Моите 12 правила

  • Сподели:
Моите 12 правила

Аз съм от хората, които като прочетат някоя добра книга и след това живеят в нея известно време. Така се случи и с „12 правила за живота. Противоотрова срещу хаоса“ от Джордан Питърсън – една изключителна книга, в която авторът е обобщил своите знания и опит, за да ни улесни по пътя, така да се каже.

Прочетох я на един дъх, подчертавах си с молив, връщах се, препрочитах. И по едно време се замислих какви биха били моите 12 правила за живота. Настоящият текст е опит за отговор на този въпрос.

1. Отпусни се и слушай. Не всяка мисъл заслужава да ѝ дадеш гласност.
Понякога тишината е лечебна. Понякога емоциите надделяват и не виждаме ясно ситуацията. Понякога имаме нужда просто от малко мълчание, за да съберем мислите си и да дойдем на себе си.

2. Смей се много и при всяка възможност. Помни, че животът е твърде кратък, за да го приемаш толкова на сериозно и да пропуснеш да се забавляваш.
Винаги ще има нещо, което да ни дразни, нещо, което да нарушава „картинката“, така да се каже. Я няма да ни върви на работа, я ще се скараме с половинката, я нещо със семейството ще стане. И докато наистина има тежки проблеми, то има и много дребни, на които не бива да им позволяваме да помрачават хубавите неща в ежедневието ни. Използвай всяка възможност да се смееш!

3. Отнасяй се с всички хора с презумпцията, че са добри. 
Повечето наистина са такива. Ще се изненадаш колко добри са хората, когато си откровен и им дадеш шанс.

4. Прави добро и помагай на другите, когато можеш.
Неслучайно народът е казал, че “Хвърли добро зад гърба си, ще го намериш пред себе си.”. Не позволявай да се възползват от теб, но и не пропускай възможност да подадеш ръка, когато можеш – за теб може да е нещо дребно, но за другия човек да означава много. Плюс това искрено вярвам, че когато подхождаме с чисто сърце към хората и към дадена ситуация, нещата се нареждат по най-добрия начин.

5. Живей така, сякаш нещо хубаво ще ти се случи.
Защото е точно така.

6. Животът е действие.
Ако искаш да станеш художник – запиши се на курс по рисуване, гледай видеа в интернет, направи първата си скица. Ако искаш да отслабнеш – започни хранителен режим, тренирай, излез на разходка. Ако не знаеш от къде да започнеш – оправи си леглото, направи си чаша кафе и си представи как би искал да изглежда живота ти след 5 години. След това просто направи първата крачка към осъществяването на тази представа. Вселената обича действието.

7. Запази спокойствие във всяка ситуация. Не реви за глупости и глупаци.
Докато не те удари в здравето, не осъзнаваш колко е важно от време на време да поспираш и да отделяш време за себе си. Дишай дълбоко, не преяждай с боклуци, пий вода, наспивай се и в никакъв, ама в никакъв случай не се опитвай да поемеш отговорност за грешките на останалите.

8. Балансът е важен – винаги и във всичко. Научи се да балансираш между работа –  личен живот и между времето за себе си – времето, което отделяш за другите хора.
Тук говорим за една здравословна доза егоизъм. Няма как да се погрижиш за близките си, ако не си се погрижил първо за себе си. Няма как да си полезен на работа, ако не си си взел необходимата почивка.

9. Не сравнявай живота си с живота на другите, а само със своя идеал за щастлив живот.
Никога не знаем в действителност какво се случва в живота на другите, както и /освен най-близките ни/ не знаят какво се случва в нашия живот. В крайна сметка, най-важно е да бъдем щастливи с начина, по който живеем, дори да не покрива общоприетите норми.

10. Казвай на любимите си хора, че ги обичаш. Хубавите неща трябва да се знаят.
Те го знаят. Те със сигурност го знаят. Но това не означава, че няма да им е много приятно да го чуят. Опитайте. Вижте усмивките им. Повторете пак.

11. Не се претоварвай – напиши 5 важни неща, които искаш да свършиш този месец и работи върху тях, а след това си почини.
Тук пак става дума за баланс. Открих, че е много полезно да си определям 5 задачи за месеца, върху които да се фокусирам – така хем не се претоварвам, хем знам, че съм свършила нещо.

12. Създавай си хубави мигове. Празнувай всеки ден! Празнувай и хората покрай теб!
Не чакай животът да стане хубав, за да му се насладиш. Чаша вино с любимо хапване в края на деня, хубава книга или любим филм – отдели си малко време за себе си всеки ден, за да си напомниш, че, макар да не е идеален, животът си струва да се отпразнува.