица Тайпе. Това е най-големият по рода си бюст-статуя в Швейцария с височина над седем метра и тегло от осем тона.

“Въодушевен съм от факта, че имах възможността да работя върху творба от подобен мащаб, a мисълта за първооткривателския дух на Луи Шевроле допринесе много за моята мотивация в изпълнението на проекта. Луи Шевроле създава новаторски за времето си автомобили и двигатели за тях, спечелвайки в много състезателни надпревари и превръщайки наглед невъзможни до този момент неща в напълно осъществими. Постарах се тази идея да личи и в моя проект," споделя скулпторът Гонценбах.

В "Chevrolet през годините" може да научите интересни факти за това как всъщност започва да се пише историята на американската марка.

Мащабната скулптура на Луи Шевроле
Скулптурата на Луи Шевроле прави впечатление със своята полирана до огледален блясък и гладка като стъкло повърхност
Мащабната скулптура на Луи Шевроле
Цветът на монумента се мени непрекъснато с всеки облак, преминаващ по небосклона
Мащабната скулптура на Луи Шевроле
Външната обвивка на осемтонната скулптура е изпълнена от общо 71 листа висококачествена неръждаема стомана
Мащабната скулптура на Луи Шевроле
Идеята за създаването на абстрактната художествена творба е по повод 100-годишния юбилей на американската марка Chevrolet