Мистериите на Тибет (II част)

  • Сподели:
Мистериите на Тибет (II част)

Забавянето на процеса на стареене, левитацията и телепатията са неща, които на пръв поглед звучат абсурдно по нашите географски ширини. Тибетските лами обаче посвещават живота си в откриването на "извора на младостта".

В продължение на години медитиране и изпадане в дълбок транс, тези хора извисяват духа си над своите физически възможности, оставяйки останалия свят смаян, учуден и объркан. Как е възможно всичко това?

Александра Давид-Неел, която споменах и в първата част на материала, веднъж станала свидетел на нещо необикновено. При едно от нейните пътувания в Хималаите, тя попаднала на трима монаси, направили невъзможен за нашите представи преход през планините.

Те вървели, изкачвайки недостъпните планински върхове на Тибет, с погледи, отправени напред в една неустановена точка. Дългоходците се придвижвали по странен начин, използвайки подскоци.

Изпадайки в състояние на транс, силата на съзнанието ги отвежда там, където поискат. Те не чувстват болката от вкочанените от студ крайници, не усещат силния леден вятър, не изглеждат уморени, продължават движението си в едно и също темпо.

Освен това, английската пътешественица забелязала, че повтарят наум словесна формула, вероятно дадена им от техния духовен учител. Самата Александра прекарала дълги години не само в наблюдения, но се опитвала да попие от това, което вижда и научава за тайните на Тибет.

Явно се е справила добре, тъй като прекарва по цели нощи в медитация, потопена в ледените води на езеро на 3000 м. надморска височина. Пътешественицата доживява до 101 годишна възраст.

В тибетските манастири през по-голямата част от времето цари пълна тишина. Монасите не говорят много, защото не е нужно да го правят. Те умеят да четат мислите на другия, а някои от тях могат да "разговарят", макар и отдалечени на километри разстояние, изпращайки съобщения, "написани" във вятъра.

Тяхната комуникация не се осъществява посредством интернет или мобилни телефони, а чрез силата на телепатията. Оставих за десерт най-впечатляващата за мен история.

Дълги години учените се опитват да установят в какво се корени тайната на "огнените хора на Тибет". В този смисъл, монах на име Ниашул Кенпо Ринпоке се подлага на експеримент, за който дава разрешение върховният наставник на тибетските будисти Далай Лама.

Ринпоке сяда на замръзналата земя, на тялото му са поставени множество топлинни датчици, но научната апаратура не го притеснява. Той продължава спокойно медитацията си, сякаш е напълно сам.

Не след дълго температурата на пръстите на ръцете и краката му започва да се покачва. След известно време това става очевидно за околните, тъй като леденият къс, на който той е седнал започва да се стопява, а снегът се изпарява още преди да падне върху него.

Това не е единственият подобен опит, който се прави във времето. Резултатите са сходни, но обясненията на изследователите са основани по-скоро на предположения и догадки.

Това място е "покривът на света". Величествените върхове на Хималаите се извисяват високо в небесата, скривайки се от човешкия поглед, също както мистериите на тайнствените монаси.