Молете се

  • Сподели:
Молете се

Молитвата успокоява и разтоварва емоционално както вярващите, така и онези, които не са вярващи.

Не трябва да я пропускате заради цинизъм или съмнение – просто изречете една кратка молитва, заради душевния мир, който настъпва след нея. Отделете няколко минути и ако не можете да се молите на Бог, според религията си, приемете, че разговаряте с вашето по-висше Аз или с Жизнената сила, с енергията, което се крие във всичко.

Молитвата е разговор с Бога, медитацията е вслушване в него.

Когато се молим, говорят сърцето и душата ни и тяхната дума се чува.
Толкова време живеем "с главите си". Планираме как да живеем, за да работим, и как да работим, за да живеем, поемаме отговорности за оцеляването си – ипотеки, деца, кариера, страхът, че можем да останем без работа, болести, пенсии.

Хубаво е да отделим време и да поговорим с една по-висша сила.

Усещането, че тя може би ни чува, има незаменим терапевтичен ефект.
Говорете каквото ви дойде на ум, тъй като смирените, макар и за кратно време, и мисълта, че в сравнение с Вселената човек е само една нищожна прашинка, ни дават покой.

Забравете за момент случващото се сега и просто бъдете – една душа в огромната Вселена, в която наред с всичко онова, което ценим и на което се радваме, има лоши новини, катастрофи, бодежи в сърцето и толкова много неща извън нашия контрол, които не разбираме.

През по-голямата част от живота си човек се ръководи от логиката и разума.

Да признаеш, че си невежа, че не знаеш нещо, обикновено се счита за недостатък. Но ето че има момент, когато можете да направите такова признание.

Не обръщайте внимание на разума и излейте навън всичко, което се крие в дълбините на душата ви. Някои от вас ще се изненадат от силата на чувствата, изплували на повърхността: емоциите, гнева, тъгата, която може би са потискали във вечната борба за живот.

Може да се молите навсякъде.

Толкова време прекарваме в един свят, изпълнен с шум, с грохота на превозните средства, бърборенето на околните, звуците на радиоапарати, телефони и телевизори. Всъщност хората избягват тишината и я изпълват със звуци.

В спокойна атмосфера човек може да остане сам с мислите си, да се изолира от света и просто да излее всичко, за което чувства необходимост или желание да каже.

Може да прочетете три различни молитви в галерията:

{GALLERY}

Още от автора:

Книга "Как да управляваме емоциите си“

Медитация 16: За чудеса

Медитация 18: За вътрешни ресурси

Медитация НЛП 21: За щастие

Молете се

Включете в молитвата си всичко, което ви дойде наум, било то думи на благодарност, молба за помощ или съвет, признание, че там някъде сред нарастващата лудост има и нещо добро.

Молитвата може да бъде кратка или дълга, взета от някоя книга или съчинена от вас – важното е да е нещо, което ви идва съвсем естествено. Ако ви е трудно да намерите думите сами, потърсете в духовните книги някаква молитва, която изразява най-добре вашите чувства.

Снимка: BarbaraJackson / Pixabay.com

Молете се

Дари ме със спокойствие, за да приема нещата, които не мога да променя; вдъхни ми кураж, за да променя онова, което е по силите ми; дай ми мъдрост, за да знам какво мога и какво не мога.

Снимка: reenablack / Pixabay.com

Молете се

Господи, Боже наш, благи и небесен Баща, който си ни подарил живот и здраве, за да Ти се радваме.

Молим ти се, изпроводи ни Духа Си, да ни пази и закриля от всяко зло и лукаво помишление.

Научи ни да правим Твоята воля, да осветяваме Твоето име и да Те славословим винаги.

Осветявай духа ни, просвещавай сърцето и ума ни, да пазим Твоите заповеди и повеления.

Вдъхвай в нас с присъствието Си чистите Си мисли и ни упътвай да Ти служим с радост.

Живота си, който посвещаваме на Тебе, за доброто на нашите братя и ближни, Ти благославяй.

Помагай ни и ни съдействай, да растем във всяко познание и мъдрост, да се учим от Твоето Слово и да пребъдваме в Твоята Истина.

Ръководи ни във всичко, което мислим и вършим за Твоето име, да е за успеха на Царството Ти на земята.

Храни душите ни с небесния Си хляб, укрепявай ни със силата Си, за да успяваме в живота си.

Като ни даваш всички Твои благословения, приложи и любовта Си, да ни е вечен закон.

Защото на Тебе принадлежи царството, силата и славата завинаги.

Амин!

Снимка: geralt / Pixabay.com

Молете се

О, Велик Дух, чийто глас чувам във ветровете, чийто дъх дава живот на света.
Чуй ме, аз съм малък и слаб, дай ми от твоята сила и мъдрост, нека пътят ми бъде красив, а очите ми винаги да съзират пурпурно червения залез нека ръцете ми уважават сътвореното от теб, а ушите ми ясно да чуват гласа ти.

Дай ми мъдрост, за да разбера онова, на което си учил моя народ. Искам да науча уроците ти, скрити във всяко листо и във всяка скала. Искам сила, но не за да стана по-велик от своя брат, а за да се преборя със своя най-голям враг – със самия себе си.

Подготви ме да дойда при теб с чисти ръце и с открити очи, и когато животът угасне като слънце на заник, нека дукът ми да се яви пред теб без позор.

Снимка: Free-Photos / Pixabay.com