Мистичното Мъртво море

  • Сподели:
Мистичното Мъртво море

Мъртво море е природен феномен, наречен „дъното на света“ и всъщност е езеро. Намира се в долината на р. Йордан, между Република Израел и Кралство Йордания. Заради високото съдържание на сол във водите му е наричано още Соленото море, Дяволското море и Асфалтовото море. То е на 420 метра под морското равнище, широко е 18 км. и е дълго 76 км. Нивото на водата му непрекъснато се мени, поради голямото изпарение.

Практически в Мъртво море не би трябвало да се срещат представители на флората и фауната, но след проучвания са открити микроорганизми и нисши растения. В един литър вода от Мъртво море има 300 грама различни соли, докато в един литър вода от океана, те са около 40 грама. Преобладаваща е готварската сол, но има и магнезиев хлорид, калиев, натриев, калциев бромид и др.

Мъртво море е затворен басейн и водите му не се оттичат. То е в десетки пъти по-солено от Средиземно море. В него човек не може да потъне. Във водите му се съдържа почти цялата Менделеева таблица. Над Мъртво море винаги се стеле лека мъгла. Това се дължи на съдържанието на бром във водата, която се изпарява от слънцето и така се образува този природен феномен. За запазване нивото на водата в морето и за съхраняване на границите му, се подава по изкуствен път прясна вода.

Мъртво море отделя битум (асфалт), който плава на буци по повърхността му. В миналото набатейците, които населявали ареала му, чакали с дни около бреговете му и го събирали и използвали в бита си или го продавали.

Посетих и фабриката за природни козметични продукти, намираща се в кибуца „Ен Геди“ (En Gedi) в Юдейската пустиня. Видях нагледно как се срещат интересите на нуждаещите се от красота и здраве, с интересите на иновативно и практично мислещите членове на кибуца. От тази израелска предприемчивост се раждат десетки видове разкрасителни кремове за лице и тяло, сапуни, шампоани, маски и други продукти от световна класа.

Наричат Мъртво море фабрика за здраве. Любители на СПА манията от цял свят идват тук, за да се къпят със солената и богата на минерали вода, да се мажат с лечебна кал от глава до пети и да се отдават на релаксиращи и заздравяващи водни процедури. Калта от Мъртво море е изключително ефективна и нейното благотворно въздействие върху човешкия организъм няма друг аналог.

И аз като Клеопатра пробвах как въздейства на кожата калта и солената вода и горещо препоръчвам тези „сладки мъчения“ за всеки, който иска да изпита солените елексири на природата върху снагата си.

Ейн Бокек е курорт на Мъртво море, намиращ се на 390 метра под морското равнище. Има чудесни хотели, в които основната СПА насока са процедурите със солена морска вода и калните бани. Мястото е оазис, заобиколен от пустинни гледки. Високите скали без растителност, жаркото слънце и солената вода от морето му придават особен блян. Туристи от цял свят не се свенят да се разхождат по халати и бански из курорта, по плажа и дори се возят на такси така фривилно.

Желанието за релакс, нуждата от допир със солената вода от Мъртво море, легендите за изцелителните й качества и уникалната атмосфера в Ейн Бокек карат курортистите да се чувстват и държат непринудено. Такситата от хотелите до обществения градски плаж, шезлонгите, басейните, баните на плажа са напълно достъпни за всички посетители и са безплатни. Държавата в Израел се е постарала да осигури почивката на гражданите си и в събота, когато е шабат шалом, идват семейства с децата си и си правят целодневни пикници в направените за целта шатри на брега на морето.

Лечебните свойства на Мъртво море са доказани през годините. Във времето, съчетанието на солена вода, слънце и кални бани са дали спасение на много нуждаещи се. Успешно се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, кожни, дихателни и гинекологични заболявания, неврози, ларингити, синузити, отити и т.н.

Мъртво море е мистично място, хвърлено от природата в най-дълбоката долина на света. По път, преди да стигнем до брега му, ни обикаляха сякаш кацнали от луната, пустинни пейзажи и планински формирования. За мен това беше пътуване към миналото, към библейските сюжети, към митовете и раждането на боговете. Това е страната на Авраам и Моисей, на Сара, на Давид. На Исус.

Легендата за Содом и Гомор, описана в Библията гласи, че преди много години тук е имало селища, славещи се с разюздените нрави на обитателите си. Един ден Господ Бог решил да ги накаже за прегрешенията. Влязъл в къщата на Лот, племенникът на Авраам и му казал, че вижда в негово лице благоприличен човек и затова го предупреждава да напусне града със семейството си, защото ще заличи къщите и хората с огън. Казал им още, че като бягат, да не се обръщат назад от любопитство, защото ще ги превърне в сол. Семейството на Лот бързо хванало пътя, но жената на Лот – Рут не се стърпяла и погледнала към дома си. Мигновено била превърната в солен стълб. Говори се, че това действие родило соленото езеро – Мъртво море.

