На "автопилот" ли живееш?

  • Сподели:
На "автопилот" ли живееш?

Много хора прекарват голяма част от живота си на "автопилот". "Самолетите" на техния живот управляват убежденията, ценностите, моделите им на поведение и емоциите им много успешно – без никакъв контрол.

Съвсем друго е, ако ти самият поемеш контрола на твоя живот! Самият ти да пилотираш самолета си! Схващаш разликата, нали? Много по-вълнуващо е ти самият да насочваш накъде да лети самолетът, с каква скорост, на каква височина. Да усетиш всеки миг с тръпката от това, че от теб зависи всичко! Е, и малко страшничко е. Друго си е да нямаш отговорност. 

Удивителната разлика между човека и животните е, че хората могат да изпитват безброй емоции, които повлияват на живота им – обогатяват го или усложняват. Няма как да не разберете кога изпитвате силни емоции – на радост – ентусиазирани сте, пърхате от щастие, сияете..; на нещастие – тъжни сте, скапани, потънали дълбоко…

Научавайки се да ги разпознавате (да, тъжна съм сега, да, гневна съм, да тревожна съм…), развивате емоционалната си интелигентност. По този начин, управлявайки емоциите си, владеете ситуациите, управлявате начина си на поведение и оттам – на живот.

Как се чувстваш сега? Обърни внимание на емоциите, които изпитваш СЕГА.

• Спокоен ли си или тревожен? Откъде идва това усещане? Къде в тялото ти се намира? Можеш ли да го раздвижиш, да го насочиш в дадена посока?

• Как дишаш? Плитко, дълбоко, накъсано? Какви са мислите ти в момента?

• Как усещаш мускулите си – отпуснати, стегнати? А тялото, стойката – има ли някъде в тялото ти напрежение?

• Как се чувстваш тук и сега? Как би описал чувствата си?

Не спирайте да си задавате тези въпроси всеки ден, по няколко пъти на ден. Така ще си създадете навик да сте присъстващи тук и сега, да не сте на "автопилот", а да осъзнавате във всеки един момент какво изпитва тялото ви, от какво се нуждае, как да се свържете с емоциите си оттам – с душата си, с божествената си същност….

Заповядайте на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".