Могат ли мъжете и жените да бъдат просто приятели

  • Сподели:
Могат ли мъжете и жените да бъдат просто приятели

Може би си мислите, че отговорът на този въпрос е даден още преди четвърт век, Когато Хари срещна Сали, но уви, грешите.  Дебатът продължава.

Една от причините, поради които все още не сме отговорили окончателно на този въпрос, е, че той всъщност е сравнително нов. През по-голямата част от човешката история мъжете и жените основно са живели в хомосоциални светове, докато се оженят, което означава, че мъжете са общували предимно с мъже, а жените - с жени. Дори и след брака, мъжете и жените продължавали да имат разделен социален живот - в праисторическите времена мъжете са били по цял ден на лов, а жените са се грижили за бивака; в по-модерни времена мъжете са учили в университета, ходили са на работа и са прекарвали свободното си време с други мъже, а жените са били домакини и основно са общували с други жени. Едва в края на 19-ти и началото на 20-ти век междуполовите приятелства стават реалност, тъй като все повече жени навлизат в предимно мъжките дотогава професии и занимания и  мъжете и жените е трябвало да измислят как да поддържат отношения помежду си, които не са романтични или сексуални. Сто години по-късно все още се опитваме да разберем как да стане това.

 

Какво казват изследванията

Когато става въпрос за тази гореща тема, всеки има мнение или виц, които иска да сподели. Но, нека първо да разберем какво са открили учените по този въпрос.

Социалните психолози по цял свят са прекарали много време в изследване на феномена „приятелство между половете“ и  са открили, че старият Хари може би е имал право, когато е заявил, че „мъжете и жените не могат да бъдат приятели, защото сексуалната част винаги пречи".

В едно проучване изследователи от университета в Уисконсин, САЩ включили 88 разнополови приятелски двойки.   Участниците били разделени на мъжка и женска група и на всяка група били зададени поредица от въпроси с цел да се прецени има ли романтични чувства към приятелите от противоположния пол.

Изследователите установили, че докато жените обикновено не са сексуално привлечени от приятелите си мъже и виждат връзката като строго платонична, мъжете обикновено имат романтични чувства към своите приятелки. Момчетата не само са по-привлечени от техните предполагаемо платонични приятелки, но и погрешно вярват, че чувствата са взаимни и са по-склонни да действат въз основа на това погрешно възприето взаимно привличане.

Според изследването момичетата обикновено мислят, че мъжете и жените могат „просто да бъдат приятели“, докато мъжете тайно се надяват, че има шанс връзката им с техните приятелки да бъде нещо повече. В същност това проучване ни дава научното обяснение за „приятелската зона“. Жените и мъжете често са на съвсем различни дължини на вълните, когато става въпрос за техните междуполови връзки!

Това не означава, че платоничните приятелства между мъже и жени не са възможни. Социолозите са документирали, че наистина мъжете и жените могат просто да бъдат приятели и че всъщност има и ползи от междуполовите приятелства. Например, да научите от другата страна как най-добре да привлечете партньор – нещо, което не можете да получите от еднополовите приятелства. Същите социолози обаче формулират тези заключения с уговорката, че междуполовите връзки обикновено са по-сложни от еднополовите и изискват много повече комуникация и прозрачност в отношенията.

 

И така, могат ли мъжете и жените да бъдат приятели

Изглежда, че отговорът, получен от изследването и потвърден от реалния опит на повечето хора, е -  „зависи от обстоятелствата“. Ситуацията при всеки човек е различна и мненията по този въпрос са многобройни (и често горещо поддържани!). Но въпреки това можем да твърдим, че най-добрият начин да се оцени виталността на междуполовите приятелства е като ги тестваме чрез две твърдения.

Първото твърдение  - разнополовите приятелства стават все по-трудни с напредването на възрастта. Различно е, когато говорим за приятелството в средното училище,  университета или зрялата възраст.

Колкото по-малко хората мислят за сериозни връзки, толкова по-лесно и по-безгрижно се осъществяват мъжко-женските приятелства. Междуполови приятелства в началното училище? Няма проблем. В средното училище? Обикновено доста естествено и лесно. В университета? Все още е доста лесно, въпреки че възникват повече недоразумения относно това дали наистина сте „просто приятели“. Разнополови приятелства, когато вече сте зрели хора и все повече хора във вашия кръг са женени или се женят? Е, тогава нещата започват да стават по-трудни.

И това ни отвежда до второто твърдение – разнополовите приятелства са толкова по-трудни, колкото по-големи са ангажиментите на единия или двамата приятели с романтичните им партньори.

Така че, ако сте млад и необвързан човек, имайте всички приятелки, които искате. Приятелствата с противоположния пол ще ви дадат представа за това как работи женският ум и ще ви помогне да се ориентирате успешно на сцената за запознанствата, давайки ви по-добра перспектива. Друга полза от приятелствата с противоположния пол е, че те понякога водят до пълноценни романтични отношения. Много солидни бракове започват от солидни приятелства. Но имайте предвид какво казва цитираното горе изследване за вероятността вашето междуполово приятелство да поеме в тази посока - много по-вероятно е вие да развиете чувства към нея, а тя да не отвърне. Това често може да доведе до гняв и разочарование от това, че сте обвързани само с приятелство. Разбира се, може и да не се стигне дотам, ако успеете да контролирате очакванията си и да осъзнаете, че такова несъответствие е много често срещано нещо. Що се отнася до това дали, как и кога да кажете на приятелката си за вашите  чувства,  за да разберете дали са взаимни, то ще бъде тема на друга публикация.

Ако вече сте женени или обвързани, встъпвайте много по-внимателно в приятелства с противоположния пол. Някои биха казали, че след като сте обвързани, не бива да имате приятел от противоположния пол, с когото да прекарвате времето си без вашия партньор. Сред други това би било доста непопулярно мнение и техният довод би бил:  „Имам страхотна приятелка, с която се разхождам през цялото време. Съпругата ми няма нищо против и двамата знаем, че никога нищо няма да се случи! ".  Проблемът с такива прокламации е, че обикновено се правят, когато бракът е здрав и върви чудесно - любовта ви е толкова силна, че идеята да изпитвате романтични чувства към приятеля си от другия пол изглежда напълно извън сферата на възможностите и перспективата за изневяра. И все пак, никога не знаете какво ще донесе бъдещето. Браковете винаги имат своите трусове. Когато се случат, хората често се обръщат към приятелите си за емоционална подкрепа. Ако тези приятели се окажат от противоположния пол, има шанс една невинна прегръдка да прерасне в друго физическо усещане, без нито една от страните да го е възнамерявала.

Тъжно. Ако се замислим, със сигурност ще се сетим за наши познати, изневерили на половинките си с близък приятел от противоположия пол, когато бракът им е бил в криза. Много от тях са били пламенни привърженици на идеята, че мъжете и жените могат просто да бъдат приятели, дори когато са женени ... чак докато тези приятелства допринесат за разпадането на техния брак. Ето защо, ако сте обвързани,  подкрепяме идеята  да прекарвате свободното си време с еднополови приятели или, ако сте заедно с приятел от противоположния пол, да поканите и вашата половинка. Със сигурност не  всяко междуполово приятелство, в което има женен човек, ще доведе до афера, но може би не е разумно да се рискува. Вместо това подредете нещата по такъв начин, че да имате щастлив и дълготраен брак.

 

И така, могат ли мъжете и жените да бъдат приятели?

Със сигурност. И с  предубеждения. В крайна сметка предубежденията са тези, които правят този въпрос толкова сложен и интересен и гарантират, че ще продължим да го обсъждаме и в следващите сто години!