Миналото не може да оцелее без вашето присъствие

  • Сподели:
Миналото не може да оцелее без вашето присъствие

Миналото не може да оцелее без вашето присъствие (откъс от книгата "Практикуване Силата на Настоящето" на Ерхарт Толе)

Това, което е нужно да знаете за несъзнателното минало, предизвикателствата на настоящето ще го извадят наяве. Ако се ровите в миналото, то ще се превърне в бездънна яма: винаги има още. Може би си мислите, че е нужно повече време, за да разберете миналото или да се освободите от него, с други думи, бъдещето рано или късно ще ви освободи от миналото. Това е заблуда. Само настоящето може да ви освободи от миналото. Времето не може да ви освободи от времето. Достигнете силата на настоящето. Това е ключът. Силата на настоящето не е нищо друго освен силата на вашето присъствие, вашето съзнание, освободено от мисловните форми.

Така че справете се с миналото на нивото на настоящето. Колкото повече внимание отдавате на миналото, толкова повече енергия вливате в него и става по-вероятно да извлечете от него своята самоличност. Не ме разбирайте погрешно: вниманието е важно, но не към миналото като минало. Отдайте вниманието си на настоящето, на поведението си, на реакциите си, настроенията, мислите, емоциите, страховете и желанията, които се проявяват в настоящето.

Това е миналото във вас. Ако можете да присъствате достатъчно, за да наблюдавате всички тези неща некритично и анализирайки, без да съдите, тогава вие се справяте с миналото и го разпръсквате чрез силата на присъствието си. Не можете да намерите себе си потапяйки се в миналото.Ще намерите себе си, идвайки в настоящето.

 

Четете още интересни текстове на автора в Групата "Истории от Гардероба"