Нагласата, която ще промени живота ви

  • Сподели:
Нагласата, която ще промени живота ви

От какво зависят успехът и удовлетвореността ви в различните житейски сфери? Според психологa от Станфордския университет Карол Дуек отговорът на този въпрос се крие в изследваните от нея нагласи – фиксираната нагласа и нагласата за развитие.

Хората с фиксирана нагласа

Приемат, че качествата и способностите им са фиксирани и не могат да бъдат променени. Избират да правят познати неща, с които могат да се справят. Отказват се от непознатото, защото се страхуват от неуспех и така хората да се усъмнят в достойнствата им.

При допускане на грешка не се опитват да поправят нещата, защото вече смятат, че са се провалили. Искат да са сигурни, че ще се справят "както трябва", търсят чуждото одобрение и се страхуват от отхвърляне. Отказват се по-лесно. Избягват предизвикателствата. Чуждият успех ги притеснява. Не приемат обратната връзка, ако не отговаря на представите им. Увереността им зависи от външни фактори и е по-нестабилна.

За тях 

Успехът е свързан с това да докажат, че са перфектни. Провалът е доказателство за липсата на качества и умения. Усилието е лошо нещо, защото както провалът, показва, че не сa достатъчно способни.

Хората с нагласа за развитие

Вярват, че настоящите им качества и способности не са фиксирани, а могат да бъдат култивирани чрез упражняване и предприемане на действия. Възприемчиви са за обогатяваща ги информация. Техният приоритет е процесът - развитието, а не събитията - успех или провал.

Тъй като знаят, че човек е в процес на "ставане" приемат нови предизвикателства и възможности. В ситуации на провал не се обезкуражават, защото не се възприемат като провалили се, а като учещи се. Упорити са. Чуждият успех ги вдъхновява. Приемат обратната връзка (и негативната) като възможност да се подобрят. Увереността им е по-стабилна и зависи от усещането им за развитие.

За тях

Успехът е ученето и развитието. Провалът е в това да не се развиваш, да не оползотворяваш потенциала си. Усилието е възможността да стават все по-по-най.

В интимните отношения

Тези с фиксирана нагласа искат съвършен партньор, поставящ ги на пиедестал, каращ ги да се чувстват, че са перфектни. Смятат, че човекът трябва да може да им чете мислите и че не трябва никога да са на различни мнения.

Тези с нагласата за развитие искат идеалния партньор да вижда грешките им и да им помага в работата върху тях, да ги предизвикват да стават по-добри и да ги окуражават в ученето на нови неща. Това допринася за по-здравословни и щастливи отношения.

На работното място

Хората с фиксирана нагласа може да преживяват моменти на тревога, чудейки се дали се справят добре и ще търсят одобрението и позитивната оценка от колегите. Ако се сблъскат с по-предизвикателна задача, може много да се притеснят от страх да не изглеждат не достатъчно умни и способни.

Хората с нагласа за развитие са по-спокойни и уверени. Не се страхуват от мнението на колегите. Ако им се даде предизвикателна задача, ще се чувстват мотивирани от възможността да подобрят уменията си и да научат нещо ново.

Как да култивираме нагласа за развитие?

Фокусирайте се върху развитието и прогреса си, вместо върху постиженията и успехите. Акцентирайте върху процеса на ставане на човека, който искате да бъдете, вместо върху конкретни резултати.

Приемете, че уменията се култивират, а не се появяват от изведнъж. Това, че полагате усилия и се упражнявате не е признак на липса, а средство за повишаване на възможностите ви.

Обръщайте внимание на вътрешния си диалог и нещата, които си казвате в различните ситуации. Ако забележите думи, присъщи на фиксираната нагласа, им отвръщайте от позицията на нагласата за развитие.

Нагласата за развитие ще ви позволи да разкриете неподозирани възможности и ще ви бъде по-лесно да проявите потенциала си!

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Снимка: disabilityhorizons.com