Мечтите ни държат живи

  • Сподели:
Мечтите ни държат живи

Нека да започнем от там – мечтите са нещо прекрасно, нещо успокояващо ума ни и нещо абсолютно безплатно. Може би сте чували поговорката – ‘’Пожелай си нещо силно и то, ще се сбъдне’’. Мечтите ни карат да се преместим в друг свят, в друго измерение - някъде, където стресиращото и плашещо ежедневие, ангажименти и работа не съществуват. Място, което ние самите сме си измислили, за да се откъснем за секунди от така натоварващата ни реалност. Мечтите са вълшебство и се замислете над това, че един човек, който е способен да мечтае и фантазира, е значително по-свободен и щастлив от човека, който е приел реалността, такава каквато е и смята, че никога нищо няма да се промени, защото той самият е неспособен да го направи.

"Мечтай сякаш, ще живееш вечно. Живей така сякаш, ще умреш днес.’’ – Джеймс Дийн

Един прекрасен цитат, който ни напомня, че не сме вечни и сме за малко на този свят и е някак по-добре, когато мечтаем, мислим и се надяваме, че нещо прекрасно ще ни се случи. Трябва да се опитаме да живеем с нагласата, че всичко е възможно и мечтите трябва задължително да станат част от живота ни, ако искаме да сме истински щастливи и удовлетворени от него. От хиляди години насам надеждата крепи човека и мечтата е именно това – надеждата да се случи нещо прекрасно в живота ни.

Мечтата е способна да подържа духът и съзнанието ни здрави и необременени от проблеми.

И най-важното е, ако искаме да превърнем мечтата в реалност, трябва да се заредим с много самодисциплина, сили и кураж, както и да не се огъваме пред препятствията, които ще изкачат непрекъснато по-пътя ни към нея. Да не се плашим от новото, от това да пробваме и от това да сбъркаме – да вярваме, че мечтата носи силата да става реалност, когато истински я желаем от цялото си сърце. Трябва да знаем и да сме сигурни, че в този свят, в този живот и на тази планета, всичко е възможно, а нашите собствени мечти са само и единствено в ръцете ни и от нас зависи дали ще минем през всички спънки, които ни предостави живота, за да ги сбъднем. Нямаше да съществуват мечти, ако нямаше поне един процент възможност те да станат реалност.

"Куражът е магията, която превръща мечтите в реалност.’’ – Неизвестен автор

Нужна ни е смелост и кураж за постигането на желанието ни. Важно е да вярваме, че сме способни да променим себе си, живота си и мисленето си. Хубаво е да знаем, че разполагаме с различни възможности и да не изпускаме предоставените ни шансове. Трябва да следваме плътно целта на желанията си и за миг да не се отклоняваме от нея.

‘’Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си.’’ – Елинор Рузвелт

Всеки човек има мечти, не съществува човек, който никога през живота си, да не е мечтал. Човек мечтае, дори когато е в заспало състояние.

"Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги, да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.’’ – Паулу Коелю

Замисляли ли сте се защо детското съзнание е необременено от проблеми и защо децата са способни винаги да виждат най-красивото във всяка ситуация – защото сред всички нас те мечтаят най-много и почти непрекъснато – за вълшебни страни, величествени герои, дори за играчки и шоколад и за какво ли още не. Тяхното съзнание е запълнено предимно от красиви и вълшебни фигури и места, на които те се чувстват щастливи и спокойни.

Ще е изключително тъжно, ако един ден видим, че животът просто е прелетял през нас мигновено, а ние не сме успяли да се насладим на прекрасните тайни, които крие той, не сме мечтали и не сме се стремили да бъдем по-добри и по-смели, за да преследваме желанията си.

"Вярвай в мечтите, защото в тях е скрита вратата към вечността.’’ – Халил Джубран