Навремето това е било благословено място и спомените за него контрастират с изключително обезлесената територия сега, силното слънце, жаждата, камилите и козите, които бяха единствените представители на животинския свят, които срещнахме.

Едно от най-важните и значими открития направени през ХХ век, на автентични писмени свидетелства за битието на евреите, живели в долината около Мъртво море, става случайно през 1947 г. Намира ги овчар бедуин, докато търсел загубената си коза в една пещера в местността „Кумран“ (Qumran). Счита се, че скритите в делви и запазени хиляди години библейски ръкописи, са най-старите източници, написани на староеврейски и на гръцки език. Те получават името „Свитъците от Кумран“ и са около 900 на брой.

Общността на есеите са населявали пещерите в Кумран. Те са живеели по свой собствен календар, имали са и особено отношение по религиозните въпроси. Днес свитъците се съхраняват в Националния музей на Израел, в специално създаден Храм на Книгата и в Музея на Рокфелер в Йерусалим.

За най-значим се счита ръкописът с книгата на Исая. Легендата казва, че в пещерите на Кумран е живял и Йоан Кръстител. Част от свитъците са дигитализирани и могат да се видят в интернет на сайта Dead Sea Scrolls Digital Project. Значението на свитъци от Кумран от историческа, културна, религиозна и археологическа гледна точка се оценява като уникална находка. Те дават ценни сведения от извора, за развитието на еврейството в Палестина в периода II век преди новата ера до I век след новата ера.

Според древни предания, се счита, че в основата на християнското учение са идеите на есеите, които по-късно са доразвити и усъвършенствани от Исус Христос. Говори се, че баща му бил есей и той непосредствено се е сблъсквал с вярванията им, начина им на живот и мислене. Специалистите превеждат наименованието "есей" като "кръстител", а също и като "лечител". Есеите вярвали във вечния живот и именно тезата за възкресението, Исус Христос развива по-късно в в учението си. И показва на света нагледно чрез смъртта си, как духът надживява временното си ограничение - теленото тяло.

Снимки: личен архив на автора.

Вижте още: Тел Авив - шлифованият диамант на Средиземно море

Мистичното Мъртво море
Мъртво море се дели на 2 части - северна, която е и по-дълбока, и южна - по-плитка (едва 6 m) и по-бързо пресъхваща, в която се намират и големи стълбове сол, приличащи на айсберг
Мистичното Мъртво море
През лятото температурите достигат 50°C и водите на р. Йордан и няколкото по-малки потока се изпаряват бързо, оставяйки утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс на дъното на езерото
Мистичното Мъртво море
През по-влажните зими в Мъртво море се вливат ежедневно над 6,5 милиона тона вода. Установено е, че ако липсва изпарение, нивото ще се покачва с 3 m годишно. Тенденцията обаче е към спадане на морското ниво с 1 m годишно, предимно заради икономическа дейност - добиване на лечебна сол и отклоняване на водите на река Йордан, която се влива в морето
Мистичното Мъртво море
През 2011 г. учени от университета на "Бен Гурион" в Израел откриха най-различни организми. Условията им за живот се осигуряват от кратери с диаметър от около 15 и дълбочина от 20 m, от които тече прясна вода по морското дъно. Дотогава бяха познати само микроорганизми.
Мистичното Мъртво море
Съдържанието на сол във водата достига до 330 промила (за сравнение солеността на Черно море е около 17 промила)
Мистичното Мъртво море
Пясъчни хълмове и дюни в Юдейската пустиня. Юдея, означаващо "прославена, знаменита", е името, под което е позната планинската южна част на историческия Ерец Израел
Мистичното Мъртво море
Смята се, че названието Юдея е от гръцки произход и с романска адаптация на името "Юда". Отнася се за териториите, първоначално обхващащи земите, населявани от племето израелити (Колената на Израил) и по-късно на древното Юдейско царство. Тук са се разполагали и държавата на Хасмонеите, Юдейското царство като васално на римляните, както и множество по-малки държави
Мистичното Мъртво море
Курортът Ейн Бокек на Мъртво море е уникална природна лечебница, намираща се на 390 м под морското равнище
Мистичното Мъртво море
Ейн Бокек е оазис, заобиколен от пустиня
Мистичното Мъртво море
В Ейн Бокек има чудесни хотели, в които основната СПА насока са процедурите със солена морска вода и калните бани
Мистичното Мъртво море
Кумран е селище, което се намира на пустинно плато на около километър и половина навътре от северозападния бряг на Мъртво море в частта на Западния бряг на река Йордан
Мистичното Мъртво море
Кумран било изградено около 134-104 г. пр. Хр. или малко по-късно и просъществувало до 68 г., когато по времето на първата юдейско-римска война било разрушено. Най-известно е с непосредствената си близост до мястото, на което през 1947 г. са открити свитъците от Мъртво море, най-ранните ръкописи на иврит на Стария завет.